Alles over geurtjes + leuke weetjes en tips!

Ik heb natuurlijk al heel erg veel over make-up geschreven, bijvoorbeeld over mascara, foundation en oogschaduw alleen heb ik eigenlijk nog nooit echt over geurtjes geschreven. Tijd dus om daar verandering in te brengen. Ik merk dat ik steeds meer van geurtjes ga houden en dat mijn interesse hierin  groeit. Dit artikel heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik nu weer wat meer weet over geurtjes, hopelijk jullie ook na het lezen…

Geschiedenis

Bijna alles heeft wel een geschiedenis, zo ook parfum en daarom begin ik met een vluchtig geschiedenis lesje over parfum. De meerderheid denkt dat parfum is ontstaan in Egypte vele duizenden jaren geleden ook al is dit nog steeds niet helemaal bewezen. Het begon allemaal met het brandden van kruiden en bloementakjes en dit deden de mensen vooral voor de goden. De Egyptenaren geloofden dat de goden daardoor rustig bleven. Een tijd later gingen ze verschillende geuren in olie’s verwerken. Zo hadden ze olies waarmee ze bijvoorbeeld overleden mensen in gingen smeren. Het duurde niet lang, want daarna bedachten ze ook badolie en massageolie. De grieken namen na een tijd de geurende olies over, alleen zij vonden de olie te dik en daarom bedachten ze parfum of basis van water. De parfum die ze toen kenden was wel heel anders dan die van nu.

Nu maken we even een hele grote sprong namelijk naar de 12de eeuw. Dit is de periode dat de parfum zo veranderde, dat die heel erg lijkt op onze hedendaagse geurtjes. De Arabieren bedachten namelijk een ‘destillatietechniek’ waardoor de geurtjes o.a. alcohol en etherische olien gingen bevatten. In die tijd dronken mensen zelfs ‘parfum’, bah moet er niet aan denken om mijn parfum te drinken…

Later in de 15e eeuw ontstonden er steeds meer parfums, met vaak 1 of meerdere ingrediënten zoals bijvoorbeeld: bloemen, kruiden, en muskus. Deze parfums gebruikten ze o.a als geneeskrachtige werking, maar ook om lichaamsgeurtjes te verbloemen. Het was namelijk zo dat in de middeleeuwen water werd gezien als verspreider van onder andere pest en andere nare ziekten. Mensen wasten zich daarom niet of veel minder en met de parfums konden ze hun stank verdoezelen. Nu wordt parfum natuurlijk nog steeds gebruikt om lekker te ruiken maar niet meer zo zeer om stank te camoufleren.

Parfum, eau de toilette, eau de parfum en eau de cologne

In de geschiedenis hierboven heb ik het eigenlijk de hele tijd over ‘parfum’. Maar niet elk geurtje is per definitie een parfum. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt en dit is afhankelijk van het percentage geurbestanddelen, hieronder lees je de verschillen…

 • Parfum, bestaat uit 20% -40% geurbestanddelen
 • Eau de parfum, bestaat uit 10% -20% geurbestanddelen
 • Eau de toilette, bestaat uit 5%-10% geurbestanddelen
 • Eau de cologne, bestaat uit 2%-3% geubestanddelen

Het is eigenlijk zo dat een geurtje die meer geurbestanddelen bevat, ook langer blijft hangen en vaak zijn ze ook duurder.

Bestanddelen

Parfum is een vloeistof met een mengsel van verschillende geurstoffen in een oplosmiddel en vaak is dit alcohol. Ook bevat parfum vaak fixatiemiddel (zorgt ervoor dat de geur niet te snel vervliegt) en kleurstoffen om het geurtje een kleur te geven. Een parfum mengsel bestaat dus voor een gedeelte uit alcohol wat na het opspuiten verdampt. Daarna blijven de geurbestanddelen achter op de huid en deze blijf je een tijdje ruiken. Als je net parfum hebt opgespoten, ruik je het geurtje nog niet echt omdat je dan meer de alcohol ruikt. Dus wil je echt weten hoe een geurtje ruikt, dan kun je het beste even een tijdje wachten. Gedurende de dag verandert de geur en wordt die ook langzaam maar zeker minder sterk.

Noten

De meeste parfums zijn opgebouwd uit drie soorten noten, namelijk: topnoten, hartnoten en basisnoten. Hieronder lees je wat het precies is…

 • Topnoten zijn de geuren die je het eerste ruikt wanneer je de parfum hebt opgespoten. Dit is dus eigenlijk de geur die je ruikt als je in een parfumerie een geurtje uit gaat kiezen, daarom zijn deze noten super belangrijk. Na tien minuten ruik je deze noten bijna niet meer en de topnoten zijn dus echt bedoeld om een geur een soort van ‘karakter’ te geven zodat je een idee krijgt wat voor geur het is. Citrus is echt een veel gebruikte topnoot.
 • Hartnoten zijn de geuren die je gaat ruiken als de topnoten (bijna) zijn verdwenen. De hartnoten ruik je ongeveer na tien minuten. Wanneer aan een geurtje bloemengeuren zijn toegevoegd, dan zijn dit vaak hartnoten. De hartnoten zijn waarschijnlijk het belangrijkste deel in een parfum. Ik hou bijvoorbeeld niet heel erg van bloemen dus voor mij is het goed om te weten of er bloemen in een parfum zitten, dat voorkomt namelijk een miskoop.
 • Dan tenslotte heb je ook nog basisnoten, dit zijn de laatste geuren die je ruikt aan het ‘einde’. De basisnoten ruik je als de hartnoten (bijna) verdwenen zijn. De basisnoten ga je ruiken na ongeveer een tot twee uren na het opspuiten (ook afhankelijk of het een parfum, eau de toilette etc is). Goede voorbeelden van basisnoten zijn sandelhout en hars soorten.

Weetjes & Tips

 • Misschien eerst leuk om te weten dat ‘reuk’ het meest gevoelige zintuig is van de mens. Het is namelijk het enige zintuig die direct verbonden is met het emotionele brein. Daarom kun je vaak geuren en situaties die daar bij horen goed herinneren.
 • Daarom is parfum gebruiken om vieze geurtjes te verdoezelen niet aan te raden. Waarschijnlijk wil je daarna namelijk nooit meer de parfum gebruiken, gezien je het geurtje voor altijd met het vieze luchtje gaat associëren.
 • Ruik nooit aan de parfum flacon of in de dop, maar spuit parfum altijd op je huid. Wacht ook een tijdje voordat je echt gaat ruiken, want eerst ruik je toch alleen maar de alcohol. Spuit het luchtje ook niet op een papiertje of op iemand anders, want op iedere huid ruikt een geurtje net wat anders.
 • Na tien minuten kun je eigenlijk het beste beoordelen of je een geurtje lekker vindt. Ga bijvoorbeeld eerst verder winkelen en ruik een kwartier later nog een keertje. Vind je het dan nog steeds een lekkere geur, dan is het geurtje waarschijnlijk net wat voor jou.
 • De beste tijdstip om een geurtje te kopen is op het einde van de dag, dan is namelijk je reukvermogen het beste.
 • Wanneer je verschillende geuren gaat ruiken, ruik je eigenlijk na twee a drie geuren geen verschil meer. Dit kun je oplossen door even aan koffiebonen te ruiken. Gezien je niet altijd koffie bij de hand hebt ;D kun je ook even aan je eigen huid ruiken, ook dit neutraliseert de neus.
 • Wanneer je een geurtje opspuit, wrijf dan niet je polsen over elkaar want dit komt de geur en de houdbaarheid niet ten goede.
 • Een goed moment om parfum op te spuiten is na het douchen, je huid kan dan de geur beter opnemen.
 • Het beste kun je parfum bewaren op een donkere koele plek, zo hou je lang plezier van je geurtje!
 • Als het goed is weten jullie nu weer wat meer over geurtjes. Eigenlijk ben ik wel heel erg benieuwd hoe belangrijk jullie een lekker luchtje vinden?

  134 Comments on Alles over geurtjes + leuke weetjes en tips!

  1. Chantal
   21 maart 2012 at 07:49 (11 jaar ago)

   Leuk artikel, leuk om te weten allemaal!

  2. Hollandabeauty
   21 maart 2012 at 08:34 (11 jaar ago)

   Leuk geschreven artikel heb ik met plezier gelezen

   • Sanne van Huis
    22 maart 2012 at 19:47 (11 jaar ago)

    Jeej, leuk om te lezen haha 😀

  3. CherriesBeauty
   21 maart 2012 at 08:42 (11 jaar ago)

   Erg leuk en handig artikel!

  4. els
   21 maart 2012 at 08:52 (11 jaar ago)

   handige weetjes, ga ik zeker iets mee doen!

  5. Axelle
   21 maart 2012 at 09:15 (11 jaar ago)

   wauw wist ik allemaal niet, erg interessant !

  6. Jessica
   21 maart 2012 at 09:23 (11 jaar ago)

   Dit was weer eens een leuk & interessant artikel om te lezen! 🙂
   Mijn favoriete geurtje is CK one shock (:

   • Sanne van Huis
    22 maart 2012 at 19:47 (11 jaar ago)

    Fijn om te lezen dat je het interessant vond!

  7. Milou
   21 maart 2012 at 10:10 (11 jaar ago)

   Leuk Sanne. Stonden dingen bij die ik eigenlijk wel wist, maar soms toch doe!! polsen over elkaar wrijven bijvoorbeeld. haha. OEPS

   • Sanne van Huis
    22 maart 2012 at 19:47 (11 jaar ago)

    Ik betrap mij er zelf ook wel eens op hoor, haha 😀

  8. Mariska
   21 maart 2012 at 11:03 (11 jaar ago)

   Wat leuk zeg! dat heb ik eigenlijk nooit geweten. Wel van de verschillende noten, maar niet wanneer je die begint te ruiken zeg maar.

  9. Shirley
   21 maart 2012 at 12:01 (11 jaar ago)

   Handig artikel! Heel leuk om te lezen.

   • Sanne van Huis
    22 maart 2012 at 19:46 (11 jaar ago)

    Dank je wel Shirley!

  10. Frederique
   21 maart 2012 at 18:02 (11 jaar ago)

   Leuk artikel! Hou van parfum!

  11. keava
   21 maart 2012 at 20:26 (11 jaar ago)

   erg leuk artikel!

  12. Nicole
   21 maart 2012 at 21:18 (11 jaar ago)

   heel leuk artikel!

  13. Fleur
   22 maart 2012 at 11:39 (11 jaar ago)

   Ik heb geleerd (parfum proeverij) dat je parfum juist niet op de huid moet spuiten, maar op een kledingstuk of sjaal bijv. Want de huid stoot de parfum af waardoor het kan gaan stinken. Beter is het om het dus voor je te spuiten en er door heen te lopen of ergens specifiek op te spuiten zoals de mouwen van je kleding of je sjaal ofzo. Met eau de toilet is dit iets minder en met body mist kan het weer wel op de huid geloof ik. Ik merkte inderdaad al dat wanneer ik het op mijn hals en polsen deed, het gedurende de dag minder lekker ging ruiken en met sommige geurtjes zelfs een beetje vies uiteindelijk (vooral wanneer ik flink bewoog en ging zweten).

   • Sanne van Huis
    22 maart 2012 at 19:45 (11 jaar ago)

    Nog nooit van gehoord. Ik dacht toch eigenlijk dat parfum wel bedoelt was om op je huid te spuiten en juist voor je kleding lijkt het me best slecht. In ieder geval interessant!

  14. Tim van der Reijden
   22 maart 2012 at 15:05 (11 jaar ago)

   Erg informatief artikel !

   Wellicht nog leuk om toe te voegen:

   Onderaan de fles parfum staat hoe lang de geur houdbaar is na het eerste moment van gebruik. In de regel is dit 36 M ( 36 maanden ).

   • Sanne van Huis
    22 maart 2012 at 19:46 (11 jaar ago)

    Oja, dat is inderdaad ook zo met make-up. Eigenlijk nooit op gelet bij geurtjes, dank je voor de tip!

  15. Nannick
   22 maart 2012 at 21:42 (11 jaar ago)

   Leuk artikel en erg handig!

  16. www.goldfeeling.nl
   14 juni 2012 at 17:16 (11 jaar ago)

   Leuk artikel! Wij hebben een webwinkel met alleen producten die een lekker geurtje hebben, dus ook erg interessant voor ons om te lezen!

  17. Faruk
   15 februari 2015 at 18:17 (8 jaar ago)

   Goed artikel, heb veel wat ik hier lees ook elders gelezen in artikelen. (ze lijken allemaal een beetje op elkaar haha) maar dat maakt het niet minder kwalitatief natuurlijk, ben heel blij met dit artikel! Bedankt.

   Als ik een kleine aanvulling mag geven: bijna niemand is op de hoogte van het feit dat parfumolie bestaat. Of men is er minder enthousiast over. Dat is ook niet zo gek aangezien de mainstream hier niet zoveel aandacht aangeeft omdat het minder oplevert. Maar in principe wil je dat hebben wat de mainstream je niet aanraadt!

   Ik zelf gebruik ook parfumolie en dan voornamelijk oosterse olie. De duurzaamheid hiervan is ontzettend groot. 5ml gaat maaanden mee met intensief gebruik. Het hydrateert de huid terwijl alcohol je huid uitdroogt en daarnaast ook niet goed overweg kan met zonlicht. Dit kan leiden tot pigmentvlekken, tijdelijke of permanente. De olie blijft natuurlijk veel langer waarneembaar omdat het geen wat een alcoholische parfum lekker laat ruiken, de olie is. Ik raad het echt een ieder aan! Probeer parfumolie en je zult zien dat je opeens gewoon heel veel parfums kunt verzamelen en kopen omdat dit stukken goedkoper is! Waar ik mijn olietjes altijd koop: https://www.arabianscent.nl

   heel veel plezier verder met snuffelen iedereen!