10 x mooie kinderboeken over diversiteit in de wereld!

Wanneer je actief bent op social media en/of het nieuws hebt gevolgd, dan kan het je niet ontgaan zijn. Er zijn overal ter wereld demonstraties en we zijn met z’n allen opgestaan tegen het racisme wat zwarte mensen wereldwijd ervaren. Dit is een probleem van ons allemaal en we moeten onze ogen hier zeker niet voor sluiten…

De afgelopen week heb ik ontzettend veel gelezen en gezien over racisme. Niet alleen op social media maar ik heb ook verschillende docu’s en films gezien over o.a. racisme en white privilege. Iets wat mij nóg meer inzichten heeft gegeven en ik realiseer mij nog meer dat het zo schrijnend is dat mensen in 2020 nog moeten protesteren voor gelijkheid in de wereld. Iets wat in mijn ogen als vanzelfsprekend zou moeten zijn, maar zeker niet zo is. Ik hoop zo erg dat we een nieuw tijdperk ingaan met z’n allen waar we niet meer kijken naar kleur, afkomst, geloof, seksuele voorkeuren etc. En ik realiseer mij ook dat wij daar allemaal een steentje aan bij kunnen dragen door open te staan om te leren over racisme, ons te verdiepen in dit onderwerp, om goed te luisteren en te kijken, empathie te tonen en het goede voorbeeld te geven zodat voor iedereen het leven op deze wereld gelijkwaardig wordt.

Ik ben dan ook van mening dat je hier al aan bij kunt dragen door je kinderen vroeg te vertellen over de diversiteit die er in de wereld is. En een goed middel hierbij zijn natuurlijk boeken. Ik vind trouwens ook dat het onderwijs hier meer aandacht zou moeten besteden maar thuis kun je natuurlijk ook al aan de slag, want er zijn genoeg mooie kinderboeken te vinden waar het onderwerp ‘diversiteit’ een grote rol speelt. Hieronder heb ik 10 boeken verzameld waarmee jij je kinderen al een goede basis wat betreft diversiteit kunt meegeven, aangezien ik overtuigd ben dat dit het begin is voor een gelijkwaardige wereld!

kinderboeken1

  1. Een boek waar ik direct zelf heel nieuwsgierig naar was is het boek ‘Samen hier‘ van Oliver Jeffers. Dit boek staat boordevol prachtige illustraties waarmee de diversiteit die er is in de wereld aan bod komt. Een prachtig boek die je al vanaf jongs af aan kunt lezen met je kindje(s). Welkom op aarde. Dit kan een verwarrende plek zijn, vooral als je er nog maar net bent. Dit boek kan je gids zijn bij de start van je reis. Je zult zelf nog veel meer ontdekken. De wereld kan heel ingewikkeld zijn, maar eigenlijk is het ook allemaal heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn.’ Inmiddels ligt het boek hier ook in huis en ik kan niet wachten om met mijn twee zoontjes dit boek elke avond voor het slapen te gaan bekijken.
  2. Het boek ‘Brown Girl Magic‘ gaat over een meisje Noen, die gepest wordt door een jongetje die haar vies, lelijk en dom noemt. Haar haar is wild en stom en haar huid is te donker. Hij vind dat zij hier niet thuishoort en ze moet maar snel naar haar eigen land en huis. Gelukkig laat haar zus, Maan, zien dat ze juist heel prachtig is en dat ze zelfs magisch mooi is. Een prachtig boek met een nog mooiere boodschap! Het boek is speciaal voor, door én over bruine meisjes (maar ook voor jongetjes!) en is te lezen vanaf ongeveer 6 jaar.
  3. Het boek ‘Krokodil op weg naar beter‘ gaat over vluchtelingen, migratie, vooroordelen en vriendschap. Het verhaal gaat over Krokodil die op weg is, hij is moe en bang en thuis is hij niet meer veilig. Omdat het niet meer veilig is moet hij vertrekken en is hij op zoek naar een plek die beter is. Waar dat precies is weet hij niet en het lijkt erop dat hij nergens dat veilige plekje kan vinden. Zal hij ergens welkom zijn? Een boek die op een mooie manier laat zien aan kinderen hoe het is om te moeten vluchten en een nieuw veilige plek te vinden. Voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.
  4. Prinses Arabella is een boekenreeks en er zijn dus meerdere boeken verschenen met in de hoofdrol Prinses Arabella. Dit boek is geschreven door Mylo Freeman. Hij hoorde een verhaal over een Surinaams meisje die prinses mocht zijn in een toneelstuk, waarop zij zei; er bestaan toch helemaal geen zwarte prinsesjes? En zo is deze boekenreeks ontstaan. Het boek ‘Prinses Arabella en de reuzentaart‘ is een feestelijk verhaal. Prinses Omi, de oma van Arabella, viert haar verjaardag. Om oma te verrassen besluiten meerdere Prinsenkinderen prachtige verjaardagstaarten te maken. Elk prinsenkind bakt een lekkere taart en Prinses Omi is helemaal verwonderd want de ene taart is nog groter dan de ander maar het belangrijkste is natuurlijk, welke is het allerlekkerst? Voor kinderen vanaf 4 jaar.
  5. Het boek ‘Gewoon zoals je bent‘ is een boek die wij al een tijdje in de kast hebben staan en is hier thuis een groot succes. Dit boek gaat over Snuf die die niet in de rij kan lopen omdat er gewoonweg teveel te zien is. Zo ziet hij de lange steltpoten van de giraffes, puntige prikhoorns en hapgrage krokodillen. Kleine Snuf wil net zo zijn, ook hij wil lange poten en puntige prikhoorns. Maar kleine Snuf leert dat hij prima is zoals hij is en dat hij mooie flapperende oren heeft wat hem bijzonder maakt. Het boek heeft een mooie boodschap, namelijk dat het goed is hoe je bent en dat je niet net als anderen hoeft te zijn! Voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.
  6. Het boek ‘Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes‘, is een boek vol met sprookjes. Maar niet direct de sprookjes die je verwacht over prinsen en prinsessen en ze leven nog lang en gelukkig… De verhalen gaan over prachtige vrouwen die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd, met bijvoorbeeld verhalen over Michelle Obama en Serena Williams. Het boek heeft naast verhalen, prachtige illustraties die gemaakt zijn door 60 vrouwelijke kunstenaars over de hele wereld. Het boek staat vol inspiratie en motivatie zodat jij je eigen pad kunt kiezen in deze diverse wereld. Voor kinderen vanaf 7 jaar.
  7. Waar is mijn noedelsoep‘ is een boek die gaat over verschillende culturen en het eten wat daarbij hoort. Wanneer Sam-Ming op school zit kijkt hij uit naar de lunchpauze, dan kan hij eindelijk smullen van zijn overheerlijke noedelsoep die gemaakt is door zijn ouders. Dat is namelijk zijn lievelingseten! Maar als hij zijn rugtas opent, schrikt hij enorm want zijn noedelsoep is weg! In zijn zoektocht komt hij langs verschillende keukens, bijvoorbeeld de Surinaamse, Nederlandse, Turkse en Griekse en uiteindelijk vind hij zijn geliefde noedelsoep terug. Voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.
  8. Het boek ‘Van klein tot groot – Rosa Parks‘, geschreven door Lisbeth Kaiser is voor kinderen en volwassenen waarmee je verschillende levensverhalen kunt ontdekken van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel van het boek laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeit tot een sterke vrouw met grote ideeen. Rosa Parks groeit op in Alabama, waar zij op jonge leeftijd al leert om voor zichzelf op te komen. Ze groeit op tot een burgerrechtenactiviste waarmee zij een beweging op gang bracht wat een einde zou maken aan de rassenscheiding. Nooit zal Rosa opgeven met haar strijd voor gelijke rechten. Voor veel mensen is zij een voorbeeld geworden door haar moed en doorzettingsvermogen als het gaat om de strijd tegen ongelijkheid in de wereld. Voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.
  9. Het boek ‘Hoe mooi wit ik ben‘ is een boek die aandacht geeft aan de vele pijnlijke aspecten van rasisme, kolonisatie en slavernij in onze geschiedenis. Het boek gaat over het meisje Maria die voor haar 12e verjaardag een slaaf krijgt, haar eigen slaaf. Dat is heel handig want slaven doen alles wat je zegt. Maar gelukkig weet Maria beter en weet ze dat het leven niet draait om al het moois, theevisites en netjes rechtop zitten. In dit boek leer je veel over de geschiedenis van de slavernij en alles wat zich heeft afgespeeld en zet je als lezer (of als luisteraar) zeker aan het denken. Voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.
  10. Ten slotte nog het boek ‘Vrijdag kom ik weer thuis‘. Het boek gaat over Esi, die van plan is om een man voor haar moeder te vinden. Ze gaat op zoek naar een Ghanese man, want die zijn het allerleukst volgens haar moeder. Zelf heeft Esi ook een Ghanese vader. Maar waar vind je een Ghanese man? Natuurlijk in Ghana! Heel vroeg vertrekt Esi met een koffer naar Schiphol en bij de incheckbalie verstopt ze zich in haar koffer omdat ze hoopt als verstekeling in Ghana terecht te komen. Voor kinderen vanaf 8 jaar.

Comments are closed.