Mijn handige foundation tips!

Toen ik rond mijn 14e begon te experimenteren met make-up droeg ik voornamelijk mascara en oogpotlood. Een aantal jaren later begon ik met het dragen van foundation. Ik had nooit een hele slechte huid maar helemaal egaal was die toch ook niet. Mijn allereerste foundation was geloof ik van Hema en deze bracht ik aan met mijn vingers. Eigenlijk deed ik maar wat en ik vermoed dat ik regelmatig de mist in ging met mijn foundation. Het heeft mij toch heel wat jaren gekost om een goede foundation én de juiste techniek te vinden voor een zo’n natuurlijk mogelijk resultaat. Vandaag wil ik wat handige tips met jullie delen die ik ook wel had willen weten toen ik begon met het gebruiken van foundation…

Welke soort foundation?

Je hebt onwijs veel verschillende foundations en het is best belangrijk om te kijken naar je eigen huid voordat je een foundation kiest. Heb je namelijk een droge huid, kies dan voor een vloeibare of creamy foundation en het liefst eentje op oliebasis. Heb je bijvoorbeeld een vette huid die snel gaat glimmen, dan is het slim om juist voor een foundation te gaan op waterbasis.

Wat voor dekking?

Nadat je hebt gekeken wat voor soort foundation je moet gebruiken is het ook nog belangrijk om te kijken naar wat voor dekking je wilt. Heb je veel oneffenheden, wil je een natuurlijk resultaat etc. etc. Sommige foundations zijn namelijk heel dekkend en misschien wel té voor jou terwijl andere foundations amper dekken. Handig is om naar een parfumerie te gaan en gewoon wat foundations van verschillende merken uit te proberen. Zo weet je meteen hoe dekkend ze zijn maar weet je ook hoe het voelt op je huid. Uit eigen ervaring weet ik dat je vaak gerust een sample kunt vragen van een foundation zodat je het product meerdere dagen uit kunt proberen. Wat niet alleen een goed uitziende foundation is belangrijk, ook is het prettig als de foundation lekker ‘draagt’. Niets is viezer dan een plakkerige of trekkerige foundation…

Welke kleur?

Een goede kleur foundation vinden is best wel lastig, ook dit weet ik uit eigen ervaring. Ik ben best wel licht en een te donkere foundation kan al snel oranje uitslaan. Toch heb ik soms ook wel foundations die te geel voor mij zijn waardoor ik er grauw uit ga zien en dat wil je ook niet. Ik meng het liefste twee foundations met elkaar, eentje met een roze en een gele ondertoon. Iedereen heeft namelijk een andere ondertoon. Wil je weten wat voor kleur ondertoon je hebt? Bekijk dan kritisch welke metaalkleur je het beste staat, goud of zilver? Staat goud je beter ga dan voor een foundation met gele ondertoon en is zilver een betere match kies dan voor een foundation met een roze ondertoon. Ben je nog niet helemaal zeker, kijk dan naar de kleur van je aders in je onderarmen. Zijn je aders blauw, dan heb je een koele ondertoon en zijn ze meer groen ga dan voor warme tinten. Toch is dit ook een kwestie van uit proberen, net zoals de juiste tint vinden. Wil je weten welke kleur je moet hebben, probeer dit dan uit op je kaaklijn (bekijk in daglicht). Hou er ook rekening mee dat foundations nog iets donkerder kunnen worden gedurende de dag gezien de foundation opwarmt (oxidatie). Probeer dus echt een foundation een paar uur uit voordat je het koopt.

Het aanbrengen

Het liefst breng ik mijn foundation aan met een buffingbrush, toch is dit heel persoonlijk. Wat misschien nog wel het beste is, is het aanbrengen van foundation met de vingers. Door de warmte van je vingers kun je namelijk heel goed de foundation “in” je huid blenden. Ook bij dit geldt eigenlijk, probeer uit wat jij prettig vindt. Dus breng je foundation een keertje aan met je vingers, een keer met een kwast, een keer met een sponsje etc. etc. Zo ervaar je wat het prettigst is maar ook wat het mooiste resultaat geeft. Hou er trouwens wel rekening mee wat voor soort foundation je gebruikt, mousse foundation aanbrengen met een platte foundationkwast is niet zo’n hele goede combi…

De basis

Misschien overbodig om te noemen maar toch doe ik het, breng foundation altijd aan op een gereinigde huid. Ik heb eigenlijk altijd wel een schone huid maar ik heb ook wel eens gehad dat mijn huid toch niet helemaal schoon is en dat zie je, je foundation ziet er dan toch net wat minder perfect uit. Dus reinig eerst goed je gezicht en moisturizen is ook een stap wat je eigenlijk niet mag overslaan. Ik heb een droge huid en ik moet dit ook echt doen anders krijg ik last van schilfertjes, niet zo charmant. Toch breng ik niet meteen na mijn dagcrème een foundation aan omdat ik dan vaak mijn foundation niet mooi geblend krijg, het lijkt dan alsof de foundation op mijn huid blijft liggen. Dus als ik op sta loop ik eerst naar de badkamer, reinig ik mijn gezicht en daarna doe ik wat créme op. Dan ga ik naar beneden om wat te ontbijten en pas een uur later breng ik mijn make-up aan, dit werkt voor mij het fijnste!

Geen of wel een primer?

Ik zweer bij een primer en gebruik eigenlijk altijd de prep + prime van MAC. Met een primer vind ik dat mijn foundation er net iets gelikter uitziet. Waarschijnlijk is het iets, wat alleen ik zie maar dat maakt niet uit. Niet alleen ziet mijn foundation er mooier uit ook blijft het net wat langer zitten. Toch moet je ook oppassen met een primer, ik heb namelijk wel eens een foundation gehad (Bourjois Flower Perfection) die niet zo goed samenging met mijn primer, het zag er wat onnatuurlijk uit.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn persoonlijke foundation tips hebben gehad. Doordat ik al heel wat jaartjes foundation gebruik ben ik in de loop der jaren wel wat wijzer geworden op dit gebied!

 

Dit vind je vast ook leuk...

11 Comments on Mijn handige foundation tips!

 1. martina
  24 juli 2013 at 06:26 (7 jaar ago)

  handig! maar met deze hitte draag ik liever niks op mijn huid, behalve een beetje concealer

  Beantwoorden
 2. Eline
  24 juli 2013 at 09:28 (7 jaar ago)

  Bedankt voor de tips. Ik moet ook maar weer eens mijn primer uit de kast halen, ik gebruik hem nooit *shame on me*

  Beantwoorden
 3. kitkatje
  24 juli 2013 at 12:41 (7 jaar ago)

  ik heb een gecombineerde huid en gebruik vloeibare foundation. Ik kan zelf geen vloeibare concealer gebruiken, want dat blijft niet zitten bij mij dus moet altijd een creamy gebruiken die blijft wel zitten. Ik breng het nu aan met mijn handen, maar daarvoor heb ik het met een kwast gedaan, ik heb nu een nieuwe buffing kwast besteld en ga het weer eens uitproberen

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Comment *