Kuren in de badkamer

Kuren in de badkamer

Kuuroorden zijn dankzij hun heilzaam thermaal water al sinds de Romeinse tijd een bestemming voor mensen met uiteenlopende reumatische aandoening. Het biedt verlichting voor mensen met gewrichtsaandoeningen als Artritis psoriatica, reumatoïde artritis of de ziekte van Bechterew. Kuren met reuma vermindert stijfheid, pijn en vermoeidheid en vergroot de mobiliteit.

spa1

Kuuroord

In tegenstelling tot Duitsland kent Nederland weinig kuuroorden. Een kuuroord is pas een kuuroord als het bij behandelingen gebruik maakt van zuiver zeewater, een thermale bron of een zwavelreservoir. Die bronnen zijn zeldzaam in ons land. Speelt ook mee dat wetenschappelijk bewijs van kuren niet onomstotelijk is geleverd. In Nederland is de vergoeding vanuit de zorgverzekering dan ook minimaal.

Badkamer

In de eigen badkamer zijn er ook kuur mogelijkheden mits er de beschikking is over een badkuip. Een bad gevuld met heet water met thermaal badzout, een bruistablet of een etherische badolie zorgt voor verlichting. Voor spieren is jeneverbes goed geschikt en bij vermoeidheid is er lavendel. Een comfortabele badkamer draagt bij tot het ultieme relaxen; een mooi badmeubel, ontspannende muziek en de juiste verlichting.

Sauna

Voor de wellness liefhebber is een bad niet voldoende. Een eigen sauna bijvoorbeeld. Een thuissauna is verkrijgbaar in alle soorten en maten. Er zijn zelfbouwsauna’s en sauna’s die op maat in de woning worden ingepast. Wat ook kan, is een buitensauna in de vorm van een liggende ton.  Leveranciers bieden tal van accessoires aan, zoals een hartslagmeter, hygrometer, muzikale massage en kleurentherapie.

spa2

Essentie

De essentie van de saunagang is de cyclus opwarmen, afkoelen en rust. Alleen zo bereik je positieve effecten in het lichaam. Een optimale bloedsomloop, betere weerstand en een betere conditie. In Finland, waar de sauna zijn oorsprong heeft, is het saunaritueel volledig geïntegreerd in het dagelijks leven.

Wellness

In wellnesscentra wordt toch de ware saunabeleving ervaren. Er is daar immers wellness in allerlei variëteiten en temperaturen; zoutsteensauna’s, hout gestookte sauna’s, sauna’s met bijzondere opgietingen, buitensauna’s, maar ook whirlpools, kruidentempels, Turkse stoombaden, Romeinse stoombaden en zwembaden.

Vergeet ook niet de andere faciliteiten die een wellnesscentrum biedt. In de watten gelegd worden en niet hoeven schoonmaken. Het uitgaansgevoel.