Ik heb natuurlijk al heel erg veel over make-up geschreven, bijvoorbeeld over mascara, foundation en oogschaduw alleen heb ik eigenlijk nog nooit echt over geurtjes geschreven. Tijd dus om daar verandering in te brengen. Ik merk dat ik steeds meer van geurtjes ga houden en dat mijn interesse hierin  groeit. Dit artikel heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik nu weer wat meer weet over geurtjes, hopelijk jullie ook na het lezen…

Geschiedenis

Bijna alles heeft wel een geschiedenis, zo ook parfum en daarom begin ik met een vluchtig geschiedenis lesje over parfum. De meerderheid denkt dat parfum is ontstaan in Egypte vele duizenden jaren geleden ook al is dit nog steeds niet helemaal bewezen. Het begon allemaal met het brandden van kruiden en bloementakjes en dit deden de mensen vooral voor de goden. De Egyptenaren geloofden dat de goden daardoor rustig bleven. Een tijd later gingen ze verschillende geuren in olie’s verwerken. Zo hadden ze olies waarmee ze bijvoorbeeld overleden mensen in gingen smeren. Het duurde niet lang, want daarna bedachten ze ook badolie en massageolie. De grieken namen na een tijd de geurende olies over, alleen zij vonden de olie te dik en daarom bedachten ze parfum of basis van water. De parfum die ze toen kenden was wel heel anders dan die van nu.

Nu maken we even een hele grote sprong namelijk naar de 12de eeuw. Dit is de periode dat de parfum zo veranderde, dat die heel erg lijkt op onze hedendaagse geurtjes. De Arabieren bedachten namelijk een ‘destillatietechniek’ waardoor de geurtjes o.a. alcohol en etherische olien gingen bevatten. In die tijd dronken mensen zelfs ‘parfum’, bah moet er niet aan denken om mijn parfum te drinken…

Later in de 15e eeuw ontstonden er steeds meer parfums, met vaak 1 of meerdere ingrediënten zoals bijvoorbeeld: bloemen, kruiden, en muskus. Deze parfums gebruikten ze o.a als geneeskrachtige werking, maar ook om lichaamsgeurtjes te verbloemen. Het was namelijk zo dat in de middeleeuwen water werd gezien als verspreider van onder andere pest en andere nare ziekten. Mensen wasten zich daarom niet of veel minder en met de parfums konden ze hun stank verdoezelen. Nu wordt parfum natuurlijk nog steeds gebruikt om lekker te ruiken maar niet meer zo zeer om stank te camoufleren.

Parfum, eau de toilette, eau de parfum en eau de cologne

In de geschiedenis hierboven heb ik het eigenlijk de hele tijd over ‘parfum’. Maar niet elk geurtje is per definitie een parfum. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt en dit is afhankelijk van het percentage geurbestanddelen, hieronder lees je de verschillen…

 • Parfum, bestaat uit 20% -40% geurbestanddelen
 • Eau de parfum, bestaat uit 10% -20% geurbestanddelen
 • Eau de toilette, bestaat uit 5%-10% geurbestanddelen
 • Eau de cologne, bestaat uit 2%-3% geubestanddelen

Het is eigenlijk zo dat een geurtje die meer geurbestanddelen bevat, ook langer blijft hangen en vaak zijn ze ook duurder.

Bestanddelen

Parfum is een vloeistof met een mengsel van verschillende geurstoffen in een oplosmiddel en vaak is dit alcohol. Ook bevat parfum vaak fixatiemiddel (zorgt ervoor dat de geur niet te snel vervliegt) en kleurstoffen om het geurtje een kleur te geven. Een parfum mengsel bestaat dus voor een gedeelte uit alcohol wat na het opspuiten verdampt. Daarna blijven de geurbestanddelen achter op de huid en deze blijf je een tijdje ruiken. Als je net parfum hebt opgespoten, ruik je het geurtje nog niet echt omdat je dan meer de alcohol ruikt. Dus wil je echt weten hoe een geurtje ruikt, dan kun je het beste even een tijdje wachten. Gedurende de dag verandert de geur en wordt die ook langzaam maar zeker minder sterk.

Noten

De meeste parfums zijn opgebouwd uit drie soorten noten, namelijk: topnoten, hartnoten en basisnoten. Hieronder lees je wat het precies is…

 • Topnoten zijn de geuren die je het eerste ruikt wanneer je de parfum hebt opgespoten. Dit is dus eigenlijk de geur die je ruikt als je in een parfumerie een geurtje uit gaat kiezen, daarom zijn deze noten super belangrijk. Na tien minuten ruik je deze noten bijna niet meer en de topnoten zijn dus echt bedoeld om een geur een soort van ‘karakter’ te geven zodat je een idee krijgt wat voor geur het is. Citrus is echt een veel gebruikte topnoot.
 • Hartnoten zijn de geuren die je gaat ruiken als de topnoten (bijna) zijn verdwenen. De hartnoten ruik je ongeveer na tien minuten. Wanneer aan een geurtje bloemengeuren zijn toegevoegd, dan zijn dit vaak hartnoten. De hartnoten zijn waarschijnlijk het belangrijkste deel in een parfum. Ik hou bijvoorbeeld niet heel erg van bloemen dus voor mij is het goed om te weten of er bloemen in een parfum zitten, dat voorkomt namelijk een miskoop.
 • Dan tenslotte heb je ook nog basisnoten, dit zijn de laatste geuren die je ruikt aan het ‘einde’. De basisnoten ruik je als de hartnoten (bijna) verdwenen zijn. De basisnoten ga je ruiken na ongeveer een tot twee uren na het opspuiten (ook afhankelijk of het een parfum, eau de toilette etc is). Goede voorbeelden van basisnoten zijn sandelhout en hars soorten.

Weetjes & Tips

 • Misschien eerst leuk om te weten dat ‘reuk’ het meest gevoelige zintuig is van de mens. Het is namelijk het enige zintuig die direct verbonden is met het emotionele brein. Daarom kun je vaak geuren en situaties die daar bij horen goed herinneren.
 • Daarom is parfum gebruiken om vieze geurtjes te verdoezelen niet aan te raden. Waarschijnlijk wil je daarna namelijk nooit meer de parfum gebruiken, gezien je het geurtje voor altijd met het vieze luchtje gaat associëren.
 • Ruik nooit aan de parfum flacon of in de dop, maar spuit parfum altijd op je huid. Wacht ook een tijdje voordat je echt gaat ruiken, want eerst ruik je toch alleen maar de alcohol. Spuit het luchtje ook niet op een papiertje of op iemand anders, want op iedere huid ruikt een geurtje net wat anders.
 • Na tien minuten kun je eigenlijk het beste beoordelen of je een geurtje lekker vindt. Ga bijvoorbeeld eerst verder winkelen en ruik een kwartier later nog een keertje. Vind je het dan nog steeds een lekkere geur, dan is het geurtje waarschijnlijk net wat voor jou.
 • De beste tijdstip om een geurtje te kopen is op het einde van de dag, dan is namelijk je reukvermogen het beste.
 • Wanneer je verschillende geuren gaat ruiken, ruik je eigenlijk na twee a drie geuren geen verschil meer. Dit kun je oplossen door even aan koffiebonen te ruiken. Gezien je niet altijd koffie bij de hand hebt ;D kun je ook even aan je eigen huid ruiken, ook dit neutraliseert de neus.
 • Wanneer je een geurtje opspuit, wrijf dan niet je polsen over elkaar want dit komt de geur en de houdbaarheid niet ten goede.
 • Een goed moment om parfum op te spuiten is na het douchen, je huid kan dan de geur beter opnemen.
 • Het beste kun je parfum bewaren op een donkere koele plek, zo hou je lang plezier van je geurtje!
 • Als het goed is weten jullie nu weer wat meer over geurtjes. Eigenlijk ben ik wel heel erg benieuwd hoe belangrijk jullie een lekker luchtje vinden?