De juiste Cv-ketel in huis

Een Cv-ketel aanschaffen is altijd een vervelende kostenpost. Kies ik voor vervanging of kan de oude ketel nog gerepareerd worden? Hou oud is de ketel en kan ik nog investeren in een gas gestookte ketel? Welke ketel kan ik het beste kopen en waar moet ik op letten?

Nieuw is hoog rendement

Het voordeel van een nieuwe ketel is comfort. Een nieuwe ketel betekent een ketel met de nieuwste techniek bijvoorbeeld een hoogrendementsketel. In ieder geval wordt gekeken naar het warmwatercomfort van de ketel. Dit comfort wordt uitgedrukt in de CW-waarde van de ketel. Hoe hoger de waarde hoe beter het warmwaterniveau. Bedenk wel dat hoe hoger deze waarde het verbruik navenant toeneemt. Een extra douchebeurt kan dus in de papieren lopen.

Nieuw betekent minder verbruik

Bij een intergas combiketel bestellen is naast het comfort het verbruik bepalend. Het gasverbruik moet iedere maand betaald worden. Met een moderne HR-combiketel wordt in ieder geval minder verbruikt in vergelijking met een ketel van pakweg 15 jaar oud. Een aanschaf is een investering die wat dat betreft zichzelf terugverdiend. Een besparing op de energiekosten van tien procent levert voor een gemiddeld gezin een besparing op van 125 euro per jaar. Bij een levensduur van 15 jaar wordt de rendementsketel voor minimaal de helft terugverdiend.

bad1

Isolatie van de woning bepalend

Naast de ketel is de isolatie van de woning een belangrijk punt. Ook de soort woning is bepalend. Betreft het een vrijstaande woning, tussenwoning of appartement. Gegeven is dat met de juiste vloer- en dakisolatie veel bespaard wordt. Het draagt ook direct bij aan het wooncomfort. Behaaglijk wonen wordt bepaald door een juiste isolatie en een op de woning aangepaste Cv-ketel.

Fijn wonen betekent gewoon de juiste temperatuur in huis. Een woning is een jas die warmte biedt. In de wintermaanden in Nederland speelt dit zo’n zes maanden. In de warme perioden wordt de jas uitgedaan. Isolatie van de woning zorgt er dan voor dat de buitenwarmte niet binnen komt.

Comments are closed.