Mijn favoriete spellen

Mijn favoriete spellen

Eens in de zoveel tijd organiseren wij met vrienden een ‘spelletjesweekend’. In dit weekend spreken we bij iemand af en gaan we het hele weekend gezellig spelletjes spelen, vaak onder het genot van een lekker hapje eten en drinken. Dit doen we al een aantal jaren en ons spelletjesweekend zorgt er ook voor dat we elkaar regelmatig blijven zien. We spelen allemaal verschillende spellen, van strategische bordspellen tot aan party games maar ook doen we wel eens een potje poker. Wist je trouwens dat je ook online leuke spellen kunt spelen, zoals bijvoorbeeld een roulette spel of hartenjagen. Ook kun je zelfs leuke bordspellen tegen de computer online spelen, zoals bijvoorbeeld Carcassonne. Dit heb ik wel eens gedaan om mijn skills te verbeteren. Ben je benieuwd wat mijn favoriete spellen zijn, lees dan verder…

spel1

Agricola

Het eerste spel dat op mijn lijstje staat is het spel Agricola en hebben we al erg vaak gespeeld. Het is een spel wat je vanaf één speler kunt spelen, je kunt het dus in je eentje doen maar persoonlijk lijkt mij dit niet heel erg leuk. Agricola is wel een heel leuk spel om met z’n tweeën te doen. Het is een bordspel wat als doel heeft om een zo’n succesvol mogelijk agrarisch bedrijf te runnen in de middeleeuwen. Je kunt gaan voor landbouw maar ook kun je gaan voor een veestapel, of je spreidt je kansen en gaat voor beiden. Het spel zit erg leuk in elkaar en je hebt niet heel erg te maken met een geluksfactor, je moet vooral strategische keuzes maken wat het spel erg interessant maakt.

Carcassonne

Ook Carcassonne is een spel wat heel leuk te spelen is met z’n tweeën maar ook zeker met meerdere spelers. Het bord wordt in de loop van het spel gevormd doordat iedereen steeds een ’tegel’ trekt en neerlegt. Iedereen heeft houten poppetjes, de horigen, en met deze poppetjes moet je proberen om zoveel mogelijk punten te halen door ze op een strategische manier neer te zetten op bijvoorbeeld wegen, weilanden, steden of de kloosters. Ook dit is een spel wat heel strategisch is en waar je heel slim moet zijn. Je moet niet alleen denken aan je eigen punten maar je kan ook heel makkelijk een tegenspeler dwarsbomen door lastige ’tegels’ te plaatsen waardoor het voor diegene lastig is om bijvoorbeeld een stad af te bouwen.

Pictomania

Dit is ook wel een persoonlijke favoriet, Pictomania. Dit is een echt partyspel en het spel draait om tekenen, snelheid maar ook om tactieken. Voor dit spel hoef je geen goede tekenaar te zijn omdat het dus ook belangrijk is dat je snel bent, want ook snelheid wordt beloond net zoals tactische beslissingen. Het spel wordt qua moeilijkheid opgebouwd, dus eerst moet bijvoorbeeld iedereen een fruitstuk tekenen die je ook moet raden bij de anderen. Qua tekenen wordt het steeds lastiger, op een gegeven moment moet je bijvoorbeeld een dinosaurussoort tekenen wat natuurlijk een stuk lastiger te tekenen en te raden is. Diegene die de meeste punten heeft aan het einde van het spel is de winnaar.

Avalon

Avalon is een spel wat we heel veel hebben gespeeld en wat altijd een succes is. Het is eigenlijk een heel simpel spel maar wel heel tof! Iedereen krijgt een kaart met daarop een rol. Zo heb je de ‘bad guys’, de goodguys en je hebt een kaart met Avalon. Je weet van elkaar niet wie welke rol heeft gekregen, behalve Avalon want hij weet wel wie de slechteriken zijn. Hij kan met deze kennis proberen het spel te beïnvloeden maar mag niet door de mand vallen omdat de ‘bad guys’ dan zullen winnen. Elke ronde mag iemand een team samenstellen met in totaal drie personen en iedereen wil graag in deze team zitten. De goodguys willen namelijk winnen maar de badguys ook, je moet diegene die de teams samenstelt overhalen om jouw te kiezen maar het is tegelijkertijd ook belangrijk om je rol niet prijs te geven. Een spel wat altijd voor verrassingen zorgt!

Codenames

Ten slotte nog een partygame die niet in dit lijstje mocht ontbreken, namelijk Codenames. In Codenames maak je twee verschillende teams. Op tafel komen 25 kaartjes te liggen met daarop allerlei woorden die niks met elkaar te maken hebben. Op een ander kaartje ziet de spelleider, die elke ronde verschilt, doormiddel van kleuren welke woorden jullie als team hebben gekregen. De spelleider van het team moet deze woorden aan de hand van een patroon met elkaar linken door slechts één woord te gebruiken. Stel je voor er liggen woorden zoals; paard, strand, koekje en auto dan kun je bijvoorbeeld het woord ‘rijden’ gebruiken om de woorden paard en auto te laten raden. Je zegt dan ‘2 (van twee woorden) rijden’ en je team weet dat er twee woorden gezocht worden dat met rijden te maken heeft. Het team wat als eerste alle woorden heeft geraden, heeft gewonnen.

Ik ben benieuwd of jij wel eens een spelletje speelt met vrienden en/of familie? Wat is jouw favoriet?