Heerlijke spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus

Pasta gerechten zijn erg favoriet hier thuis en maak ik dus graag en vaak. Eentje hiervan maak ik al een aantal jaren en wordt iedere keer wat beter door dat ik het recept blijf aanpassen, ik heb het over spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus. Een heerlijk gerecht wat ook erg geliefd is bij onze kindjes. De tomatensaus zit vol met groenten maar het is niet per se een super gezond gerecht door o.a. de kaas, maar wel ontzettend lekker!

spaghetti1

Benodigdheden voor de tomatensaus (voor 4 pers)

 • 1 pakje gezeefde tomaten 450 gram
 • 1 ui
 • 2 knoflooktenen
 • 1 winterpeen
 • paar stronken bleekselderij
 • halve courgette
 • 1 paprika
 • half runderbouillon blokje
 • 1/2 theelepel paprikapoeder
 • 1/2 theelepel uienpoeder
 • goede snuf cayennepeper
 • goede snuf zwarte peper
 • snufje zout
 • 2 goede eetlepels ricotta
 • (verder nog spaghetti of andere pasta voor 4 personen)

Je begint met het maken van de tomatensaus, gezien deze even moet sudderen. Snij alle groenten in kleine stukjes. Zet een pan op het vuur en verwarm hierin wat (olijf)olie. Begin even met het aanfruiten van de ui en voeg vervolgens de rest van de groenten toe. Bak dit op hoog vuur voor een aantal minuten. Voeg alle kruiden toe, al voeg ik vaak de zout pas op het allerlaatste toe gezien de saus ook wat zout wordt door de bouillon en de gehaktballetjes die erin gaan. Nu kun je de gezeefde tomaten bij de groente doen + de runderbouillon opgelost in 100 ml heet water. Roer alles even goed door en doe de deksel op de pan en laat de saus voor een kwartiertje sudderen op laag vuur.

Benodigdheden voor de gehaktballetjes

 • 300 gram rundergehakt
 • 75 gram geraspte kaas
 • 1/2 ei
 • naar smaak: paprikapoeder, zwarte peper & zout
 • flinke theelepel oregano

Doe het gehakt in een kom en voeg hier alle ingrediënten aan toe, ook de kaas. Meng dit even goed door en maak vervolgens de gehaktballetjes. Ik maak altijd gehaktballetjes ter grootte van een pingpong bal. Je moet de gehaktballetjes niet te stijf draaien maar ook niet te losjes, ze moeten namelijk niet uit elkaar vallen tijdens het koken. Maar maak je ze te ‘stijf’ dan worden ze niet lekker mals. Intussen heeft de saus 15 minuten gesudderd en haal je deze van het vuur. Ik pureer altijd de groenten in de saus omdat ik een gladde saus in combinatie met de balletjes lekkerder vind dan dat je de groenten stukjes proeft. Maar natuurlijk is dit persoonlijk dus deze stap van het pureren is optioneel. Ik pureer de saus met behulp van een staafmixer. Vervolgens doe ik de saus weer in de pan en kunnen de balletjes er voorzichtig bij. Laat vervolgens de balletjes met de deksel op de pan gaar koken in ongeveer 15 minuten op wederom laag vuur. Draai ze halverwege even voorzichtig om zodat de balletjes niet verbranden aan de onderkant. Ondertussen zet ik ook een pan met spaghetti op het vuur. Wanneer de 15 minuten voorbij zijn voeg je de ricotta toe en laat je dit nog even goed oplossen door voorzichtig te roeren. Schep wat spaghetti op een bord en doe hierover heen de saus en een aantal gehaktballetjes. Maak het gerecht af met wat geraspte kaas en fijn gesneden basilicum. Eet smakelijk!