Alles over ontharen & tips + trucs!

Langzaam maar zeker is het handig om je alvast een klein beetje voor te bereiden op de zomer. Waarschijnlijk ga je nu al winkelen voor nieuwe zomerkleding, ben je misschien weer begonnen met sporten en wordt het ook weer tijd om je wintervachtje vaarwel te zeggen. Vorige week heb ik voor het eerst sinds een lange tijd mijn benen geharsd en dit doe ik altijd in de lente/zomer. Uiteraard onthaar ik mijzelf het hele jaar en in de zomer geef ik de voorkeur aan harsen. Er zijn allerlei verschillende methodes om jezelf te ontdoen van je lichaamsbeharing waarvan de bovenstaande twee manieren mijn favorieten zijn. Daarom leek het mij wel leuk om jullie hier info over te geven, plus natuurlijk de nodige tips & trucs…

Er zijn heel veel manieren van ontharen en ieder heeft zijn of haar voorkeur. De een vind scheren waarschijnlijk het fijnst, terwijl een ander meer de voorkeur geeft aan waxen. Natuurlijk zijn er meer manieren, zoals bijvoorbeeld epileren, met ontharingscrème of laseren. Toch denk ik ook dat jullie de voorkeur geven aan scheren of waxen en daar ga ik jullie alles over vertellen, waaronder de voor en nadelen…

Ik begin bij scheren, dit is echt een favoriete manier van mij en waarschijnlijk voor vele! Het werkt namelijk best snel, is pijnloos (mits je rustig scheert) en je hebt ook heel snel een glad resultaat. Het nadeel is wel dat niet het gehele haartje wordt verwijderd waardoor er al snel weer stoppeltjes ontstaan en de kans dat haartjes stugger en dikker terug komen is ook groot waardoor je steeds vaker moet gaan scheren.

Handige tips & trucs voor het scheren:

 • Scheren met een mesje kun je het beste doen onder de douche, dan zijn je haartjes namelijk ‘zacht’ en dan gaat het scheren heel gemakkelijk.
 • Voor een super glad resultaat is het aan te raden om je benen eerst een flink te gaan scrubben, zo verwijder je dode huidcellen en zo krijg je nog een beter en gladder resultaat. Ook voorkom je zo ingegroeide haartjes. Je oksels en bikinilijn kun je het beste niet scrubben.
 • Zorg voor een goed mesje, botte mesjes scheren niet lekker en hiermee kun je ook sneller jezelf snijden.
 • Scheren gaat het beste op een natte huid en een scheerproduct. Je hebt heel veel verschillende producten op de markt, waaronder gel en schuim. Vaak zijn deze producten best wel prijzig en mijn ervaring is dat een goedkope variant, bijvoorbeeld een huismerk, net zo goed scheert. Je kunt beter wat extra geld investeren in goede scheermesjes, die zijn namelijk wel echt van belang. Heb je geen scheerschuim in huis, dan zou je ook een shampoo of conditioner kunnen gebruiken.
 • Ik gebruik bij het scheren vaak een shower smoothie van Lush, ook dit werkt perfect!
 • Het beste kun je scheren in de richting van je haargroei, dit werkt het prettigst en zo voorkom je ook weer ingegroeide haartjes.
 • Druk nooit te hard tijdens het scheren, uit ervaring weet ik dat dit snijwondjes kan veroorzaken en dit best wel pijnlijk.
 • Scheer ook nooit als je haast hebt, dit geeft namelijk hoe dan ook wondjes. Neem er rustig de tijd voor, zelf scheer ik altijd wanneer ik mijn langere douche sessies hou.
 • Na het scheren is het fijn om je huid even goed te verzorgen, bijvoorbeeld met een bodylotion of butter. Zo krijg je echt een heel glad resultaat en kun je er weer paar daagjes tegenaan!

Wil je iets langer genieten van een glad gevoel, dan is waxen misschien meer een manier voor jou! Voordeel van harsen is dat je echt langdurig van je haar af bent en dat je huid echt lang glad voelt. Ook komen haartjes minder stug en dik terug en uiteindelijk kan het zo zijn dat er juist minder haartjes terug komen. De kans op ingegroeide haartjes is ook kleiner. Zelf vind ik waxen ideaal voor in de zomer! Maar ook deze manier heeft nadelen. Zo is het best wel een beetje pijnlijk, ook al went het gevoel wel en wordt de pijn minder. Ook moeten de haartjes een bepaalde lengte hebben voordat je kunt waxen, dat houdt in dat je dus wel even wat haar moet ‘sparen’ en dat kan niet altijd even charmant zijn.

Waxen kun je bijvoorbeeld bij een schoonheidsspecialiste laten doen maar ook zijn er manieren die je heel gemakkelijk thuis kunt doen. Er zijn bijvoorbeeld wasstrips bij de drogist verkrijgbaar, deze moet je vaak warm wrijven tussen je handen en hiermee kun je heel snel en gemakkelijk waxen. Ook heb je elektrische rollers waar je waxpatronen in kunt doen, uit eigen ervaring weet ik dat dit ontzettend fijn werkt, geen gedoe met potten wax, te dikke lagen of ander geklieder.

Handige tips & trucs voor het waxen…

 • Een ideale haarlengte is tussen de 5 mm en 1,5 cm
 • Wil je graag in de zomer gladde benen waar je weinig omkijken naar hebt? Dan is het verstandig om nu alvast te beginnen. Zo kan jij en je huid alvast wennen en tegen de tijd dat het echt zomer is geworden, worden je benen veel minder rood en geïrriteerd.
 • Het beste kun je een dag van te voren even scrubben, dit zorgt ervoor dat de haartjes rechter op gaan staan waardoor het waxen gemakkelijker gaat.
 • Voor het waxen kun je je beter niet insmeren met vette producten zoals bodylotions en butters.
 • Ook is het beter om niet te douchen voor het waxen, doe dit erna.
 • Ben je ongesteld of moet je het nog worden? Dan kun je het beste even wachten met waxen want anders gaat het extra pijn doen gezien je pijngrens rondom en tijdens je menstruatie lager is.
 • Voordat je begint met waxen kun je het beste de te behandelende zone vetvrij maken, hier heb je speciale producten voor.
 • Ook zou je een klein laagje talk aan kunnen brengen op je benen, zo voorkom je huidirritatie. De wax kleeft minder aan je huid en meer aan je haartjes wat uiteraard ook de bedoeling is.
 • Ben je echt bang voor de pijn, dan zou je eerst ook een coolpack of iets anders uit de vriezer op je huid kunnen leggen zodat het enigszins wordt verdoofd.
 • De strips waarmee je gaat waxen breng je aan met de haarrichting mee.
 • Het eraf trekken van de strips doe je juist tegen de haargroeirichting in.
 • Trek snel de strip eraf en twijfel vooral niet, als je het te langzaam doet is het echt stukken pijnlijker. Als je het zelf lastig vind zou je misschien iemand kunnen vragen die je helpt.
 • Span je huid altijd heel goed, zo doet het ook stukken minder pijn.
 • Met een strip kun je meerdere keren doen, zo’n vier tot vijf keer en dan is het tijd om een nieuwe waxstrip te pakken.
 • Heb je nog wat wax op je huid zitten, dit kun je heel gemakkelijk en snel verwijderen met bijvoorbeeld wat olie.
 • Soms heb je bij wax sets nabehandelingslotion of doekjes erbij zitten. Hier zitten ingrediënten in die vaak ontsmetten en ook kalmerend werken.
 • Ga vooral na het waxen niet meteen naar de sauna, onder de zonnebank of in bad. Je huid kan namelijk wat gevoelig zijn na het waxen en heeft wat tijd nodig om te herstellen.
Dit waren mijn tips en ik hoop uiteraard dat jullie er wat aan hebben! Wat is jouw favoriete manier van ontharen en waarom?