Hoe kies je de juiste gordijnen?

Hoe kies je de juiste gordijnen?

Een ruimte in je huis is wat mij betreft pas echt af, als je ook aan mooie raambekleding hebt gedacht. Welke raambekleding je kiest is natuurlijk heel afhankelijk van o.a. je eigen stijl, de soort ramen die je hebt en wat je belangrijk vindt qua eigenschappen maar uiteraard ook de ruimte waarvoor het bedoelt is. In dit artikel zal ik een aantal tips geven om de keuze voor de juiste gordijnen makkelijk te kunnen maken.

In welke ruimte komen de gordijnen te hangen

Hoogstwaarschijnlijk zal je in een woonkamer andere gordijnen willen dan in de slaapkamer. Wil je in de slaapkamer waarschijnlijk zoveel mogelijk privacy en gordijnen die verduisterend zijn, in de woonkamer wil je juist veel licht naar binnen maar toch ook weer niet te veel inkijk van buitenaf. Elke ruimte vraagt om een ander soort gordijn. In de woonkamer vind ik stoffen gordijnen erg mooi, het kleedt de ruimte meer aan en het zorgt er ook voor dat de woonkamer minder hol klinkt. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor in-between gordijnen, met dit soort gordijnen krijg je genoeg lichtinval maar behoudt je genoeg privacy.

raambekleding

Wat voor soort ramen heb je

Ook is het heel belangrijk om goed te kijken naar de ramen in een ruimte. Niet elke raambekleding is geschikt voor elke soort raam. Voor een dakraam hang je bijvoorbeeld geen gewone gordijnen maar kies je eerder voor een rol of plissé gordijn. In de woonkamer kun je ook kiezen voor een combinatie, bijvoorbeeld horizontale jaloezien met overgordijnen. Het mooiste is sowieso om te gaan voor gordijnen op maat, zo passen ze altijd perfect in de ruimte. Ook het ophangsysteem is heel bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Wil je bijvoorbeeld gordijnen op een rails, of ga je voor een roede. Je hebt tegenwoordig erg veel soorten roedes, van mat goud tot aan mat zwart voor een stoere touch.

Je eigen stijl

Gordijnen heb je echt in alle soorten en maten en voor elke stijl is er zeker wel wat te vinden. Bepaal van te voren alvast de stijl die jij wilt creeren met je gordijn. Kan de ruimte bijvoorbeeld nog wel wat ‘warmte’ gebruiken kies dan bijvoorbeeld een gordijn in een velvet uitvoering. Wil je juist wat meer luchtigheid in de ruimte, ga dan voor mooie linnen gordijnen die half licht doorlatend zijn. Ook het ophangsysteem is heel bepalend voor de stijl. Vraag jezelf van te voren ook af of je gordijnen wilt op een rails, of op een roede. Je hebt tegenwoordig erg veel soorten roedes, van mat goud voor een sjieke look tot aan zwart voor een stoere touch in je interieur.