Leuke DIY ideeën voor je interieur

Een verandering in je interieur hoeft niet per se veel geld of tijd te kosten, soms heeft een kleine update al een bijzonder groots effect. Wanneer je dan ook nog zelf een beetje handig en creatief bent, kun je in een handomdraai van een ruimte in huis iets bijzonders maken. Mocht je niet zoveel inspiratie hebben maar is je interieur wel toe aan een update, lees dan snel verder…

Creëer een lattenwand van hout

Je ziet ze als paddenstoelen uit de grond schieten, wanden met daarop houten latjes gemonteerd. Een redelijk simpele DIY maar het geeft zeker weten een bijzondere sfeer aan je interieur. Kies bijvoorbeeld voor vurenhouten balken, deze zou je zelfs nog een kleur kunnen geven of voorzien van een mooie laklaag. Monteer ze met kit op een geverfde wand en je ruimte krijgt ineens een hele trendy vibe.

Maak zelf een pegboard

Koop een OBS plaat en boor er gaten in en maak zelf een pegboard. Ik vind een pegboard onwijs leuk in een werkkamer, keuken of kinderkamer. Door het zelf te maken kun je zelf bepalen hoe groot de gaten moeten worden en welke afstand je kiest voor de gaten. Je kunt bij je pegboard zelf leuke plankjes maken die je met behulp van ronde houten stokken op z’n plek houdt. Het leuke aan pegboard vind ik ook dat je het continu kan veranderen, zo wordt het nooit saai en eindeloos variëren.

Plaats stijllijsten op de muur

Ook een hele grote trend, muren met daarop stijllijsten. Je ziet het ook vaak in hotelkamers en het geeft een mooie boetiek sfeer aan een interieur. Dit kun je ook heel makkelijk zelf maken door losse stijllijsten te kopen en deze met kit op de muur te monteren. Binnen no-time heeft de ruimte een hele gezellige en minder strakke look. Ook erg mooi om daarna de wanden in een sjieke donkere kleur te verven, of wat dacht je van deels behangen?

Maak een eigen meubel

Soms heb je een meubel in je hoofd, maar kun je dit niet vinden in de winkel. Of je vindt het wel maar dan is je budget niet toereikend genoeg. Waarom dan niet zelf een meubel maken? Voor een DIY project als deze heb je wel iets meer klus ervaring nodig, maar hoe tof is het om je eigen meubel te maken? Wij hebben bijvoorbeeld ook zelf onze eigen tv meubel gemaakt en ik ben hier nog iedere dag ontzettend blij mee. Voor het zelf maken van een meubel is het wel belangrijk om eerst goed op papier een schets te maken met het ontwerp inclusief afmetingen zodat je alles goed uit kunt denken en goed voorbereid aan de slag kan gaan. Je kunt natuurlijk verschillende materialen gebruiken voor je eigen meubel, bijvoorbeeld hout, staal profielen, kunststof etc. Juist doordat je het zelf maakt, heb je minder last van beperkingen.

Maak zelf een 3D kunstwerk voor aan de muur

Ten slotte nog een grote trend op het gebied van interieur, namelijk 3D kunstwerken. Je kunt ze kant-en-klaar kopen maar misschien is het nog wel veel leuker om zelf eentje te maken. Het is eigenlijk heel simpel, je koopt bijvoorbeeld een diepe lijst en foamkarton in verschillende diktes en bedenkt mooie grafische vormen die je uitsnijdt. Vervolgens plak je deze in de lijst en een likje verf en klaar. Ook kun je het gemakkelijk maken met behulp van een houten plaat en een muur vuller. Met een handspatel kun je er eenvoudig vormen in aanbrengen. Online kun je overigens genoeg websites vinden voor inspiratie en uitgebreide stap voor stap tutorials voor je eigen 3D kunst.

Heb jij wel eens een interieur DIY gemaakt, of ben je van plan om dit een keertje te gaan doen?