VVDD: Hoe belangrijk vind jij een (zon)gebruinde huid?

De zomer is misschien al wel begonnen maar dat gevoel heb ik eigenlijk niet gezien we nog maar een paar mooie zonnige dagen hebben gehad. Sinds twee maanden heb ik een tuin maar jammer genoeg heb ik daar nog niet heel erg van kunnen genieten. Van te voren dacht ik, ik ga lekker zonnen in mijn eigen tuin maar gezien er weinig zon is zit dat er niet echt in. Toch weet ik ook stiekem dat als ik ga zonnebaden, ik maar lastig bruin word. Wanneer ik in de zon ga zitten dan gebeurt er eigenlijk maar weinig, ik krijg alleen wat meer sproetjes. In mijn leven ben ik dan eigenlijk ook nooit heel bruin geweest, het lijkt wel alsof ik gewoon niet echt bruin kan worden. Maar vind ik een (zon)gebruinde huid ook echt belangrijk?

Nee, inmiddels niet meer. Ik kan mij wel herinneren toen ik wat jonger was en regelmatig met vrienden ging zwemmen dat ik mij best een klein beetje onzeker voelde vanwege mijn spierwitte huid. Heel vaak kreeg ik er ook wel opmerkingen over en dat vond ik best vervelend. Maar gelukkig niet zo vervelend dat ik als een bezetene ging zonnebaden om maar die bruine huid te krijgen die veel mensen zo mooi vinden. Natuurlijk is een bruin kleurtje mooi, maar een witte huid is eigenlijk ook hartstikke mooi en zeker niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Tegenwoordig maak ik mij er ook echt niet meer druk om en loop ik gerust in korte broekjes rond. Wat ik mij trouwens nog van ‘vroeger’ kan herinneren wanneer ik terug kwam van vakantie, was de vraag: Hoe was je vakantie? En als je dan zei: Leuk! Dan zeiden mensen heel vaak: Maar je bent helemaal niet bruin! Alsof je ‘bruinheid’ aangeeft hoe je vakantie is geweest, wat een onzin!

Nu is mijn vraag aan jullie: Hoe belangrijk vind jij een (zon)gebruinde huid? Ben jij de hele zomer bezig met het krijgen van een gebruinde huid en zo ja, smeer jij jezelf dan ook goed in of vind je een bruine huid belangrijker dan je gezondheid? En als je net als ik niet zo bruin kan worden, grijp je dan wel eens naar een zelfbruiner? Ik ben heel erg benieuwd naar jullie antwoorden, dus deel het vooral bij de comments!

 

126 Comments on VVDD: Hoe belangrijk vind jij een (zon)gebruinde huid?

 1. Nienke
  12 juli 2012 at 09:41 (11 jaar ago)

  Niet.. Ik ben van mezelf erg bleek en in het verleden ging ik wel eens onder de zonnebank omdat ik negatieve opmerkingen kreeg over hoe wit mijn benen waren.. Nu doe ik dit niet meer. Ik hou van de zon maar ik probeer nooit bewust om bruin te worden.

 2. Lotte
  12 juli 2012 at 09:47 (11 jaar ago)

  Echt heel herkenbaar! Ik word de laatste jaren ook niet meer zo bruin en daar maken mensen (onbewust misschien) best gemene opmerkingen over. Zo van: ‘Jij moet zeker nog op vakantie’ of ‘Je kan wel wat zonlicht gebruiken’. En dat terwijl ik dan al een zonvakantie van 2 weken achter de rug heb. Een tintje vind ik zelf wel heel mooi, dus ben dit jaar een beetje wat zelfbruiners aan het uitproberen. Te veel zon is toch niet goed voor je huid!

  • Sanne van Huis
   12 juli 2012 at 16:50 (11 jaar ago)

   Te veel zon is idd niet goed voor je huid en dan kun je beter lekker smeren met een goeie zelfbruiner!

 3. Selina
  12 juli 2012 at 09:48 (11 jaar ago)

  Een gezonde bruine kleur vind ik fijn om te hebben, maar ik ga er niet voor in de zon liggen en smeer mij altijd goed in! Ik zit zomers liever binnen of onder een parasol wanneer ik geen zonnebrand heb dan dat ik mijn huid aan gort help door in de zon te gaan zitten.

 4. Helmi
  12 juli 2012 at 09:54 (11 jaar ago)

  “Hoe was je vakantie? En als je dan zei: Leuk! Dan zeiden mensen heel vaak: Maar je bent helemaal niet bruin!”

  Heel herkenbaar! haha.M’n vriend en ik gaan liever leuke dingen bekijken en zoeken zoveel mogelijk de schaduw op en liggen niet alleen maar te bakken op het strand of zo…
  Maar een beetje een gezond kleurtje vind ik wel fijn hoor, zon!

 5. Lisanne
  12 juli 2012 at 09:55 (11 jaar ago)

  Ik ben van mezelf heel licht. Als het lekker weer is vind ik het heerlijk om met een boek en een glas ijkoud water even in de zon te zitten. Dan smeer ik me wel helemaal in en na 10 min. vind ik het alweer te warm worden en ga ik weer in de schaduw zitten. M’n armen krijgen dan al wel snel een donkerder tinje, maar om een één of andere reden worden mijn benen gewoon echt niet bruiner. Achja, jammer dan. Ik geloof ook niet echt in zelfbruiners, dus dan maar witte benen.

  • Sanne van Huis
   12 juli 2012 at 16:52 (11 jaar ago)

   Dat heb ik idd ook! Mijn armen, rug en gezicht kunnen op zich wel ‘Bruin’ worden maar mijn benen en buik weigeren gewoon πŸ™

 6. Sara
  12 juli 2012 at 10:02 (11 jaar ago)

  Ik ben ook een bleekscheetje en ik kreeg er vroeger ook opmerkingen over. Het doet me niks meer, ik heb het leren accepteren πŸ™‚
  Ik bruin ook amper in de zon, maar ik kan er ook gewoon niet tegen. Ik moet altijd in de schaduw kunnen zitten. Hete zomers zijn voor mij verschrikkelijk en dan kom ik gewoon het huis niet uit (dit klinkt zielig haha :D)
  Witte melkflessen for life!

  • Sanne van Huis
   12 juli 2012 at 16:54 (11 jaar ago)

   Heel herkenbaar, ik hou ook absoluut niet van hete zomers, vind het zelfs afschuwelijk maar dat komt vooral omdat ik meer last krijg van paniekaanvallen πŸ™ doe mij maar gewoon een graadje of 23 πŸ™‚

 7. Nancy
  12 juli 2012 at 10:11 (11 jaar ago)

  Ik ben van mezelf al een beetje getint, maar ik vind bruin zijn niet zo belangrijk, het is wel mooi maar gezondheid is veel belangrijker :)!

 8. Acia
  12 juli 2012 at 10:14 (11 jaar ago)

  Ik vind het echt niet belangrijk! Als ik bruin word als ik buiten ben prima, maar ik ga echt niet zonnen voor een kleurtje.

 9. charile
  12 juli 2012 at 10:26 (11 jaar ago)

  Ik vind het wel altijd leuk. Dan voel ik me stukken beter…ik kleur dan ook super snel πŸ˜€

  • Sanne van Huis
   12 juli 2012 at 16:54 (11 jaar ago)

   Geluksvogel, haha!

 10. Danielle
  12 juli 2012 at 10:47 (11 jaar ago)

  Ik word niet snel bruin, maar dat vind ik echt jammer. Al mijn vriendinnen zijn allemaal lekker bruin na de zomervakantie en ik niet. Ik kan gewoon niet bruin worden ofzo, alleen verbranden… ): Maar ik vind het niet zΓ³ belangrijk dat ik zelfbruiner ga gebruiken enzo, maar ik vind het wel altijd heel leuk als ik een beetje bruin word door de zon (:

 11. Jessica
  12 juli 2012 at 10:48 (11 jaar ago)

  Ik ben van mezelf al best getint, ik ben namelijk half italiaans dus ik heb al en olijfachtige huidskleur, maar helaas krijgt mijn huid een rare gloed als ik een beetje bleek word. Ik hou zelf erg van een kleurtje, dus ik ga soms onder de zonnebank maar voor de rest doe ik eigenlijk niets om bruin te worden..

 12. CaptureBeauty
  12 juli 2012 at 11:44 (11 jaar ago)

  Al heb ik 16 jaar in Curacao gewoond en dagelijks rondliep in de brandende zon, ben ik nooit ECHT bruin geweest.. Wij hebben gewoon weinig pigment. En te lang in de zon blijven omdat je hoopt dat je dat tintje dan toch zou krijgen resulteerde in knalrode schouders en wangen die nog wekenlang pijn deden..
  Ik vind wel dat ik er gezonder uit zie als ik iets bruiner ben, en bij andere mensen ook.. Maar een lichter huidje vind ik ook heel mooi!

  • Sanne van Huis
   12 juli 2012 at 16:56 (11 jaar ago)

   Het ziet er idd wel gezond uit. Ik krijg wel eens de opmerking als ik helemaal geen make-up draag of ik ziek ben, haha. Waarschijnlijk omdat ik dan redelijk bleekjes eruit zie πŸ™‚

 13. Esmay
  12 juli 2012 at 11:52 (11 jaar ago)

  Ik vind het niet het belangrijkste everrrr, maar een mooi kleurtje vind ik wel mooi. Helaas word ik niet zo snel bruin, ben nog steeds best wit πŸ™
  Ik wil eigenlijk wel aan de zelfbruiner, maar ben bang voor vlekken!

 14. Samantha
  12 juli 2012 at 14:18 (11 jaar ago)

  Ik vind het niet héél belangrijk, maar ik vind het wel fijn om een beetje gekleurd te zijn! πŸ™‚

 15. Lie
  12 juli 2012 at 14:37 (11 jaar ago)

  Ik ben ook erg bleek van mezelf, maar ga niet liggen bakken in de zon (ook geen geduld voor). en onder de zonnebank duurt me te lang, ik maak nooit een kuur af. Mijn armen en gezicht worden in de zomer wel iets bruiner, maar hoelang ik ook met mijn benen in de zon zit, ze worden gewoon niet bruin. Aan de spray-tan lijkt me wel wat, maar geloof dat dit wel aardig duur is..(?) Zelfbruiners doe ik niet meer, het geeft af aan kleding en ik kreeg vlekken.

  • Sanne van Huis
   12 juli 2012 at 16:57 (11 jaar ago)

   Spray-tan uitproberen lijkt mij ook best wel leuk, ik ben ook wel nieuwsgierig hoe ik eruit zie met een wat bruiner huidje πŸ™‚

 16. Daantje
  12 juli 2012 at 16:05 (11 jaar ago)

  Ik vind het best belangrijk, ik doe er toch wel een beetje mijn best voor in de zomer. Het ziet er gewoon zo lekker gezond uit! Maar het gaat niet zo ver dat ik zelfbruiners gebruik en onder de zonnebank ga. Gewoon a la nature πŸ™‚

 17. Mara
  12 juli 2012 at 16:19 (11 jaar ago)

  Ik kan me er niet druk om maken, ik wordt toch niet bruin haha.
  Ik ben nu iΓ©tsje verkleurd(voor mijn doen poepiebruin, door het mooie voorjaar), vergeleken met de rest nog spierwit. Ik vind het wel fijn dat ik er nu iets gezonder uit zie, ik denk dat daar de veel bleke meiden ook mee zitten, in de winter zie je er snel ziekjes uit, terwijl je je prima voelt.

  • Sanne van Huis
   12 juli 2012 at 16:58 (11 jaar ago)

   Klopt, ik krijg regelmatig de vraag of ik ziekjes ben πŸ˜‰ wanneer ik geen make-up draag…

 18. MarCreaties
  12 juli 2012 at 18:09 (11 jaar ago)

  Heb precies hetzelfde: erg lichte huid (logisch aangezien ik rood haar heb haha), en krijg niet bepaald snel een kleurtje. Als ik er echt voor ga liggen om te zonnen kleur ik al helemaal nooit, alleen soms als ik veel bezig ben (en beweeg!) in de zon. Een kleurtje vind ik wel mooi, staat een stuk gezonder naar mijn mening, maar ik zou niet onder de zonnebank gaan of zelfbruiners gebruiken, zo belangrijk vind ik het niet haha! Mij gaat het meer om het lekkere weer en buiten kunnen zijn, dan het bruin worden! (ik merk wel dat ik de laatste jaren steeds iets bruiner lijk te worden, vroeger werd ik Γ©cht niet bruin)

 19. Felicia
  12 juli 2012 at 20:08 (11 jaar ago)

  Ik ben zelf half Surinaams dus voor mij is een gebruinde huid wel heel belangrijk.
  Helaas door mijn Nederlandse kant ben ik ’s winters heel erg bleek en daar voel ik me dan ook ongemakkelijk bij, dan ga ik ook in de weer met zelfbruiner!
  Ik smeer me bij de eerste zon altijd in omdat ik nogal hypochonder ben over huidkanker en gezien dit op de jonge huid het meest voorkomt zul je me nooit zonder factor 30 vinden haha!
  Gelukkig ben ik altijd binnen een halfuurtje heerlijk bruin dus dat is dan wel weer het voordeel aan halfbloed zijn :-).
  Dus ja, uiteindelijk is het voor mij wel belangrijk

 20. Lies
  12 juli 2012 at 20:54 (11 jaar ago)

  Ik vind een bruin kleurtje niet erg belangrijk. Ik zal ook niet snel buiten in de zon gaan zitten om een kleurtje te krijgen. Het enige waar ik wel bruin van word is mijn werk dat ik elke dag een paar uur in het busje zit om de kids te begeleiden. Alleen in de ochtend is mijn gezicht vaak spierwit en dan krijg je toch snel opmerkingen. Zoals vragen als Lies voel jij je wel helemaal lekker? Lies volgens mij begin je ziek te worden of niet? Die opmerkingen zijn vaak geen pretje als je een hypochonder bent. Dan ga ik mezelf ook ziek voelen en haal ik vaak de meest gekke dingen in mijn hoofd.

 21. Laura
  12 juli 2012 at 21:25 (11 jaar ago)

  Ik vind dat een bruin kleurtje hartstikke mooi kan zijn al vind ik een witte huid ook prachtig! Mijn vader komt uit Chili en mijn moeder uit Spanje, daardoor heb ik een beetje een bruin tintje. Alleen mijn gezicht is heel wit en die word ook niet bruin, die verbrand alleen maar helaas:(

 22. Cynthiiaa
  12 juli 2012 at 22:00 (11 jaar ago)

  Ik heb mij nooit geschaamd voor mijn bleke huid, vond het altijd wel wat hebben. Vroeger zwom ik ook altijd met kleding, anders kwam ik vuurrood terug, maarja als je het zelf niet erg vindt, dan heeft niemand het er over denk ik. :’)

 23. Rosa
  12 juli 2012 at 23:19 (11 jaar ago)

  Een bruin huidje is wel heel mooi en ik merk ook hoe belangrijk het voor sommige mensen is.
  Ik ben best bleek van mezelf en krijg er soms wel opmerkingen op van :’Joh wat ben jij bleek zeg’ dat is vervelend maar so be it.

 24. Floor
  12 juli 2012 at 23:32 (11 jaar ago)

  Of ik het belangrijk vind om bruin te worden hangt van het type vakantie af. Als ik op stedentrip ben, boeit het me echt niet! Was een keer met school 4 dagen naar Madrid waarvan 1 dag bewolkt was en daarnaast word ik als blonde dame met lichte huid moeilijk bruin. Eerste wat een vriend zei toen ik thuis was ‘je bent helemaal niet bruin!’ WTF, dat maakt toch niks uit, ik heb het leuk gehad, bedankt dat je dat als eerst vraagt maar niet heus.
  Als ik een ‘gewone’ vakantie houd, dan wissel ik sightseeing af met zonnen/relaxen en dan wil ik toch wel graag bruin worden. Maar ik smeer wel heel goed met factor 30 omdat ik lichte zonneallergie heb en ik moet het ook echt opbouwen. Maar een bruin kleurtje staat gewoon lekker gezond! Kleren staan vaak ook mooier als je een kleurtje hebt. En mijn benen lijken slanker πŸ˜‰

 25. anoniem
  13 juli 2012 at 00:21 (11 jaar ago)

  Ik wil juist bleker worden omdat ik een lelijke bruine huid heb met veel oneffenheden. Zeg maar niet een mooie bronze kleur maar meer een bruine huid met een gele ondertoon ( want ik ben aziatisch)

 26. Myrthe
  13 juli 2012 at 12:00 (11 jaar ago)

  Niet heel belangrijk, ik heb helaas ook een huid die nauwelijks bruin wordt, en dat is best wel vervelend. Vroeger maakte ik me er meer zorgen over, maar het laatste jaar maakt het me niet meer zoveel uit. Ik schaam me er niet meer voor, en als het lekker weer is draag ik gewoon een kort broekje!

 27. emma
  13 juli 2012 at 12:16 (11 jaar ago)

  Ik maak me er niet zo druk om, maar ik heb wel het geluk dat mijn gezicht, benen en armen heel snel verkleuren (bovendien loop ik bij een beetje zon al rond in shorts, omdat ik het anders te warm heb, haha) Alleen mijn buik & rug blijven dan wat achter, dus ik heb nu echt een witte buik met megabruine benen, ziet er ook heel gek uit πŸ˜› (al ben ik niet heel bruin ofzo, gewoon een gezonde kleur)
  Mijn zusje heeft wel dat ze heel weinig buiten komt en weinig slaap krijgt. Hierdoor wordt ze heel bleek + wallen, dus die ziet er snel wat ziekig uit. Gelukkig voor haar verkleurd ze net zo snel als mij, dus een beetje zon is genoeg voor haar om er niet ziek uit te zien.

 28. Leontien
  13 juli 2012 at 23:47 (11 jaar ago)

  Ik vind het niet belangrijk.
  Ik heb een gevoelige huid en vaak last van zonneallergie,
  dus ik smeer me altijd goed in met een hoge factor.
  Ik ben allang blij als ik niet rood word πŸ™‚
  Ik houd wel van de zon, maar bruin worden is voor mij geen must.

 29. fue hair transplant
  16 juli 2012 at 23:42 (11 jaar ago)

  fue hair transplant
  Pretty fantastic post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed reading your weblog posts ..Anyway I’ll be subscribing to your feed and I hope you post again soon

 30. Kelly
  17 juli 2012 at 18:50 (11 jaar ago)

  Ik vind het wel belangrijk ja. Een lekker kleurtje is nooit verkeerd toch? Daarbij is de zon goed voor mijn eczeem. Ik ga dit jaar niet op vakantie en daar baal ik eerlijk gezegd enorm van. Ik mΓ³et gewoon zon, zee, strand! Haha!
  Uiteraard smeer ik me wel goed in. Eerst met een wat zwaardere factor, maar als ik wat bruiner wordt smeer ik me toch wel in met een wat lichtere factor. Zelfbruiner gebruik ik niet.

 31. CharLee
  23 oktober 2012 at 15:23 (10 jaar ago)

  Nee! Het ziet er niet uit zo’n verschrompelde bruine huid! Mensen lijken ineens 10 jaar ouder, vermoeider en smoezelig. Alsof ze zich weken niet gewassen hebben. Het is volgens mij alleen weggelegd voor mensen die van nature getint zijn, bij blanke mensen ziet het er goedkoop en onnatuurlijk uit. Feit is ook dat het je huid daadwerkelijk verouderd. Ook heel typisch dat in de vakantie gebieden het altijd de toeristen zijn die walgelijk van kleur verschoten zijn, terwijl de inheemse bevolking snapt dat je echt niet hele dagen moet gaan liggen bakken. Ik vind het ronduit afzichtelijk en ben daarom ook heel blij dat ik niet snel bruin word. Ook zit ik veel liever in de schaduw, dat gezweet en geplak. Die schreeuwende zon in je snoet, wat ben ik blij dat het weer oktober is, daar word ik nou blij van. Lekker frisse wind en nieuwe energie geeft het najaar, de winter vind ik helemaal fantastisch. Jammer dat er dan zoveel mensen lopen te chagerijnen, niets mooier dan een besneeuwde wereld en mensen met een natuurlijke tint. Blanke mensen zien er echt beter uit in hun eigen kleur, net zoals gekleurde mensen. Daarom is onze huid aangepast aan het huidige klimaat, door dat te verstoren roep je alleen een hoop ellende over jezelf af.