Must read: Wees onzichtbaar

Must read: Wees onzichtbaar

Toegegeven, ik zou niet heel snel een heel artikel wijden aan slechts één boek. Maar als een boek echt heel goed is, dan wil ik hier best een uitzondering voor maken. Ik hou enorm van lezen, al doe ik het veel te weinig maar ik kan heel erg genieten van een goed boek. Voor mijn verjaardag kreeg ik het boek ‘Wees onzichtbaar’ van Murat Isik. Dit boek heeft meerdere prijzen gewonnen, o.a. de Libris Literatuurprijs van 2018. En terecht wat mij betreft!

weesonzichtbaar1

Wees onzichtbaar van Murat Isik vertelt het verhaal over de Turkse jongen Metin, die samen met zijn ouders en zus in de jaren 80 naar Nederland emigreert. Ze gaan wonen in Amsterdam in de Bijlmer in één van de bekende flats. De vader van Metin is een werkloze communist die overdag veel leest en ’s avonds de hort op gaat en zich bezat met vrienden. Hij zorgt voor een gespannen sfeer in huis en is erg gewelddadig, het hele gezin wordt hier door beïnvloed en Metin probeert zo onzichtbaar mogelijk door het leven te gaan. Maar wanneer de kinderen ouder worden en de moeder van Metin meer emancipeert, groeit het verzet tegen hem.

Het boek bestaat uit bijna 600 bladzijden en wanneer je begint te lezen wil je het boek niet meer wegleggen. Wees onzichtbaar leest heel fijn en gemakkelijk weg en je zit direct in het verhaal. Het verhaal is tragisch, realistisch maar ook vaak genoeg grappig. De schrijver neemt je helemaal mee in het verhaal en kan dit prachtig vertellen, je voelt je gewoon een beetje zoals Metin zich voelt. Dit boek vind ik een absolute aanrader en behoort zonder twijfel thuis in mijn persoonlijke top 5. Must read!

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com. Heb jij ook een favoriete leesboek? En zo ja, welke is dat?