Tips voor het verzorgen van verschillende soorten haartypes

Tips voor het verzorgen van verschillende soorten haartypes

Sinds ik mijn haar regelmatig voorzie van een kleurtje, merk ik dat ik ook meer aandacht schenk aan het verzorgen van mijn haar. Ik heb een aantal haarproducten die ik gebruik en op die manier probeer ik ervoor te zorgen dat mijn haar gezond blijft. Bij het verzorgen van je haar is het ook heel belangrijk om op te letten wat voor type haar je hebt. Ik heb van mezelf een haarbos met een slag erin en mijn haren hebben een vrij fijne textuur, waardoor mijn haar redelijk kwetsbaar is. Het is dus heel verstandig om te kijken naar wat voor type haar je hebt, want dan kun je de juiste verzorging toepassen en zorg je ervoor dat je haar er altijd goed uitziet. In dit blog wil ik een aantal tips geven hoe jij jouw haarsoort het beste kunt verzorgen…

De verschillende haartypes

Er zijn grofweg een aantal haartypes te onderscheiden, namelijk; steil, golvend, krullend en kroeshaar. Daarnaast heeft iedereen ook weer net een wat andere haartextuur, droog of vet haar en uiteraard verschillende lengtes. Hieronder kun je lezen welke kenmerken en welke verzorging het beste past bij jouw haartype.

Steil haar

Heel kenmerkend voor steil haar is dat het haar vaak van nature al heel erg glanst, dit komt omdat er weinig krul en textuur inzit waardoor je haar veel licht reflecteert. Steil haar heeft ook de eigenschap dat het niet gauw beschadigt, dat neemt niet weg dat ook steil haar aandacht en verzorging nodig heeft. Een nadeel van steil haar is dat het wat sneller vettig kan worden omdat talg wat wordt geproduceerd op de hoofdhuid makkelijker wordt verspreidt.

Omdat steil haar snel vettig wordt of uitziet, is het belangrijk om hier wat aandacht aan te schenken in het verzorgen van je haar. Elke dag je haar wassen is in ieder geval niet de oplossing. Door veel je haar te wassen gaat je hoofdhuid alleen maar meer talg aanmaken, waardoor het vooral averechts werkt. Wel kun je overwegen om een goede droogshampoo aan te schaffen, dit absorbeert vet en zorgt ook nog eens voor extra volume. Mocht je je steile haar willen voorzien van krullen, vergeet dan ook vooral geen heat protector te gebruiken.

Krullend haar

Heb je een bos krullen, dan ben je vaak gezegend met veel volume en textuur. Krullend haar heeft wel in tegenstelling tot steil haar, juist de neiging om droog te worden. Talg kan immers juist door de hoeveelheid textuur en bochten minder goed door het hele haar worden verdeelt. Krullend haar kan daarom extra kwetsbaar zijn en heeft eerder last van pluizen en gespleten haarpunten. Daarom is het super belangrijk om haarproducten te kiezen die voedend en vochtinbrengend zijn.

Gelukkig zijn er heel veel verschillende soorten haarproducten op de markt voor krullend haar. Een hele fijne shampoo voor krullen is de Clarifying Shampoo van de Curly Girl Movement, deze shampoo is speciaal voor krullend haar. In de shampoo zitten meer reinigende ingrediënten dan een normale conditioner maar minder dan bij een normale shampoo. En dat is fijn, gezien krullend haar vaak droog is en dit haar wil je dus niet te agressief reinigen maar deze shampoo zorgt wel voor een diepe reiniging. Naast een goede shampoo is het voor mensen met krullend haar ook wel een goede tip om regelmatig een voedende haarmasker te nemen. Voor het stylen van krullend haar bestaan ook talloze haarproducten, een fijn product schijnt de krullen gel van de Curly Girl Movement te zijn. Hiermee kun je je krullend haar goed stylen en bevat het product verzorgende ingrediënten.

Golvend haar

Je hebt geen krullen maar je haar kun je ook niet steil noemen, hoogstwaarschijnlijk heb jij een bos golvend haar net als ik. Aan de bovenkant is je haar vaak steil en hoe meer je naar de onderkant gaat, hoe meer je haar gaat golven. Je haar heeft vaak al veel volume aan de onderkant en juist aan de bovenkant is je haar wat platter. Bij de haarwortels kan je haar er wat vettig uitzien, terwijl de onderkant van je haar er juist droog en poreus uit kan zien waardoor het gaat pluizen.

Ook bij golvend haar is het belangrijk om de verleiding te weerstaan om je haar te vaak te wassen, je haar gaat hier meer van pluizen en beschadigen. Gebruik een haarproduct die vooral geschikt is om haaruiteinden te verzorgen. Ook kun je ervoor kiezen om alleen shampoo, conditioner of andere haarproducten onderin je haar te smeren. Is je haar toch wat vettig, waarschijnlijk bij de haarwortels, gebruik dan een droogshampoo. Met een droogshampoo creëer je ook direct meer volume aan de bovenkant van je haar.

Kroeshaar

Kroeshaar is prachtig, vaak bestaat dit type haar uit kleine krullen en aan volume heb je geen gebrek. Maar door de volume en de fijne krul is je haar wel heel kwetsbaar. Vaak is het haar erg droog en gaat het hierdoor heel erg pluizen. Het is dus erg belangrijk om kroeshaar goed te hydrateren en te voeden met daarvoor speciale haarproducten.

Was je haar eigenlijk zo min mogelijk met shampoo, dit zorgt alleen maar dat de goede vetten in je haar eruit gewassen worden. Mocht je wel je haar af en toe willen wassen met een shampoo, kies dan voor een shampoo met zo min mogelijk uitdrogende ingrediënten zoals sulfaten, siliconen en alcoholsoorten. Kies vooral voor voedende haarmaskers en leave-in conditioners. Ook haartools met hitte zoals stijltangen en föhns, kun je beter achterwege laten.