De huid van een 10, 20 en 30er onder de loep!

Iedereen heeft een andere huid. De één heeft een droge of vette huid met of zonder puistjes, terwijl een ander misschien wel weer grove poriën heeft en ga zo maar door. Je hebt heel erg veel verschillende huidtypes en deels heeft ook te maken met je leeftijd. Zo is de huid van een tiener heel anders dan van een twintiger of dertiger. In dit artikel ga ik jullie vertellen wat zoal de verschillen zijn…

 

Tiener

De huid van een tiener functioneert nog heel erg goed. Vaak heeft de huid een mooie gezonde gloed en is het nog heel veerkrachtig. De huid bevat nog volop collageen en elastine. Wel zie je vaak doordat het hormoonhuishouden anders wordt, dat de huid puistjes, acne en mee-eters kan krijgen. Ook moet je in je tienerjaren je huid heel goed beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. Doordat je huid zich heel snel weer hersteld, zie je niet meteen de schade maar juist op latere leeftijd ga je dat wel zien doordat je eerder rimpeltjes en pigmentvlekjes kan krijgen.

In de winkels liggen heel erg veel verzorgingsproducten voor tieners, de bekendste voorbeeld is waarschijnlijk Clearasil. Clearasil staat er wel een beetje om bekend dat de middelen vrij agressief zijn. Wanneer je als tiener  puistjes en een vette huid hebt dan is het eigenlijk veel verstandiger om een huidverzorgingsproduct uit te kiezen die niet heel agressief is. Een te agressief product kan namelijk het probleem verergeren doordat bijvoorbeeld de huid nog meer talg aan gaat maken met als resultaat nog meer puistjes. Kies voor producten die vrij zijn van alcohol, zeep en parfum. Ga voor producten zoals ‘milk’ en op natuurlijke basis en lees altijd even de ingrediëntenlijst om zeker te weten dat er geen alcohol of parfum in zit. Heb je trouwens echt een problematische huid dan is het heel verstandig om een bezoekje te brengen aan je huisarts. Er bestaan namelijk best wel veel producten tegen bijvoorbeeld acne op recept.

Ook als je als tiener geen last hebt van puistjes, acne of mee-eters is het heel erg belangrijk om je huid goed te verzorgen, zo investeer je alvast voor de toekomst! Gebruik producten die SPF bevatten en reinig je huid altijd goed, het liefs ’s ochtends en ’s avonds. Ook is het helemaal niet gek om een dag of nachtcrème te gaan gebruiken en scrub je huid ook regelmatig.

Twintiger

Wanneer je in de twintig bent kun je ook nog steeds last hebben van een onrustige huid. Ik ben nu in de twintig en af en toe heb ik nog steeds last van puistjes, helaas. Heb je als tiener veel onbeschermd in de zon gezeten dan krijg je dat nu al te zien. Wanneer je bijvoorbeeld veel drinkt of rookt (of misschien hebt gedaan), ook dat ga je terugzien aan je huid dus gewoon niet meer doen ;D. Je huid kan zich nu ook veel minder snel herstellen omdat o.a. collageen en elastine afneemt. Veel twintigers hebben ook last van een wat doffere en slappere huid doordat afvalstoffen niet goed worden afgevoerd. Daarom is het heel erg belangrijk om veel water te drinken, gezond te eten en stress te vermijden. Maar er is natuurlijk meer wat je kunt doen…

Je huid vernieuwd zich regelmatig en dit kun je extra stimuleren door je huid regelmatig te exfolieren. Hierdoor verwijder je dode huidcellen en stimuleer je de bloedsomloop wat weer heel goed is voor het afvoeren van afvalstoffen. Dit kun je heel simpel doen met een scrub, het liefst eentje speciaal voor het gezicht omdat deze altijd net wat fijner van structuur zijn. Ook kun je af en toe je huid verwennen met een peeling. In een peeling zitten bepaalde enzymen en salicylzuur en dit doet eigenlijk hetzelfde als een scrub,  alleen is een peeling wat meer geschikt voor meiden en vrouwen met een gevoelige huid.

Verder is het heel belangrijk om je huid goed te verzorgen en te beschermen. Kies een fijne dag en nachtcrème en het is helemaal niet gek om hier iets meer geld aan uit te geven. Breng ook af en toe een bezoekje aan een schoonheidsspecialist. Vaak kunnen zij heel goed vertellen wat voor soort huid je hebt, welke producten bij je passen en natuurlijk is het ook gewoon heerlijk ontspannen wat ook indirect heel goed is voor je huid!

Dertiger

Wanneer je dertig bent en je hebt in je jongere jaren je huid enigszins verwaarloosd, dan ga je dat nu wel echt zien. Sowieso krijg je in je dertiger jaren meer rimpeltjes bij je ogen, op je voorhoofd en bij je mond. Het is eigenlijk onvermijdelijk! Het is wel zo dat wanneer je altijd goed je huid hebt verzorgd, dat je huid in een betere conditie is en er dus automatisch mooier en stralender uitziet.

Natuurlijk is het nog steeds heel belangrijk om je huid goed te blijven verzorgen. Hydrateren is bijvoorbeeld super belangrijk wanneer je in de dertig bent. Vaak heeft de huid van een dertiger namelijk een vochttekort. Ook op een droge huid zie je veel eerder eventuele rimpeltjes. Ga voor producten die hyaluronzuur (heeft als eigenschap grote hoeveelheden water aan zich te binden) bevatten. Ook is het tijd om anti-rimpel producten te gaan gebruiken en zoek naar producten die retinol (vitamine A-zuur) bevatten want het is bewezen dat deze zuur de celdeling bevordert en daardoor de huid gladder wordt.

Hydrateren is dus wel echt het belangrijkste en uiteraard is het nog steeds verstandig om je huid goed te blijven verzorgen en beschermen. Gebruik je trouwens al jaren huidverzorgingsproducten van hetzelfde merk (of lijn) dan is het wel verstandig om te kijken of die voor je huid nog steeds geschikt is of dat het misschien tijd is voor andere producten. Ook wanneer je dertig bent is het heel verstandig om af en toe een bezoek te brengen aan de schoonheidsspecialist!

Natuurlijk hoop ik dat jullie wat aan dit artikel hebben en onthou dat het goed verzorgen van je huid heel belangrijk is. Hoe beter je de huid nu verzorgd, hoe beter je huid eruit ziet over tientallen jaren!

92 Comments on De huid van een 10, 20 en 30er onder de loep!

 1. Mara
  6 juni 2012 at 08:15 (11 jaar ago)

  Leuk artikel, maar als je jong bent hoef je eigenlijk helemaal geen nachtcreme te gebruiken.
  Je huid kan zichzelf gedurende de nacht dan nog prima zelf herstellen, creme zou je huid alleen maar ‘lui’ kunnen maken.
  Natuurlijk, als het een keer verschrikkelijk droog oid is kun je het best een paar daagjes gebruiken, maar het is niet echt nodig.

 2. Esmay
  6 juni 2012 at 11:30 (11 jaar ago)

  Goeie tips! Zelf gebruik milde reiniging, want Clearasil is echt funest voor mijn huid, bah. En mijn huid is droog, dus dag / nachtcreme en oogcreme, anders krijg ik droogtelijntjes. En verder .. tja. Dat is het ongeveer (a) Ik ben 15 btw. 🙂

 3. Liliane
  6 juni 2012 at 11:43 (11 jaar ago)

  Interessant! Gelukkig heb ik nooit gerookt en ook nooit echt gedronken. Scheelt volgens mij wel iets 😉

 4. charile
  6 juni 2012 at 12:52 (11 jaar ago)

  Wat een interessant artikel 😀

 5. CreaBeaBlog
  6 juni 2012 at 16:49 (11 jaar ago)

  Ja, nou, hier zo’n 30-er (urgh)…ik ga elke 6 weken naar de schoonheidsspecialiste en koop bij haar Guinot producten. Investeren in je huid is ’t waard! Overigens heeft de dermatoloog gezegd dat mijn soort huid (veel talg, maar is onder controle) erg weinig rimpelt en zolang ik niet ga roken of overmatig ga drinken of ga zonnen (mij niet gezien, I love factor 50 en schaduw!) mooi oud word. Yay!

 6. Jana R.
  6 juni 2012 at 20:28 (11 jaar ago)

  Leuk artikel 😀 x

 7. Mariska
  7 juni 2012 at 20:30 (11 jaar ago)

  Idd erg interessant artikel!

 8. Mieke
  8 juni 2012 at 19:45 (11 jaar ago)

  Leuk artikel! Ik ben 35+ en ben erg bewust van wat hydratatie met mijn huid doet! Goede tip, hyalaronzuur en Retinol! Thanks!

 9. Debbie
  18 juni 2012 at 19:56 (11 jaar ago)

  Erg leuk artikel!

 10. Laura
  13 februari 2014 at 15:56 (9 jaar ago)

  Ik heb mezelf altijd afgevraagd, wanneer moet je nou eigenlijk beginnen met het smeren van anti rimpel crème.
  Nu ben ik inmiddels 30 en weet ik dat ik beter iets eerder had kunnen beginnen met smeren.
  Maar ach, ik heb er tenslotte 30 jaar over gedaan om deze beginnende lachrimpels te maken.
  Ik vind het niet eens zo hinderlijk, het betekend toch gewoon dat ik een heel vrolijk mens ben.
  Ook om mijn mini rimpeltjes kan ik nog wel lachen.
  Gewoon lekker doorkweken dus!
  Want als je niet lacht, weet je zeker dat je niet leeft!