De kracht van behang

behang2

Het aanbod van behangsoorten is groot en divers. Kamers worden echter niet meer in één design behangen zoals vroeger, maar er wordt gecombineerd met meerdere dessins of één muur wordt met een fotoprint beplakt.

Techniek

Behang is de afgelopen jaren technisch enorm verbeterd. Het kan eenvoudig worden aangebracht en verwijderd. De trends zijn klassieke verfijnde patronen en bijzondere reliëfs, zoals zacht ogend behang. Met behang kun je de muren een warme, modieuze of stijlvolle uitstraling geven. Behang wordt met lijm in verticale banen op de muur geplakt.De meest gangbare soorten behang zijn vliesbehang, vinylbehang, fotobehang en kinderbehang.

Papier

Natuurlijk zijn er kwaliteit verschillen. Papierbehang wordt veel gebruikt voor het behangen van de wand. Hoe dikker het papier, hoe gemakkelijker het is om het perfect aan te brengen op de muur. Houd wel in de gaten of het papieren behang ook afwasbaar is. Het is een redelijk goedkoop behang wat toch lang mee gaat aangezien het de muur laat ademen.

Houtvrij

Behangpapier was vroeger vaak houthoudend en hierdoor minder kleurvast als het aan zonlicht werd blootgesteld. Nu is het meeste papierbehang houtvrij. Wel een probleem blijft de vochtgevoeligheid. Het is dus niet geschikt voor vochtige ruimtes in huis. Bepaalde soorten behangpapier zijn vrij dun, niet afwasbaar en niet scheurvast.

behang3

Soorten

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee hoofdsoorten. Behang van papier: papierbehang, simplex behang, duplex behang, rauhfaserbehang en vliesbehang. De andere variant is kunststofbehang: vlakvinyl behang, schuimvinyl of glasvezelbehang. Kunstofbehang heeft een andere prijsstelling dan de papieren variant.

Kwaliteit

PVC en vinyl behang is onverwoestbaar. Er is behang met een metalen coating en natuurlijk het fotobehang. Velours en textiel behang is met textielvlokken bedekt zwaar papierbehang met een fluweelachtige uitstraling. Vliesbehang of vliesvezelbehang is de grootste categorie onder de behangsoorten. Het behang kan direct tegen de muur worden geplakt en hoeft niet eerst op maat te worden geknipt.

Elke ruimte kan een totale remake krijgen met behang. Het behang van tegenwoordig doet meer dan alleen het bedekken van een lelijke muur. Het zijn af en toe complete kunstwerken die zeer nadrukkelijk aanwezig zijn in een kamer.

Comments are closed.