Een kleine woonkamer zo praktisch en stijlvol mogelijk inrichten

Misschien denk je bij jezelf dat jouw kleine woonkamer, studio of appartement super onhandig is en dat leuk inrichten er niet in gaat zitten. Sorry dat ik je dit moet vertellen, maar dan heb je het bij het verkeerd eind! Het is wel degelijk mogelijk om een kleine ruimte toch een gave look te geven. Er zijn daarbij een aantal dingen waar je zeker over na moet denken, bijvoorbeeld hoe en waar berg ik al mijn spullen op? In dit artikel vertel ik je met alle liefde hoe je jouw kleine woonkamer zo praktisch en stijlvol mogelijk kunt inrichten!

Maak optimaal gebruik van de ruimte die je wél beschikbaar hebt!

Het spreekt voor zich, maar er kan toch nog wel eens te laat aan gedacht worden. Wanneer je weet dat je redelijk veel spullen hebt en je die moet opbergen in een kleine ruimte, is het handig om een aantal voorbereidingen te treffen. Er zijn vaak meer plekken waar je je spullen kwijt kunt dan je denkt, bijvoorbeeld onder je bed, achter een ladekast of juist in leuke mandjes die wél zichtbaar mogen zijn. Schaf een kledingrek aan of plaats manden bovenop je kledingkast wanneer jouw kledingkast overvol zit!

veneta1

Welke meubels kies je?

Gigantische hoekbanken zijn natuurlijk niet ideaal voor een kleine kamer, maar een eyecatcher misstaat zeker niet. Kies dan wel voor een meubel waar je écht verliefd op geworden bent, aangezien je natuurlijk niet uitgekeken wil raken op je gloednieuwe interieur. Indien je een studio hebt en de ruimte er zich voor leent, probeer dan ‘hokjes’ te creëren. Je bed, je bank en ook de keuken zitten in eenzelfde ruimte. Om ervoor te zorgen dat de slaapkamer een apart gedeelte wordt kies je voor mooie stalen binnendeuren van glas. Hierdoor zie je de ruimte nog wel, maar is het ook een plek waar je je kunt afzonderen. Dit geeft meer contrast aan de ruimte.

Grote smalle ramen, dakramen of juist draai-kiep ramen?

Natuurlijk zijn er ook nog trucs waarmee je een ruimte groter kan laten lijken! Denk bijvoorbeeld aan de verlichting in de ruimte, het kleurgebruik en het aantal accessoires. Met een kleine kamer geldt de regel ‘less is more’ zeker. Sommigen hebben geluk en beschikken over mooie grote ramen in hun kamer, bij anderen is hun kamer vrij donker omdat er weinig licht binnenkomt.  Hier kun je gelukkig wel een beetje in sturen door middel van raamdecoratie! Voor een kleine ruimte is het extra belangrijk dat je nagaat welke raamdecoratie nou eigenlijk geschikt is. Is de kamer van zichzelf al erg licht? Dan wil je dat overdag natuurlijk behouden en ’s nachts de kamer zo donker mogelijk kunnen maken. De raambekleding die hier goed van pas komt zijn gordijnen. Plisségordijnen met een verduisterende stof zijn ideaal voor zowel standaard- als draai-kiepramen.

Overgordijnen zijn daarentegen erg mooi voor lange en smalle ramen die bijvoorbeeld naar een balkon leiden. Wanneer je een dakraam hebt, kies je uiteraard voor een dakraam rolgordijn! Erg makkelijk te bedienen en overdag laat je ze gewoon helemaal open zodat elke lichtstraal de kamer binnenvalt.

Hoe behoud jij zoveel mogelijk ruimte in je kleine studio, appartement of woonkamer?

Bron afbeelding: collectiveres.net

Comments are closed.