Wat is een geschikte outfit voor op het werk?

Wat is een geschikte outfit voor op het werk?

Welke outfit geschikt is voor je werk, ligt natuurlijk aan wat voor werk je hebt. Een verpleger heeft bijna altijd een speciaal wit pak aan en een bouwvakker loopt natuurlijk in een overall met daarop een veiligheidshelm. Maar als jij bijvoorbeeld in een winkel werkt of je werkt op kantoor, dan wil je er representatief uitzien voor je klanten. Niet alleen omdat je jezelf dan zelfverzekerder voelt, maar ook omdat klanten je serieuzer nemen als jij er netjes uitziet. Als je er slonzig uitziet, loop je kans dat mensen geen zaken met je willen doen of je niet serieus nemen. Dit moet je voorkomen. In dit artikel behandelen we wat een geschikte outfit is voor op het werk.

Een geschikte outfit voor in de winkel

Als jij in een winkel werkt en in aanraking komt met klanten, is het belangrijk dat je er netjes uitziet. In de winter kun je bijvoorbeeld het beste een polo met lange mouwen of een blouse dragen. Dit hoeft niet perse op een nette pantalon, maar kan ook makkelijk op een mooie spijkerbroek heren gedragen worden. Is het wat warmer weer, dan kun je het beste mooie polo dragen. Dit zit er netjes uit en zit niet te warm. Je kunt je er comfortabel in bewegen, dus het beperkt je niet tijdens je werkzaamheden. Zorg dat je makkelijke schoenen aan hebt, bijvoorbeeld sneakers, maar niet te joviaal. Het moeten nette schoenen zijn en geen afgetrapte exemplaren.

Een geschikte outfit voor op kantoor

Wanneer je op kantoor werkt, draag je andere kleren dan wanneer je in een fabriek werkt. Er wordt vaak van je verwacht dat je er netjes uitziet en veel mannen lopen daarom ook in pak. Als je een werkdag hebt waarbij je alleen op kantoor bent en geen fysiek contact hebt met klanten, kun je prima in een casual outfit naar kantoor of ga voor casual chic. Je kunt bijvoorbeeld een nette polo heren dragen op een jeans. Of als je een overhemd lekkerder vindt zitten, draag je natuurlijk dat. Het is belangrijk dat je je fijn voelt in de outfit die je draagt. Als je je niet fijn voelt, straal je onzekerheid uit en dat wil je uiteraard voorkomen – zeker op het werk. Onder je spijkerbroek kun je mooie sneakers dragen, of je kiest voor loafers. 

Verplichte werkkleding

In sommige banen mag je niet zelf kiezen wat je aantrekt en worden er kledingvoorschriften voorgeschreven. Dit staat vaak in het contract dat je tekent voordat je ergens gaat werken. In sommige gevallen krijg je werkkleding van het bedrijf. Hier draag je zelf zorg voor. Je houdt het in bezit tot het moment dat je ergens anders gaat werken. In andere gevallen moet je zelf kleding aanschaffen. Bijvoorbeeld zoals in het kappersvak, waar je in een zwarte broek moet werken.