Alles over behang!

Wanneer je zat bent van een muur in je huis kun je er natuurlijk voor kiezen om een nieuwe kleur te kiezen, ook zou je voor behang kunnen gaan. Behang is tegenwoordig in veel soorten te verkrijgen en je kunt er echt een sfeer mee creëren, bijvoorbeeld door te kiezen voor een behang met textuur. Hierdoor krijgt de ruimte direct iets extra’s wat je met een muurverf niet zo snel krijgt. Ook is het niet een hele dure optie, er is genoeg goedkoop behang te vinden zodat je zo nu en dan ook eens iets anders kunt kiezen. In dit artikel zal ik jullie wat meer over behang vertellen, over de verschillende soorten, eigenschappen en hoe kies je de juiste behang?

0009502_Geonature 366081

Welke soorten behang zijn er?

Vroeger had je voornamelijk papieren behang, dit is een soort die je in moet smeren met lijm en daarna tegen de muur moet plakken. Het voordeel van papieren behang is dat deze heel betaalbaar is en makkelijk van de muur af te halen is. Het is wel wat lastiger aan te brengen en wat ervaring is gewenst.

Tegenwoordig zijn de meeste behangsoorten gemaakt van vlieseline, oftewel; vliesbehang. Dit is een sterke behangsoort en kun je kopen in heel veel verschillende patronen en texturen. Dit behang plak je op een muur die al ingesmeerd is met behanglijm en dit is erg makkelijk te doen, ook als je geen ervaring hebt met behangen. Daarnaast heb je ook geen behangtafel meer nodig en dat is ook handig!

Een soort die heel geschikt is voor vochtige ruimtes, zoals een keuken en badkamer, is vinylbehang. Op deze behang zit een waterafstotende laag en hierdoor kan het goed tegen vocht. Daarnaast is vinylbehang erg sterk en kan dus wel tegen een stootje.

behang

De voordelen van behang

Het grootste voordeel van behang vind ik toch wel dat je een muur in een ruimte er echt uit kan laten springen en dat is met een muurverf toch een beetje anders. Behang is natuurlijk te verkrijgen in heel veel verschillende patronen en texturen en hiermee kun je echt een statement maken. Ik vind behang voor een kinderkamer bijvoorbeeld erg leuk, en omdat het best makkelijk te verwijderen is kun je na een aantal jaren voor een ander behangetje gaan. Daarnaast gaat behang ook nog eens erg lang mee, dus kies je voor een neutrale kleur dan kun je hier zeker wel 15 jaar van genieten. Ten slotte is behang ook een goede keuze wanneer je wat imperfecties op je muren hebt, zonder al te veel gedoe is je muur ineens super strak en niemand die het meer ziet!

behang3

Hoe kies je de juiste behang?

Met zoveel soorten behang die er te krijgen zijn, is het nog best lastig om de juiste te kiezen. Uiteraard ga je op zoek naar wat je mooi vindt, maar hou wel rekening mee voor welke ruimte je een behang zoekt, hoe de staat van de muur is en hoe de rest van de ruimte eruit ziet qua kleuren en inrichting.

Zoals ik al eerder schreef is niet ieder behang geschikt voor elke ruimte, mocht je een behang zoeken voor de keuken of badkamer kies dat vooral voor vinyl behang. Is de muur erg beschadigd, kies dan voor een dik behang zoals vliesbehang. En hou uiteraard rekening met de rest van de ruimte, het is niet mooi om een heel druk patroon te kiezen als de rest van de ruimte ook al druk oogt door veel kleuren en accessoires. Doe je dit wel dan zal de muur met behang er ook niet zo mooi uitspringen, terwijl behang zich daar juist zo goed voor leent.

Let ook op hoe licht of donker een ruimte is, door een donker behang uit te zoeken zal de ruimte er optisch kleiner uitzien en dat is vaak niet helemaal de bedoeling. Ook zou je natuurlijk meerdere wanden kunnen voorzien van behang, kies dan bijvoorbeeld behang van hetzelfde merk of uit de dezelfde lijn zodat er toch een eenheid ontstaat.

Comments are closed.