Tips voor het decoreren van een bruiloft

Zoals jullie misschien wel weten heb ik een tijdje geleden de bruiloft van mijn zus en zwager gedecoreerd. Dit vond ik ontzettend leuk om te doen en ik kon hier ook heel goed mijn creativiteit in kwijt. Zoals jullie weten vind ik het decoreren en thema’s bedenken voor feestjes heel leuk om te doen, maar bij de aankleding van een bruiloft komt toch wel wat meer bij kijken. Zo was ik al ruim een half jaar voor de bruiloft begonnen met de voorbereidingen en was het toch wat meer werk dan dat ik mij van te voren had bedacht. Dit komt denk ik ook vooral dat ik erg perfectionistisch ben en ik wou het uiteraard tot in detail aangekleed hebben. Het eindresultaat was in ieder geval erg mooi geworden en ik heb veel complimenten ontvangen, wat natuurlijk erg tof is! Mocht jij nu ook binnenkort gaan trouwen of ga je ook een bruiloft van iemand aankleden en heb je nog wat tips nodig qua aankleding, dan heb ik hieronder wat handige tips en adresjes verzameld wat je misschien wel kunt gebruiken.

bruilloft1

Bepaal van te voren een stijl

Toen ik werd gevraagd om de bruiloft te decoreren heb ik eigenlijk direct gevraagd wat voor stijl ze graag zouden willen. Aan de hand hiervan heb ik drie verschillende moodboards gemaakt. Ik heb vooral veel tijd op Pinterest doorgebracht en deze site is ideaal omdat hier zo ontzettend veel inspiratie op te vinden is. Na het maken van de moodboards koos het bruidspaar een stijl en hier ben ik verder meegegaan. Ik ben daarna ook op zoek gegaan naar online shops en verhuurbedrijven om te kijken wat er allemaal in die stijl te verkrijgen is én of ik ook dingen zelf kon (na)maken. Ook ben ik in het begin meegegaan naar de locatie om hier ook een beetje sfeer te proeven. Ik had mijn camera meegenomen en foto’s gemaakt zodat ik later altijd weer even kon kijken of ideeën die ik had ook haalbaar waren. Door naar de locatie te gaan kun je ook kijken of de gekozen stijl er een beetje bijpast. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld een bohemian stijl bruiloft niet heel erg passen bij een hele moderne setting, iets waar je dus ook rekening mee moet houden.

Hou rekening met je budget

Elk bruidspaar heeft vaak wel nagedacht over het budget, wat willen we aan de locatie uitgeven, aan eten, aan het feest etc. maar ook de aankleding kost natuurlijk geld. Je kunt het zo goedkoop of zo duur maken als je wilt. Het is in ieder geval handig om van te voren een budget te hebben zodat je enigszins weet wat haalbaar is. Mocht je een klein budget hebben dan is het sowieso wel slim om zoveel mogelijk dingen zelf te maken, op Marktplaats te kijken en kringloopwinkels af te gaan. Daarnaast is het ook wel slim om bepaalde spullen te huren. Als je dit namelijk zelf ophaalt en terugbrengt, dan valt het qua prijs enorm mee is mijn ervaring en achteraf zit je dan ook niet met allemaal spullen waar je niks meer mee kunt. Wij (mijn ouders en ik) hebben ook veel dingetjes zelf gemaakt zoals een tarp en en backdrop, en achteraf hebben we dit weer verkocht via Marktplaats.

Pak het “groots” aan

Wanneer je een hele locatie aan moet kleden zorg er dan wel voor dat je het “groots” aanpakt. Dus zet niet hier en daar wat kleine dingetjes neer, omdat dit dan niet goed tot z’n recht komt, maar zorg ervoor dat je wat grote dingen neerzet zodat het één groot geheel wordt. Dit hoeft overigens helemaal niet veel geld te kosten, ik had ook een klein budget, maar door vooral zelf veel te maken en kringlopen af te struinen heb ik toch iets “groots” neer kunnen zetten en klopte het plaatje. Wanneer je alleen maar een paar kleine dingetjes neer gaat zetten dan kun je naar mijn mening beter helemaal niks doen.

Leuke adresjes voor aankleding

Tegenwoordig heb je heel veel webshops maar ook verhuurbedrijven die hele leuke decoratie is het assortiment hebben. Maar vergeet dus ook vooral niet te kijken op Marktplaats of bijvoorbeeld een kringloop bij je in de buurt. Kijk ook vooral even in je eigen huis, want wie weet heb je zelf ook wel geschikte spullen staan voor dé dag. Zo had ik bijvoorbeeld mijn rotan kinderstoel meegenomen en had het bruidspaar een mooie oude lijst waar ik iets leuks mee had bedacht met oude foto’s. Ook hebben we met z’n allen een half jaar lang glazen potjes verzameld die we vervolgens hebben gebruikt als vaasjes en potjes voor kaarsjes. Hieronder heb ik wat leuke adresjes voor jullie verzameld:

Webshops

Verhuurbedrijven

 

Maak gebruik van bloemen

Mijn moeder is ontzettend goed in bloemschikken en zij had dus de taak ‘bloemen’ op zich genomen. Wanneer je iemand hebt in je familie/vriendenkring die handig is met bloemen kun je daar in ieder geval veel geld mee besparen. En met bloemen kun je heel mooi de locatie aankleden en dit hoeft ook niet per se heel duur te zijn. Als je hier en daar wat vazen neerzet met bloemen, fleur je de trouwlocatie heel mooi op en komt het ook overal een beetje terug. Je kunt door geld te besparen ook zelf veldbloemen laten groeien in je tuin, of je gaat de natuur in om bloemen te plukken (moet je natuurlijk wel in de lente/zomer trouwen).

bruiloft2

Denk na hoe je het wilt gaan doen

Doordat ik mee was gegaan naar de locatie en foto’s had gemaakt had ik een heel goed beeld van de locatie. Hierdoor kon ik van te voren al een heel plan maken hoe en waar ik alles wou hebben. In mijn hoofd had ik het hele plaatje al uitgedacht en gelukkig was het ook precies zo geworden zoals ik het in mijn hoofd had. Als je pas tijdens de dag van aankleding hierover na moet gaan denken ben je eigenlijk al te laat.

Bereid zoveel mogelijk van te voren voor

Wij (mijn ouders en ik) hadden van de locatie 3 uur gekregen om alles aan te kleden. Dit was achteraf nog best krap qua tijd, terwijl wij van te voren heel veel al hadden voorbereid. Dat is dus ook meteen mijn tip, bereid zoveel mogelijk van te voren voor. Mijn moeder had bijvoorbeeld al de bloemen thuis in boeketjes gemaakt en in kratten in de vaasjes meegenomen. De potjes waren ook al helemaal klaar en konden zo neergezet worden. Doordat je deze dingen van te voren doet kun je heel veel stress voorkomen en hou je meer tijd over voor het aankleden.

Dit waren mijn tips wat betreft de aankleding van een bruiloft. Hopelijk kun je hier wat mee en mocht je zelf ook nog een leuke tip hebben dan hoor ik dit heel graag hieronder bij de comments.

(Foto’s Fardo Dorpstra Fotografie)

 

Dit vind je vast ook leuk...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Comment *