Zelf woonaccessoires maken: borduren of andere handwerk techniek

Zelf woonaccessoires maken: borduren of andere handwerk techniek

In de lockdown zijn veel nieuwe hobby’s opgepakt of uitgevonden. Je zou het misschien niet denken, maar borduren, breien en haken zijn echt weer terug van weggeweest. Zelfs onder jongere mensen. En dan voornamelijk om zelf woonaccessoires te maken. Zou jij dit ook wel eens willen proberen? Dan is dit jouw moment! 

Zelf een kleed of plaid haken

Het fijne aan het zelf maken van woonaccessoires is dat je uiteraard alles zelf in de hand hebt. Je kunt zelf de kleur(en) bepalen, zelf de afmetingen kiezen. Neem bijvoorbeeld een plaid als voorbeeld. In winkels hebben ze vaak specifieke maten. In principe natuurlijk niets mis mee. Maar als je juist op zoek bent naar iets unieks, is het zelf maken van een kleed of plaid veel leuker. 

Je hebt er wat bollen wol, een goede haaknaald of breinaalden en een patroon voor nodig. En wat leuke muziek, een serie of podcast en wat lekkers maakt het nog leuker. 

Een kussen borduren

Naast het breien of haken van een plaid kun je nog zoveel meer maken met handwerken. Denk bijvoorbeeld eens aan borduren. Dat klinkt misschien suf, maar kan hele leuke resultaten opleveren. Je kunt een simpel kussenhoes namelijk opleuken met een figuurtje, een naam of getal. Pak er – letterlijk – naald en draad bij en geef dat saaie kussentje eens een upgrade. 

Je hoeft er overigens niet veel verstand van te hebben om te beginnen. Met een paar steken maak je al een vierkantje, rondje of ander figuur. Je kunt ook altijd eerst even oefenen op een oud t-shirt. Teken met een potlood het patroon erop, zodat je weet waar je moet borduren. Je kunt het erna in de was doen, zodat het potlood vervaagt en je creatie af is. 

Extra inspiratie: een aantal leuke technieken

Kun je het nog niet helemaal voor je zien? Dan volgen hier een paar leuke technieken voor zowel de beginner als de wat meer ervaren handwerker. 

  • Schilderen op nummer is weer populair. Leuk om je eigen foto in te sturen en vervolgens je eigen kunstwerk te maken. Een tof idee voor aan die saaie muur! 
  • Ben je niet zo goed met verf? Misschien is Diamond Painting dan wel iets voor jou. Wie niet waagt, die niet wint..
  • Breien is populair! Als je het een beetje onder de knie hebt, kun je er leuke onderzetters of pannenlappen mee maken! 
  • Zelf een stoer kleed maken? Dan is een knooppakket een leuk idee. Daar zit het patroon, de naald en de stof al in. Je kunt dus direct aan de slag.

Er staan genoeg tutorials op YouTube. Je kunt jezelf met wat tijd die ene nieuwe hobby dus goed aanleren. Dus, als je nog op zoek bent naar een nieuwe hobby: ga ervoor! Zelfgemaakte accessoires voor in huis zijn toch een stuk leuker dan die dertien-in-een-dozijn accessoires uit de winkel?!