Alles over kleur!

Overal waar je kijkt zie je kleuren maar wat is kleur eigenlijk? En kleding en make-up heb je nou eenmaal in alle kleuren van de regenboog en daarom leek het mij juist leuk om jullie hier wat meer over te vertellen. Ik schreef al een keertje een artikel over hoe je erachter komt wat jouw beste kleuren zijn door onderscheidt te maken tussen verschillende types zoals lente, zomer, herfst en winter. Maar vandaag wil ik met dit artikel nog wat dieper ingaan op wat kleur precies is en kunnen jullie wat leuke en hopelijk interessante weetjes en tips lezen…

Kleurgroepen

Je hebt verschillende soorten kleurgroepen, zoals primair, secundair en tertiaire kleuren. Misschien kun je het nog herinneren van tekenles? Primaire kleuren bestaan uit drie kleuren, namelijk: rood, blauw en geel. Secundaire kleuren krijg je door steeds twee primaire kleuren met elkaar te mengen. Rood en blauw maakt samen paars, rood en geel maakt oranje en blauw en geel maakt groen. En tertiaire kleuren krijg je door steeds een secundaire kleur met een primaire kleur te mengen, bijvoorbeeld blauwgroen.

Complementaire kleuren

Ken je de kleurencirkel nog uit je tekenboek (zie hieronder)? In deze cirkel staan sommige kleuren recht tegen over elkaar. Deze kleuren zijn complementair en versterken elkaar en kunnen ook flink vloeken. In je outfit kun je dus ook beter niet complementaire kleuren met elkaar combineren, toch zie je dat het steeds meer voorkomt bijvoorbeeld bij het color blocking. Kleuren die recht tegen over elkaar zijn bijvoorbeeld: geel & paars en oranje & blauw. De kleuren kunnen elkaar dus versterken en dit kan ook erg mooi zijn. Ik heb bijvoorbeeld blauwe ogen en als ik bruin/oranje oogschaduw gebruik dan knallen mijn ogen als ware uit mijn gezicht. Wist je trouwens dat als je complementaire kleuren met elkaar mengt dat je altijd een grijze kleur krijgt?

Welke oogschaduw kleur?
 • (Licht)bruine ogen: Je hebt geluk, bijna elke kleur kun je hebben. Of je nou kiest voor blauw, bruin, oranje of groen, het kan bijna niet misgaan.
 • Blauwe ogen: Blauwe oogschaduw is niet echt geslaagd, tenzij de blauw een klein beetje neigt naar paars. De kleuren die erg mooi staan zijn: paars, oranje, abrikoos, roze en (warme) bruin tinten.
 • Groene ogen: De kleuren die jou heel mooi staan zijn blauwpaars, paars en lila. Ook bruin kun je goed hebben.
Warme en koude kleuren

Als je de kleurencirkel hierboven bekijkt en een verticale lijn door het midden trekt heb je aan de linkerzijde de koude en aan de rechterkant warme kleuren. Hoe meer geel naar groen neigt hoe kouder deze wordt en hoe meer paars naar rood neigt hoe warmer de kleur paars wordt. Mensen kun je vaak onderverdelen in koude & warme types, in dit artikel vind je hier meer info over…

Betekenis van kleur

Kleuren hebben een betekenis, best leuk om te weten vooral als een bepaalde kleur erg vaak voorkomt in je kledingkast…

 • Blauw: oneindigheid, onschuld, melancholie, oprechtheid
 • Bruin: eenvoud, nederigheid, aarde, degelijkheid
 • Geel: licht, luchtig, beweeglijk, rationeel
 • Groen: hoop, rust, groei, leven, toekomst
 • Grijs: neutraal, geborgenheid, wijsheid, luxe, vrede
 • Magenta: vrolijk, opwindend, kalmte
 • Oranje: warmte, rijkdom, positief
 • Paars: ingetogenheid, koninklijkheid, sensualiteit, decadentie
 • Rood: liefde, hartstocht, moed, energie
 • Roze: liefde, blijdschap
 • Wit: vreugde, reinheid, blijdschap, liefde
 • Zwart: duisternis, dwaling, zonde, vormgeven

 

Weetjes over kleur

Ten slotte nog wat weetjes over kleur:

 • Wist je dat mannen kleuren net wat anders zien dan vrouwen? Hoe dit precies zit weet men niet maar waarschijnlijk heeft het te maken met het hormoon testosteron. 
 • Kleurenblindheid komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Zo is 1 op de 12 mannen kleurenblind tegenover 1 op de 250 vrouwen.
 • Zilveren auto’s zijn het minst vaak betrokken bij verkeersongelukken, je kunt dus maar beter in een zilveren auto rijden. Dit komt o.a. doordat zilver het best zichtbaar is in het schemer/donker.
 • Mijn lievelingskleur is roze maar blauw is de meest gekozen favoriete kleur. Wat is jouw lievelingskleur?
 • Wist je dat de kleur geel hongerig maakt? Grappig om op te letten wanneer je bij een restaurant zit. En ik weet nu ook meteen waarom Subway gele muren heeft, zo verkopen ze natuurlijk veel meer!
 • En wist je dat blauw juist zorgt voor minder eetlust. Dus mocht je op dieet zijn, wie weet helpt een blauw bord, haha!
 • Zwart en wit zijn eigenlijk helemaal geen kleuren.
 • Om kleur te zien heb je (wit) licht nodig. In het donker zie je immers ook geen kleuren, alleen maar grijs/zwarte tinten.
Hopelijk vonden jullie het een interessant artikel om te lezen!

93 Comments on Alles over kleur!

 1. Martina
  6 maart 2014 at 06:40 (9 jaar ago)

  Ik moet even kwijt dat ik de afbeeldingen bij dit artikel zo mooi vind! Wauw 🙂

 2. Mariska
  6 maart 2014 at 09:07 (9 jaar ago)

  Wat een handige artikel is dit zeg, kleur is ene kant heel belangrijk.. En grappige weetjes!

 3. Fashion meets Beauty
  6 maart 2014 at 09:40 (9 jaar ago)

  Prachtige afbeeldingen en een leuk informatief artikel!

 4. Caro
  6 maart 2014 at 11:29 (9 jaar ago)

  Heel interessant artikel om te lezen, leuk om te tweten! 🙂

 5. Mandy
  6 maart 2014 at 12:53 (9 jaar ago)

  Leuk artikel en zoals hier al gezegd is: de afbeeldingen zijn echt prachtig!

 6. Melissa
  6 maart 2014 at 17:06 (9 jaar ago)

  Leuk informatief artikel en leuke plaatjes ;D

 7. Mandy
  6 maart 2014 at 17:30 (9 jaar ago)

  Leuk artikel! Ik moet dus voor een blauw bord gaan, hihi.

 8. Susan
  6 maart 2014 at 18:04 (9 jaar ago)

  Jouw blog slaat echt nergens op ga je beetje over kleur lopen praten

  • Sanne van Huis
   6 maart 2014 at 21:17 (9 jaar ago)

   Misschien kun jij geen comments meer plaatsen want die slaan juist nergens op. Dit is al de zoveelste reactie van jou die negatief is op een zeer vervelende manier.

 9. Lies
  6 maart 2014 at 20:52 (9 jaar ago)

  Heel erg leuk en interessant om te lezen! Ook erg leuk om te lezen dat de kleuren oogschaduw die ik gebruik ook goed staan bij mijn groene ogen.

 10. Bianca
  7 maart 2014 at 00:51 (9 jaar ago)

  Heel leuk artikel, altijd handig!