3 x winterse lekkernijen!

3 x winterse lekkernijen!

lekkernijen

Met het winterse weer vind ik het heerlijk om ’s avonds op de bank te zitten met een kleedje, inclusief iets lekkers voor bij de thee. De afgelopen weken stond ik regelmatig in de keuken om wat lekkers te bakken en drie recepten daarvan wil ik graag vandaag met jullie delen. Hieronder dus drie keer heerlijke winterse lekkernijen die super simpel te maken zijn maar daarom zeker niet minder lekker…

carrotcake1

Carrot cake

Ik ben dol op de carrot cake van Albert Heijn, laatst besloot ik zelf maar eens eentje te gaan bakken. Inmiddels heb ik de cake al drie keer gebakken en elke keer is het een doorslaand succes, niet alleen bij mezelf maar ook mijn gasten hebben er flink van gesmuld…

Wat heb je nodig:

 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 130 gram fijne suiker
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • grote theelepel kaneel
 • 150 gram roomboter
 • 2 eieren
 • Halve winterpeen
 • 100 gram rozijnen en/of krenten

Voor de frosting:

 • 50 gram roomboter
 • 100 gram verse roomkaas (MonChou)
 • 125 gram poedersuiker
 • twee handjes walnoten

Verder heb je ook nog een ovenschaal of bakvorm nodig, het is maar net wat je in huis hebt.

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 175 graden (heteluchtoven). Smelt de boter in een pannetje. Doe in een kom het zelfrijzend bakmeel, suiker, vanillesuiker en het kaneel, meng dit alles voorzichtig met bijvoorbeeld een spatel. Rasp de winterpeen en voeg dit toe aan de kom. Vervolgens voeg je ook nog de gesmolten boter en de eieren toe. Meng dit goed door elkaar met bijvoorbeeld een garde of een mixer (lage stand). Op het laatst voeg je nog de rozijnen en/of krenten toe, ook deze roer je door het beslag. Schenk het beslag in een ingevette schaal of bakvorm en plaats in de oven voor ongeveer 45 minuten.

De frosting:

Een carrot cake kan natuurlijk niet geserveerd worden zonder een heerlijke laag frosting, dat hoort er nu eenmaal bij. Laat de 50 gram boter zacht worden door deze een tijdje uit de koelkast te laten. Doe de zachte boter in een kom en voeg hier de roomkaas en poedersuiker aan toe. Meng dit alles goed door elkaar en na een tijdje roeren heb je een heerlijke frosting.

Na 45 minuten kun je de carrot cake uit de oven halen en laat deze heel eventjes een beetje afkoelen voordat je de frosting erop smeert. De walnoten maak je wat kleiner met bijvoorbeeld een mes en strooi je vervolgens over de frosting. En je carrot cake is klaar, genieten maar!

cupcakewinter

Appel, kaneel & walnoot cupcakes

Ik ben dol op de combinatie appel en kaneel en helemaal verwerkt in een cupcake. Dit recept van heerlijke appel, kaneel en walnoot cupcakes met botercrème deel ik dan ook graag met jullie!

Wat heb je nodig (ongeveer 10 stuks):

 • 125 gram roomboter
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel
 • 100 gram bruine suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 3 theelepels kaneel
 • 1 fris zure appel
 • 2 handjes walnoten
 • 2 Eetlepels melk
 • 2 Eieren

Voor de botercrème

 • 200 zachte roomboter
 • 200 gram poedersuiker
 • 1 theelepel vanille aroma
 • ruime theelepel kaneel

Verder is het handig om cupcake papiertjes en een spuitzak in huis te hebben.

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 175 graden (heteluchtoven). Doe in een kom de roomboter, bruine suiker, vanillesuiker, de melk en de twee eieren. Mix dit tot een mooi beslag. Vervolgens voeg je voorzichtig het zelfrijzend bakmeel toe en zorg dat het een mooi samenhangend beslag wordt. Schil de appel en snij deze in kleine blokjes. Breek de walnoten in kleine stukjes en doe ze samen met de appel en de theelepels kaneel in het beslag. Vervolgens kun je de cupcake vormpjes voor 2/3e gaan vullen en doe je ze voor 20 minuten in de oven.

De botercrème:

Doe de zachte boter in een kom en mix dit tot een luchtige smeuïge massa. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en blijf goed roeren zodat het geheel mooi luchtig blijft. Voeg vervolgens een theelepel vanille aroma toe en een ruime theelepel kaneel.

Wanneer cupcakes zijn afgekoeld kun je de botercrème op de cupcakes spuiten met een spuitzak, voorzie de cupcakes van een mooie toef!

appelbol

Appelbol

Vroeger aten wij regelmatig in de winter thuis een lekkere appelbol bij de thee, óf van de bakker óf zelfgemaakt door mijn vader. De geur van appelbollen doen mij dus direct denken aan de winter en gezelligheid. Een appelbol is super makkelijk te maken en ontzettend lekker!

Wat heb je nodig (4 stuks):

 • 4 stuks roomboter bladerdeeg
 • 4 fris zure appels (bijv. Goudreinetten)
 • 4 eetlepels rozijnen en/of krenten
 • een handje walnoten
 • 2 grote eetlepels suiker
 • 2 theelepels kaneel
 • poedersuiker
 • (1 ei)

Het is handig om een appelboor te hebben zodat je makkelijk het klokhuis eruit kunt halen. 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven) en vet een ovenschaal in. Laat de bladerdeeg een klein beetje ontdooien zodat je ze straks een klein beetje groter kunt maken met behulp van een deegroller. Schil de appels en gebruik een appelboor om het klokhuis eruit te halen. Meng de rozijnen en/of krenten met de walnoten, suiker en kaneel en voeg hier een kleine eetlepel water aan toe. Roer dit goed door elkaar en dit wordt de vulling voor de holte van de appels. Rol het bladerdeeg een klein beetje uit met een deegroller en leg de appel op het bladerdeeg. Vul de holte met het rozijnen mengsel en vouw het bladerdeeg dicht zodat het een soort van pakketje wordt en draai ze om. Bestrijk de appelbollen eventueel met wat ei en zet de bollen voor zo’n 25 minuten in de oven. Na 25 minuten haal je de appelbollen uit de oven en laat je ze nog eventjes afkoelen, daarna bestrooi je ze met een flinke laag poedersuiker. Eet smakelijk!

Hopelijk vonden jullie deze bakrecepten leuk, alvast een fijn weekend!