6 x tips om te starten met sporten

We weten allemaal wel dat sporten en bewegen ontzettend goed is voor je gezondheid. Het advies is om minimaal 150 minuten per week te bewegen. Dat houdt heus niet gelijk in dat je helemaal kapot moet gaan in de sportschool, maar een aantal keren per week lekker wandelen of fietsen draagt hier al aan mee. Sinds ik een paard heb beweeg ik veel meer dan voorheen. Niet alleen tijdens het rijden maar ook door alle klusjes op en rondom de stal, zoals vegen, uitmesten, pakjes hooi tillen etc. Ik ben de laatste tijd fitter dan ooit en dit voelt ontzettend lekker. Doordat ik meer ben gaan bewegen heb ik erg veel vertrouwen in mijn lichaam gekregen en hierdoor zit ik veel lekkerder in mijn vel. Ik merk dat ik veel meer energie heb en dit heeft ook voornamelijk invloed op mijn geestelijke gezondheid, wat voor mij misschien nog wel het allerbelangrijkste is. Toch weet ik dat beginnen met meer sporten en of bewegen lastig is, daarom heb ik een aantal tips voor je verzameld ter motivatie…

Zoek iets wat je leuk vindt

Deze eerste tip is ontzettend belangrijk, zoek namelijk een sport of activiteit die je leuk vindt. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend maar ik was in mijn studententijd lid van een sportschool, terwijl ik fitnessen echt verschrikkelijk vond. Toch ging ik hiermee door omdat veel mensen dit deden, maar het gaf mij totaal geen voldoening en daarom was het heel lastig om vol te houden. Dus denk goed na over wat je echt leuk vindt om te doen, misschien is dat wel lekker wandelen met een muziekje op of wie weet vind je het leuk om in groepsverband iets te ondernemen. Ik rijd bijvoorbeeld paard wat ik ontzettend leuk vind en dit voelt totaal niet als sporten of afzien, terwijl ik wel degelijk met mijn lichaam bezig ben.

Plan vaste momenten om te bewegen

Kies een aantal vaste momenten in de week uit dat je gaat sporten. Zorg dat deze momenten realistisch zijn, dus plan niks in als je bijvoorbeeld weet dat je op woensdag een lange werkdag hebt. Door vaste momenten uit te kiezen van te voren, kun je jezelf hierop instellen waardoor je minder snel zult afhaken. Uiteraard moet je ook een beetje lief zien voor jezelf, dus lukt het een keer niet dan is dat uiteraard geen ramp. Zorg er alleen wel voor dat dit niet te vaak voorkomt. Door vaste momenten in de week uit te kiezen ontstaat er een routine waardoor het bewegen onderdeel uit gaat maken van je dagelijkse leven.

Maak het leuk!

Als iets niet leuk is, dan ben je natuurlijk veel minder gemotiveerd om iets te doen en het vol te houden. Dit begint uiteraard al met iets uitkiezen wat je leuk vindt om te doen maar je kunt een activiteit ook leuk maken. Doe bijvoorbeeld een leuke work-out via YouTube van iemand waar je vrolijk van wordt en energie van krijgt. Of zet tijdens het wandelen een leuke podcast op of luister bijvoorbeeld naar je favoriete muziek. Ook zou je een hond van iemand kunnen lenen waarmee je lekker aan de wandel gaat. Mocht je houden van hardlopen of fietsen, doe dit dan bijvoorbeeld in een mooi natuurgebied. Hoe leuker je het maakt, hoe makkelijk het zal gaan.

Investeer in leuke sportkleding

Tijdens het sporten wil je je natuurlijk helemaal lekker en zelfverzekerd voelen en dit bereik je o.a. door te investeren in leuke sportkleding. Ik draag bijvoorbeeld altijd leuke setjes rijkleding die ik match met bijvoorbeeld het zadeldekje die ik bij Kayo op doe. Ga je bijvoorbeeld lekker hardlopen of een yoga sessie doen dan hebben ze bijvoorbeeld bij LASCANA super mooie geschikte sportkleding. Naast tops en broeken hebben ze ook fijne sport bh’s, wat ik persoonlijk tijdens het sporten een must vind. Naast het aspect ‘er leuk uit willen zien’ is het ook fijn om sportkleding te dragen tijdens het sporten vanwege het comfort wat het met zich meebrengt.

Stel van te voren doelen

Wanneer je iets wilt gaan doen is het altijd belangrijk om van te voren doelen te stellen. Dit zorgt ervoor dat je ergens naar toe werkt. Dit hoeven helemaal geen grote doelen te zijn, het belangrijkste is dat je ze behaalt. Dus maak bijvoorbeeld verschillende doelen met behulp van stapjes. Stel bijvoorbeeld een doel op over hoe vaak je per week wilt gaan sporten. Of voor wat voor een periode of de lengte van een sessie. Zorg dat je realistische doelen stelt en bouw het bijvoorbeeld op. Wanneer je dan een doel hebt behaald voelt dit erg goed en dit motiveert enorm!

Beloon jezelf!

Iets nieuws beginnen is soms best lastig, vooral het volhouden is vaak niet heel gemakkelijk. Tegenwoordig heeft ook iedereen het best wel druk met werk, gezin, huishouden, sociale leven etc. Dingen zoals meer bewegen en sporten schiet er dan al snel bij in. Toch hoop ik dat de bovenstaande tips bij gaan dragen dat je het wel gaat volhouden, want uiteindelijk is bewegen natuurlijk erg gezond en het zorgt ervoor dat je alle verplichtingen die het leven met zich meebrengt beter aan kunt. Daarom is het heel belangrijk om jezelf te belonen na het sporten of na het behalen van een doel. Koop iets leuks voor jezelf, plan een ontspannende activiteit in zoals een dagje sauna of een massage, of trakteer jezelf op een lekkere diner. Kies iets wat je leuk vindt en dit zal ongetwijfeld motiveren!

Comments are closed.