Als je om je heen kijkt dan zie je gelukkig dat ons milieu steeds belangrijker wordt en dat mensen ook steeds meer bewuster gaan leven. Gisteren zag ik een hele heftige documentaire ‘Earthlings’ en hier is te zien dat de dieren op ons planeet behoorlijk de dupe worden van wat ‘wij’ willen eten maar ook hoe dieren worden gebruikt voor o.a. kleding en cosmetica. Ik heb de documentaire echt huilend bekeken en vind het vreselijk wat ‘wij’ dieren aandoen. Mijn vraag is dan ook hoe bewust koop jij kleding & cosmetica? Dan heb ik het niet alleen over of dieren de dupe zijn geworden, maar hou jij bijvoorbeeld ook rekening met het milieu?

Hoe zit dat bij mij? Laat ik maar beginnen met het ‘milieu’ gedeelte. Eerlijk gezegd hou ik daar qua kleding en cosmetica niet zo heel veel rekening mee. Wel merk ik dat ik blij wordt dat steeds meer merken, maar ook dat nieuwe merken die op de markt komen, bewuster met het milieu bezig zijn. Als een fles, tube of potje bijvoorbeeld gemaakt is van recyclebaar materiaal dan kan ik daar echt een goed gevoel over krijgen. Ook vind ik het steeds leuker om natuurlijke producten te gebruiken waar wat minder ’troep’ inzit. Toch koop ik nog niet echt heel anders mijn kleding of cosmetica, wel zie ik dat ik ietsjes bewuster ben geworden als je het vergelijkt met voorgaande jaren.

Als ik kijk naar het ‘dieren’ gedeelte dan ga ik daar een stuk bewuster mee om. Ongeveer twee jaar geleden was ik vegetarisch maar door tekorten van vitamine B12 en ijzer ben ik hiermee gestopt. Toch zat het me steeds niet lekker en keer op keer had ik het er met mijn vriend over dat ik er zoveel moeite mee had. In mijn hoofd was het veel te tegenstrijdig, ik ben namelijk gek op dieren maar toch eet ik ze op. En als je weet hoe er met de dieren wordt omgegaan voordat ze worden geslacht, dan smaakt dat stukje vlees op je bord toch net iets anders. Daarom heb ik sinds kort besloten om geen vlees meer te eten, alleen dit keer pak ik het wat beter aan door mij er meer in te verdiepen qua voeding want het is toch best een ‘lifestyle change’, je doet dit niet zomaar. Dit hierboven heeft natuurlijk niet zoveel met cosmetica & kleding te maken maar omdat ik geen vlees eet, vind ik ook dat ik hiermee bewuster moet omgaan.

Sowieso draag ik nooit bont of echt leer en zou dit ook nooit doen. Dus ik heb niet het idee dat de kleding die ik draag, dat daar dierenleed aan vooraf is gegaan. Ook lees ik steeds meer gruwelijke verhalen over Uggs, dus mijn Uggs die op mijn wishlist stonden heb ik maar snel geschrapt. Dan mijn cosmetica die ik heb en gebruik. Ik ging op het internet zoeken naar een lijst met merken die dierproefvrij zijn, en ongeveer 80% van mijn ‘stash’ is gelukkig dierproefvrij. Je ziet gelukkig dat steeds meer merken over gaan op dierproefvrije ingrediënten en dat is hartstikke positief. Toch is 20% van mijn stash niet dierproefvrij en dat vind ik wel een klein beetje lastig, want waar trek je de lijn? Ook is het weer lastig omdat ik steeds vaker beauty producten opgestuurd krijg voor mijn blog. Vanaf nu zou ik er wel wat bewuster mee omgaan en toch proberen om zoveel mogelijk cosmetica te kopen wat dierproefvrij is.

Als laatste wil ik nog even zeggen, dat dit artikel absoluut niet bedoelt is om jou het gevoel te geven dat je ook bewuster moet leven. Of dat je moet stoppen met vlees eten etc. etc, iedereen moet dat namelijk helemaal voor zichzelf bepalen. Ik ben eigenlijk alleen heel benieuwd hoe bewust jullie omgaan met kleding & cosmetica kopen, dus vertel het mij bij de comments!