Brownie taart met mascarpone en rood fruit

taart101

In januari vierde ik mijn verjaardag en ter ere hiervan bakte ik een heerlijke brownie taart. Niet bepaald gezond maar op je verjaardag mag je best wel extra genieten (sowieso wel hoor!). De taart was erg lekker en viel gelukkig ook bij de visite in de smaak. Daarnaast is deze brownie taart niet heel moeilijk te maken en ziet er best wel indrukwekkend uit…

Ingrediënten voor de brownie:
 • 225 gram roomboter
 • 4 middelgrote eieren
 • 150 gram (bruine) basterdsuiker
 • 250 gram tarwebloem
 • 200 gram pure chocolade (tenminste 72% cacao)
 • 40 gram cacao
 • snufje zout
Voor de vulling:
 • 200 gram mascorpone
 • 100 ml ongeklopte slagroom
 • 1 zakje vanillesuiker
 • Rode vruchtenjam
Voor de bovenkant
 • 100 gram pure chocolade
 • 50 ml ongeklopte slagroom
 • fruit (bijvoorbeeld aardbeien en/of frambozen)
Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Smelt de boter in een pannetje en voeg hier de 200 gram pure chocolade aan toe. Laat het geheel smelten en roer tot een egaal mengsel. Vervolgens pak je een grote kom en hierin doe je het suiker en de eieren, ook dit roer je door tot een glad mengsel. Hierna voeg je de chocolade en boter toe en meng dit even goed door elkaar en zorg ervoor dat de eieren niet gaan stollen. Nu kun je de bloem, cacao en het snufje zout toevoegen en spatel dit door elkaar, hierna is je beslag klaar.

taart201

(Voor de brownie heb ik twee bakblikken gebruikt met een doorsnede van 15 cm. Ik heb een taart gemaakt met vier laagjes en daarom heb ik het beslag gewogen en dit door vieren gedeeld zodat ik uiteindelijk exact dezelfde brownie stukken zou krijgen). Vet de bakblikken goed in en stort hierin het brownie beslag, bak voor ongeveer 20 minuten in de oven. Het kan zijn dat ze nog iets langer erin moeten maar dit is per oven verschillend. Hou het dus goed in de gaten.

Voordat je de vulling maakt kun je het beste wachten totdat de brownie stukken goed zijn afgekoeld. Anders smelt je mascarpone met slagroom zo van je taart af en dat is uiteraard zonde. Daarnaast kun je de taart ook het beste kort van te voren vullen, dit is namelijk wel zo lekker. Ik had de brownie al een dagje van te voren gemaakt. Ik had de stukken luchtdicht verpakt en buiten te koelkast bewaard. 

De vulling is erg gemakkelijk te maken. Klopt de slagroom zo goed als stijf samen met de vanillesuiker. Doe de mascarpone in een kommetje en roer dit even door zodat het wat minder vast wordt. Spatel vervolgens de mascarpone door de slagroom en je vulling is klaar.

Wanneer de brownie stukken zijn afgekoeld kun je beginnen met het vullen. Smeer steeds de bovenkant van de brownie in met een goede laag jam en doe hier vervolgens een goede laag mascarpone op. Dit herhaal je tot het laatste stuk. Het laatste stuk krijgt namelijk chocolade ganache aan de bovenkant. Dit is erg gemakkelijk te maken door 100 gram pure chocolade samen met de slagroom te smelten in een pannetje. Laat de ganache een klein beetje afkoelen voordat je het gebruikt. Ik heb voor mijn taart ook een beetje ‘drips’ gemaakt met behulp van een theelepel en de rest heb ik gewoon op de bovenkant van de taart gegoten. Vervolgens heb ik er aardbeiden bovenop gelegd en de brownietaart is klaar om opgegeten te worden. Eet smakelijk!

Comments are closed.