Fashionvraag #4: Wat draag je voor een sollicitatie?

Ik kreeg meerdere mailtjes van meiden binnen met de vraag wat je het beste kunt dragen voor een sollicitatiegesprek? Soms kan dit inderdaad best wel lastig zijn, want je wilt immers het beste van je zelf laten zien. Ik heb voorbeelden gemaakt aan de hand van leuke setjes en ik geef hier en daar ook wat tips om goed voorbereid te zijn zodat jij vloeiend door je sollicitatie komt zonder kledingstress…

Allereerst wil ik natuurlijk zeggen dat je allerlei soorten sollicitaties hebt, de een gaat misschien solliciteren bij de Supermarkt voor een weekendbaantje en weer iemand ander gaat solliciteren voor bijvoorbeeld directie secretaresse. Je begrijpt natuurlijk wel dat je niet voor elke functie helemaal strak in het pak moet komen opdraven, dus kijk ook een beetje ‘waar ga ik eigenlijk solliciteren’? Vraag je bijvoorbeeld af wat de werknemers van het bedrijf dragen tijdens hun werkzaamheden. Zo kun je vaak ook al wel een beetje inschatten wat jij het beste kunt gaan dragen tijdens een sollicitatie. Ook kun je misschien je gaan verdiepen in de bedrijfscultuur, wat voor het gesprek zelf misschien ook wel handig is. Wanneer je bijvoorbeeld gaat solliciteren als winkelmedewerker in een hippe kledingwinkel, dan ga je natuurlijk zelf ook een beetje hip verschijnen zodat ze meteen weten dat je feeling hebt met mode. Wat wel heel belangrijk is en wat je echt moet onthouden, draag vooral kleding waarin jij je prettig voelt. Draag je kleding tijdens je gesprek die zo ver van je eigen kledingstijl afwijkt dan voel je je automatisch ongemakkelijk en dat valt je gesprekspartner vast ook op. Kun je bijvoorbeeld echt niet op hakken lopen, laat ze dan vooral ook thuis. Kies dan liever een nette platte schoen of misschien een schoen met een klein hakje. Dit waren alvast wat tips en natuurlijk heb ik ook wat leuke kledingsetjes bij elkaar gezocht. Dit zijn natuurlijk paar voorbeelden maar ik hoop dat je er door geïnspireerd raakt…

Het eerste setje is niet per se een hele formele outfit maar wel gewoon heel netjes. Ga je bijvoorbeeld solliciteren voor een bijbaantje of iets anders wat niet heel zakelijk is, dan is dit een prima setje. De pumps kun je ook heel makkelijk vervangen door bijvoorbeeld platte nette schoentjes. Ben je dus zelf niet zo van het ‘zakelijke’ trek dan gewoon zoiets aan (mits het natuurlijk past bij het bedrijfscultuur).

Ga je wel solliciteren voor een vrij formeel bedrijf dan is het volgende setje een goed voorbeeld. Ben jij een hele vrouwelijke vrouw dan past dit setje vast goed bij je. Het is zakelijk en netjes maar toch ook hip door de mooie zwarte pumps en de armbanden. Ook zou je er eventueel nog een zwarte blazer bij kunnen dragen.

Het volgende setje is vrouwelijk, netjes en hip. Deze outfit zou je bijvoorbeeld kunnen dragen als je gaat solliciteren in een hippe kledingwinkel of bijvoorbeeld bij een jong reclame bureau. Het is vrij basis maar wel met lekker opvallende accessoires en wedden dat ze je nog herinneren na het gesprek. Ook bij deze outfit zou je een blazer kunnen dragen…

Het volgende setje is netjes en vrij zakelijk maar wel lekker trendy door een opvallende kleur. Dit setje zou je aan kunnen trekken voor heel veel verschillende functies. Ben je zelf niet zo van oranje, combineer het dan bijvoorbeeld met rood, groen of misschien wel geel?

Het volgende setje is door het jurkje met hoge taille en de blazer best wel zakelijk maar door de knalgele accessoires wordt het geheel toch iets minder stijfjes en is het gewoon lekker hip. Een hele geschikte outfit voor een modebewuste dame die weet wat ze wil. Draag deze outfit dan ook met lef!

Dit zijn alle voorbeelden die ik heb gemaakt. Natuurlijk moet het wel je smaak zijn, maar misschien kun je het hier en daar aanpassen met andere kleuren en/of accessoires. Tenslotte heb ik nog wat fijne sollicitatie tips voor je zodat ik zeker weet dat jij wanneer je moet solliciteren er helemaal klaar voor bent…

 • Nogmaals, trek vooral iets aan waar jij je lekker in voelt (geen hoge hakken als je er niet op kan lopen, dit zorgt alleen maar voor extra stress)
 • Geen diep decolleté of een te kort rokje (zo word je echt niet serieus genomen)
 • Niet te veel accessoires (je bent toch zeker geen kerstboom?!)
 • Bedenk niet op het allerlaatste moment wat je aan gaat trekken (dit voorkomt een hoop stress)
 • Strijk je kleding wanneer dit nodig is, anders maakt dit een hele rommelige indruk
 • Neem een goede nette tas mee waarin je netjes je CV kunt bewaren zodat deze er ook netjes eruit komt
 • Een geurtje mag best maar kies wel een subtiel geurtje (je wil immers niet je misschien toekomstige baas bedwelmen)
 • Poets je tanden (lijkt misschien logisch maar misschien ben je zo gespannen dat je het gewoon vergeet)
 • Denk ook aan je haar (geen extreme uitgroei of vet haar, je wilt natuurlijk een verzorgde indruk achterlaten)
 • Ga voor een mooie verzorgde make-up look (geen heftige smokey eye, je gaat immers niet op stap ;D)

79 Comments on Fashionvraag #4: Wat draag je voor een sollicitatie?

 1. Manon
  18 april 2011 at 15:20 (12 jaar ago)

  Een leuk en handig artikel weer! De setjes die je hebt uitgezocht zijn ook heel erg leuk. 🙂

 2. femketje
  18 april 2011 at 15:41 (12 jaar ago)

  leuk artikel! 😀

 3. sanne
  18 april 2011 at 15:46 (12 jaar ago)

  Ik vind het eerste setje het leukste! En het best ook het beste mijn kledingstijl. Ik draag naar een sollicitatie meestal een colbertje met een leuke jeans.

 4. Milady
  18 april 2011 at 16:14 (12 jaar ago)

  De tips klinken als inkoppertjes, maar het is toch handig om een ‘checklist’ te hebben 😉 En vooral de eerste tip is denk ik belangrijk: trek aan waar jij je fijn in voelt!

 5. fre
  18 april 2011 at 16:43 (12 jaar ago)

  leuk artikel en die laatste outfit is echt heel leuk! 😉

 6. Marie
  18 april 2011 at 16:48 (12 jaar ago)

  Superhandig want morgen heb ik namelijk mijn eerste sollicitatie gesprek bij de Kinepolis. Wish me luck!

  • Sabine
   18 april 2011 at 17:01 (12 jaar ago)

   I wish you luck :p

  • Sanne van Huis
   18 april 2011 at 22:57 (12 jaar ago)

   Goede timing dus! Heel veel succes meid!

 7. lisa
  18 april 2011 at 17:31 (12 jaar ago)

  handig artikel!

 8. Jacky
  18 april 2011 at 19:03 (12 jaar ago)

  Nog een tip als je redelijk formeel gaat solliciteren; let op je handen. Ze zijn je visitekaartje en zijn continu zichtbaar. Verzorgd zonder felle kleuren worden het beste gewaardeerd.

  • Sanne van Huis
   18 april 2011 at 22:57 (12 jaar ago)

   Ook een hele goede tip idd 😀

 9. Lisa
  18 april 2011 at 19:56 (12 jaar ago)

  Yaaay, ben blij dat je er een artikel er over hebt gemaakt 😀 Binnen een paar dagen heb ik een sollicitatie met een hele leuke kleding winkel dus dit komt goed uit, bedankt! 🙂

  • Sanne van Huis
   18 april 2011 at 22:57 (12 jaar ago)

   Alvast heel veel succes!

 10. Annelies
  19 april 2011 at 15:32 (12 jaar ago)

  Leuk en handig artikel!
  gelukkig heb ik mijn baantje gekregen zonder 1 sollicitatiegesprek:)

 11. renske
  19 april 2011 at 16:11 (12 jaar ago)

  ik heb ook en fashionvraag, maar dat is meer iets voor de winter (ik weet niet hoe ik een bepaalde trui moet combineren) zal ik nu foto’s plus uitwerking mailen? of wachten en hopen dat je in de winter dit nog steeds doet?