Vraag van de dag: Hoe bewust koop jij kleding & cosmetica?

Als je om je heen kijkt dan zie je gelukkig dat ons milieu steeds belangrijker wordt en dat mensen ook steeds meer bewuster gaan leven. Gisteren zag ik een hele heftige documentaire ‘Earthlings’ en hier is te zien dat de dieren op ons planeet behoorlijk de dupe worden van wat ‘wij’ willen eten maar ook hoe dieren worden gebruikt voor o.a. kleding en cosmetica. Ik heb de documentaire echt huilend bekeken en vind het vreselijk wat ‘wij’ dieren aandoen. Mijn vraag is dan ook hoe bewust koop jij kleding & cosmetica? Dan heb ik het niet alleen over of dieren de dupe zijn geworden, maar hou jij bijvoorbeeld ook rekening met het milieu?

Hoe zit dat bij mij? Laat ik maar beginnen met het ‘milieu’ gedeelte. Eerlijk gezegd hou ik daar qua kleding en cosmetica niet zo heel veel rekening mee. Wel merk ik dat ik blij wordt dat steeds meer merken, maar ook dat nieuwe merken die op de markt komen, bewuster met het milieu bezig zijn. Als een fles, tube of potje bijvoorbeeld gemaakt is van recyclebaar materiaal dan kan ik daar echt een goed gevoel over krijgen. Ook vind ik het steeds leuker om natuurlijke producten te gebruiken waar wat minder ‘troep’ inzit. Toch koop ik nog niet echt heel anders mijn kleding of cosmetica, wel zie ik dat ik ietsjes bewuster ben geworden als je het vergelijkt met voorgaande jaren.

Als ik kijk naar het ‘dieren’ gedeelte dan ga ik daar een stuk bewuster mee om. Ongeveer twee jaar geleden was ik vegetarisch maar door tekorten van vitamine B12 en ijzer ben ik hiermee gestopt. Toch zat het me steeds niet lekker en keer op keer had ik het er met mijn vriend over dat ik er zoveel moeite mee had. In mijn hoofd was het veel te tegenstrijdig, ik ben namelijk gek op dieren maar toch eet ik ze op. En als je weet hoe er met de dieren wordt omgegaan voordat ze worden geslacht, dan smaakt dat stukje vlees op je bord toch net iets anders. Daarom heb ik sinds kort besloten om geen vlees meer te eten, alleen dit keer pak ik het wat beter aan door mij er meer in te verdiepen qua voeding want het is toch best een ‘lifestyle change’, je doet dit niet zomaar. Dit hierboven heeft natuurlijk niet zoveel met cosmetica & kleding te maken maar omdat ik geen vlees eet, vind ik ook dat ik hiermee bewuster moet omgaan.

Sowieso draag ik nooit bont of echt leer en zou dit ook nooit doen. Dus ik heb niet het idee dat de kleding die ik draag, dat daar dierenleed aan vooraf is gegaan. Ook lees ik steeds meer gruwelijke verhalen over Uggs, dus mijn Uggs die op mijn wishlist stonden heb ik maar snel geschrapt. Dan mijn cosmetica die ik heb en gebruik. Ik ging op het internet zoeken naar een lijst met merken die dierproefvrij zijn, en ongeveer 80% van mijn ‘stash’ is gelukkig dierproefvrij. Je ziet gelukkig dat steeds meer merken over gaan op dierproefvrije ingrediënten en dat is hartstikke positief. Toch is 20% van mijn stash niet dierproefvrij en dat vind ik wel een klein beetje lastig, want waar trek je de lijn? Ook is het weer lastig omdat ik steeds vaker beauty producten opgestuurd krijg voor mijn blog. Vanaf nu zou ik er wel wat bewuster mee omgaan en toch proberen om zoveel mogelijk cosmetica te kopen wat dierproefvrij is.

Als laatste wil ik nog even zeggen, dat dit artikel absoluut niet bedoelt is om jou het gevoel te geven dat je ook bewuster moet leven. Of dat je moet stoppen met vlees eten etc. etc, iedereen moet dat namelijk helemaal voor zichzelf bepalen. Ik ben eigenlijk alleen heel benieuwd hoe bewust jullie omgaan met kleding & cosmetica kopen, dus vertel het mij bij de comments!

131 Comments on Vraag van de dag: Hoe bewust koop jij kleding & cosmetica?

 1. Miranda
  5 november 2011 at 10:14 (11 jaar ago)

  Met make up en kleding let ik er eigenlijk niet op. Alleen vind ik het soms best wel lastig wat dieren betreft, ik ben echt dol op dieren en net wat jij zegt je eet ze op. En ook wat cosmetica betreft, het is ook zo dubbel..

 2. Aranka
  5 november 2011 at 10:44 (11 jaar ago)

  Ik let er eerlijk gezegd totaal niet op. Al mijn schoenen zijn van leer, ik heb Uggs en volgens mij heb ik ook ontzettend veel make-up wat op dieren is getest. Eigenlijk zou ik er wat meer bij stil moeten staan….

 3. Femke
  5 november 2011 at 11:42 (11 jaar ago)

  Zelf sta ik er (te) weinig bij stil vind ik. Maar over het vegetariër zijn etc. ik woon nog thuis en als er ook nog rekening mee moet worden gehouden dat ik geen vlees eet wordt het wel erg lastig, wat we zijn met zijn zessen. Heb ook uggs en leren laarzen en om dan te zeggen ‘ik vind het zoo zielig’ is denk ik wel wat hypocriet. Het is gewoon lastig om een lijn te trekken en ermee te beginnnen.

  • Sanne van Huis
   7 november 2011 at 10:08 (11 jaar ago)

   Klopt het is ook heel lastig om te denken waar zet je de lijn, zelfs ik ben daar behoorlijk mee aan het worstelen.

 4. Amber
  5 november 2011 at 13:22 (11 jaar ago)

  Ik sta er niet echt bij stil, maar ik probeer( dat lukt niet altijd) op te letten met cosmetica dat op dieren is getest.

 5. Myrthe
  5 november 2011 at 13:46 (11 jaar ago)

  Ik denk er eigenlijk niet echt bij na, als het om kleding en make-up gaat. Ik probeer er meestal wel op te letten dat het make-upmerk de make-up niet op dieren test, maar daar kom je eigenlijk gewoon niet (betrouwbaar) achter. En qua kleding koop ik geen echt bont, dat zou ik ook nooit doen.

 6. SD
  5 november 2011 at 15:46 (11 jaar ago)

  Hallo Sanne, Ik volg al een hele tijd je blogg maar ben nooit zo van het reageren. Maar dit is een artikel naar mijn hart;) Ik ben zelf 25 en vanaf mijn 8ste vegetarisch, als enige in de familie. Het liefst zou ik veganist worden maar daar wil ik me eerst nog even verder in verdiepen qua waar ik eten kan halen enz.(omdat ik in een dorp woon).
  Alle cosmetica die ik gebruik is 100% proefdier vrij. Dit is echt een must voor mij,. En ook zou ik bijv. nooit echt bont dragen.
  Net als jij ben ik niet iemand die op mensen in praat over vega worden.Als ze willen leggen ik mijn reden uit nd that’s it. Ieder maakt zijn/haar eigen keus. Wel ben ik enorm blij dat steeds meer mensen bewuster gaan leven..!!

  • Sanne van Huis
   7 november 2011 at 10:09 (11 jaar ago)

   Het is inderdaad heel goed dat mensen steeds bewuster gaan leven en gelukkig spelen ook steeds meer merken hierop in waardoor er ook steeds meer producten op de markt komen waar geen dierenleed aan vooraf is gegaan.

 7. Marjolein
  5 november 2011 at 16:41 (11 jaar ago)

  Hé volgens mij zag ik je vriend vandaag met je hondje lopen in de folkingestraat!

  • Sanne van Huis
   7 november 2011 at 10:10 (11 jaar ago)

   Haha, dat kan heel goed kloppen!

 8. charile
  5 november 2011 at 17:13 (11 jaar ago)

  ik let er vaak wel op 🙂

 9. Nannick
  5 november 2011 at 18:16 (11 jaar ago)

  Goed artikel! Ik let er eerlijk gezegt helemaal niet op. Ga toch eens opletten 😉

 10. Danielle
  5 november 2011 at 19:11 (11 jaar ago)

  ik eet zelf wel vlees, maar dat is eigenlijk ook een beetje omdat ik nog gewoon thuis bij mijn ouders woon (ik ben 13 haha $). ik denk dat als ik op mezelf ga wonen later, dat ik dan wel een stuk minder vlees ga eten omdat ik het dan allemaal zelf koop, en dan bepaal ik dus ook wát ik koop. verder let ik er qua kleding niet echt op. ik draag sowieso geen bont ofzo, want dat vind ik echt té erg. maar verder let ik niet echt op of mijn kleding milieuvriendelijk of wat dan ook is. qua make-up let ik er wel veel meer op. ik gebruik liever geen make-up dat op dieren is getest, omdat ik best wel vaak foto’s heb gezien van dieren waar cosmetica op is getest en dat vind ik echt zó erg! dus ik koop wel altijd dierproefvrije make-up 🙂

 11. Kiki
  5 november 2011 at 19:50 (11 jaar ago)

  Ik hou ontzettend rekening met het milieu. Ik eet geen vis, want de bijvangst(jaarlijks 77 miljoen haaien en nog veel meer) gaat allemaal dood. En gekweekte vis eet ik ook niet, want een kilo gekweekte vis wordt gevoerd met 7 a 8 kilo gevangen vis. Rendement van niks dus! Ik eet maar 2x per week vlees, omdat dit gezond is voor je. De andere 5 dagen ben ik blij dat ik het milieu kan besparen. Want als iedereen op de wereld 1 dag in de week minder vlees eet zijn alle milieu doeleinden bereikt. Met make-up en kleding let ik er eigenlijk minder op. Verder doe ik er alles aan als het even kan.

  • Sanne van Huis
   7 november 2011 at 10:12 (11 jaar ago)

   Dat van het vis wist ik eigenlijk helemaal niet. En het klopt inderdaad dat het milieu erop vooruit gaat als mensen 1 dag per week geen vlees eten. Ik moet trouwens wel zeggen dat ik niet per se geen vlees meer eet vanwege het milieu maar meer om het dierenleed, maar het milieu is tegelijkertijd wel mooi meegenomen 🙂

 12. Lindab
  5 november 2011 at 20:09 (11 jaar ago)

  Goed artikel! Ik gebruik zelf al ongeveer 10 jaar dierproefvrije make up en verzorgingsspulen. Ook probeer ik erop te letten dat mijn schoonmaakmiddelen dierproefvrij zijn. Ik eet regelmatig vegatarisch en ik draag absoluut geen bont. Mijn schoenen zijn helaas soms van leer, heb een grote schoenmaat en soms niet veel te kiezen. Maar ik probeer er op te letten dat ik geen echt lederen schoenen koop.

 13. Cynthiiaa
  6 november 2011 at 00:12 (11 jaar ago)

  Wauw, met kleding eigenlijk helemaal niet. Schoenen wel, althans ik houd niet van echte leren schoenen. Maar met make-up houd ik het wel in mijn achterhoofd, geen proefdierproducten.

 14. Fleur
  6 november 2011 at 00:37 (11 jaar ago)

  Wat een goed artikel! Ik snap helemaal wat je bedoelt. Ik ben stukken minder bewust wat betreft het stukje met dieren. Dat heeft te maken met dat ik wel vlees eet en wel leer draag (tas, schoenen). Wel word ik me er steeds bewuster van en houd ik steeds iets meer rekening mee. Ik eet bv niet elke dag vlees. Ik eet steeds regelmatiger bv een stukje vis (dat zijn ook dieren, I know!). De reden dat ik niet meer elke dag vlees eet (gem sla ik vlees denk ik 1 á 2x in de week over of soms zelfs 3 dagen) komt vanuit de wetenschap dat het echt een hele industrie is waarbij dieren niet zo fijn worden behandeld. Denk aan het vervoer, de wijze waarop ze naar de slachting gaan en vooral hoe ze in te kleine hokken hebben geleefd om vet gemest te worden. Het liefst zou ik ook biologisch willen inkopen, maar dat laat mijn portemonnee nu niet toe. Daarom eet ik steeds minder vlees. Ik koop ook bijna nooit vleeswaren, heel soms 1x per maand rundervleeswaren, maar soms zelfs minder vaak dan dat. Ik wil ook nooit ham op mijn brood of tosti bv. Wel geniet ik van het eten van vlees, dus in een restaurant of op een broodje (carpaccio bv) dan sla ik het niet af. Ik probeer erop te letten dierproefvrije cosmetica te kopen, maar dan zal ik snel die lijst gaan opzoeken, dan kan ik daar ook bewuster van gaan worden en rekening mee gaan houden. Leren schoenen draag ik liever want nepleer is van mindere kwaliteit (niet waterdicht vaak en slijt sneller), maar ik koop niet altijd leer en ben zuinig met mijn leren schoenen/tassen. Heb er niet heel veel ofzo (schoenen meer dan tassen). UGG’s heb ik niet, want die vind ik lelijk en ik weet ook hoe ze de dieren behandelen voor de productie. Oh en ik probeer ook te letten op organische kleding (bv organische katoen).

 15. Fleur
  6 november 2011 at 00:45 (11 jaar ago)

  PSje Katoen is natuurlijk niet van dieren gemaakt, maar is wel mileu bewuster geloof ik. En ik koop natuurlijk nooit bont! Ik probeer overigens steeds beter rekening met t mileu te houden, kort douchen, alleen wassen met volle wasmachine, afwassen met de hand (niet met stromend water), lichten uit als dat kan, verwarming laag, papier / glas recyclen (ik haal al het papier uit de papierbakken op mijn werk om de achterkant als kladblaadjes te gebruiken, geef les op een school, ik breng dit ook over op de leerlingen, zodat zij minder papier zullen verspillen), weinig printen, maar meer digitaal lezen, apparaten uit als ze niet gebruikt worden (tv, laptop, koffieap etc.). Deze zaken helpen ook om wat zuiniger te worden op onze aarde hoop ik maar.

  • Sanne van Huis
   7 november 2011 at 10:15 (11 jaar ago)

   Als ik het zo lees ben je in ieder geval al heel bewust aan het leven! Zelf geloof ik niet zo in biologisch vlees, tenminste niet wat er in de supermarkt te vinden is. Deze dieren hebben waarschijnlijk bij wijze van 1m2 meer ruimte en dan mag het al ‘biologisch’ worden genoemd maar je betaald er wel heel veel meer voor. Ik zou het pas geloven als ik echt zelf een kijkje bij een boer heb genomen en het zelf heb gezien hoe de leefomstandigheden van de dieren zijn.

 16. DalaLuz
  6 november 2011 at 10:18 (11 jaar ago)

  Heftige documentaire inderdaad, Earthlings. Niet iets om voor het slapen gaan te bekijken!

  Ik eet ook vegetarisch, maar neem wel elke dag een multivitamine met ijzer in, omdat ik niet altijd even gebalanceerd kook. En als het even kan eet ik biologisch.

  Ik gebruik graag merken die bewust omgaan met mens, dier en milieu, zoals Weleda, Wala en Dr Hauschka en ik shop ‘schone mode’ in de uitverkoop bij WatMooi.

  Toch let ik er eigenlijk veel te weinig op wanneer het om make-up gaat, dan geeft de prijs toch wel vaak de doorslag.

  Ik recycle veel en koop/krijg ook veel tweedehands, maar toch wil ik wat bewuster omgaan met wat ik allemaal koop en echt weer gaan consuminderen. Want veel dingen zijn eigenlijk gewoon niet nodig, en door alles wat ik koop heeft de aarde het weer een stukje zwaarder. En laten we eerlijk zijn: ik heb eigenlijk al genoeg…

  • Sanne van Huis
   7 november 2011 at 10:17 (11 jaar ago)

   Ik ga denk ik ook voedingssupplementen erbij slikken want het is best wel lastig om aan B12 en ijzer te komen als je geen vlees meer eet en ik ben al best gevoelig voor bloedarmoede.

 17. Agnetha
  6 november 2011 at 13:20 (11 jaar ago)

  Allereerst moet ik zeggen wat een schattige foto heb je voor je artikel gebruikt! Op zich ben ik ook wel bewust bezig, niet met vegetarisch eten, want dat doe ik niet, want een mens heeft de vitamines en mineralen nodig die in vlees zitten. En ik vind dat er ook vaak verkeerd beeld wordt geschetst over dieren houden voor de slacht. Niet alle dieren hebben het ontiegelijk slecht voor ze naar de slacht gaan. Maar misschien komt het omdat ik ook voor een deel het boerenleven een beetje ken en heb meegemaakt.
  Daarbij koop ik het liefst ook geen kleding met bont, zelfs als ze zeggen het is nep, geloof ik het niet altijd. En heb ik ook niet altijd alles van leer en als het zo is wil ik nepleer.

  Wat ik wel belangrijk vind is dat ik veel meer make-up koop dat proefdier vrij is en ook verzorgingsproducten op natuurlijke basis en niet op dieren getest. Niet alles wat ik koop is proefdier vrij en daar ben ik mij wel bewust van. Maar hetzelfde dat ik van de week pas achter ben gekomen over microplastic in scrubs, daar schrok ik best wel van. Natuurlijk ken ik het maar van één site, maar het zal mij niets verbazen als dit toch klopt. Gelukkig gebruik ik nu een scrub op basis van jojoba beads (van RS Natural Cosmetics) en ben daarmee toch wel een stap vooruit gegaan vind ik.

  • Sanne van Huis
   7 november 2011 at 10:20 (11 jaar ago)

   Lieve foto he?! Ik geloof ook wel dat er ook genoeg boeren zijn die hun dieren wel op een ‘nette’ manier houden. Vroeger was ik zelf ook heel vaak op de boerderij te vinden en deze boer hield van zijn dieren en verzorgde ze heel erg goed. Dus die boeren zijn er uiteraard ook. Toch eet ik vooral geen vlees omdat ik heel erg van dieren hou en het dan zo raar vind om ze op te gaan eten en uiteindelijk worden ze toch gedood wat gewoon heel zielig is :S

 18. Martine
  6 november 2011 at 14:08 (11 jaar ago)

  Lastig onderwerp dit! Ik ben ongeveer een jaar geleden gestopt met het eten van vlees en ik at eigenlijk ook al nooit vis. Eerst ging ik er heel slonzig mee om, maar nu probeer ik toch wel echt goede vervangende producten te vinden omdat ik wel merkte dat ik sneller moe was etc. door gebruik aan vitamines en ijzer uit vlees. Verder slik ik ook visolie sinds kort om het niet eten van vis te compenseren. Uhm, bont vind ik verschrikkelijk en ik zou het volgens mij niet eens kunnen betalen dus dat draag ik niet. Ik twijfel ook heel erg aan nep-bont. Ik had laatst een jas gekocht waar een randje nepbont aan de capuchon zat en dat heb ik er nu afgehaald. Ik weet namelijk niet of ik met nepbont echt bont ook ‘steun’, dus daar wil ik nog even over nadenken. Klinkt misschien een beetje tuttig, maar ik probeer daar wel heel bewust mee om te gaan. Aan de andere kant, bont komt nu weer helemaal terug en ik zie overal mooie tassen met bonten details en ik zag bij de primark een geweldige faux fur gilet maar uit eerder genoemde redenen heb ik die dus maar niet gekocht. En dat ik daar dan een beetje spijt van heb, geeft me gelijk weer een schuldgevoel. Leer draag ik ook niet, ik heb geen leren schoenen/tassen en ook geen jasjes etc met leer. Qua cosmetica koop ik heel veel catrice, wat niet op dieren wordt getest maar wel weer maybelline wat wel weer op dieren wordt getest. Aan de andere kant, het enige wat ik daarvan koop is mascara dus het zal wel 90% dierproefvrij en 10% dierproef zijn. Toch wil ik daar 100% dierproefvrij van maken, maar dan moet ik wel goede producten vinden.
  x Martine

  • Sanne van Huis
   7 november 2011 at 10:21 (11 jaar ago)

   Dat van dat bont heb ik precies hetzelfde. Ik zou nooit echt bont dragen maar met nepbont kan iemand niet meteen zien of het echt of nep is en hiermee geef je toch een beetje aan ‘ik heb er geen moeite mee’ dus ik begrijp het heel goed 🙂

 19. NINA
  7 november 2011 at 11:16 (11 jaar ago)

  Het antwoord is: Ik ben best bewust wat kleding betreft. Als ik iets niet 110% leuk vind koop ik het niet. Cosmetica zijn meestal dezelfde dingen dus als ik eens wat nieuws koop kan dat wel.

 20. Sophie
  9 november 2011 at 19:46 (11 jaar ago)

  Fijne blog post! Ik ben me er meestal wel van bewust, probeer zo veel mogelijk natuurlijke cosmetica te kopen en altijd dierproefvrij. Ik eet /drink zelf ook geen zuivel (op een enkele dag na misschien een koekje ofzo) en maar twee keer in de week vlees. Andere dagen eet ik extra noten, volkoren producten en slik ik ook een goede multivitamine zodat ik al mijn b-vitaminen binnen krijg en ijzer. Ik begrijp je heel goed, ik was ook eerst helemaal vegetarisch (en dus bijna veganistisch door mijn melk allergie) door alle docus en boeken die ik lees over dieren en het milieu en wanneer ik toch weer vlees eet voel ik me ergens best wel slecht van binnen. Gewoon een gevoel dat het niet klopt wat wij doen! Ik minder dus ook steeds meer met vlees en hoop weer vegetarisch te worden, maar dat is soms moeilijk, vooral buiten de deur eten of bij familie/vrienden die dan alleen een kaas alternatief kennen ipv vlees.. anyway.. sorry voor de lange comment! 😉

 21. Johng457
  27 juli 2014 at 00:46 (8 jaar ago)

  Very informative article post.Really looking forward to read more. Fantastic. bcgbdfdfegkg