Handige tips voor het strijken van je kleding!

strijken2Strijken is mijn minst favoriete huishoudelijke klusje en ik weet dat ik hier niet de enige in ben. Maar soms moeten bepaalde kledingstukken worden gestreken én kom je dus niet onder dit vervelende klusje uit. Ik vind strijken best wel lastig, vooral overhemden vind ik nogal moeilijk om helemaal kreukvrij te krijgen. En omdat ik vast niet de enige ben die strijken lastig vindt, hieronder (hopelijk) wat handige tips…

Omdat strijken nou niet bepaald heel leuk is en best wat tijd kost kun je ook de volgende tips toepassen zodat je niet eens hoeft te strijken (of in ieder geval minder):

 • Heb je kreukgevoelige kleding klaar liggen voor de was? Zorg dan dat je de wastrommel niet helemaal propvol stopt want juist dit zorgt voor veel kreukels.
 • Ook een wat lagere stand centrifugeren zorgt ervoor dat je kleding minder kreukelig de was uitkomt.
 • Haal de was meteen uit de wastrommel zodra deze klaar is.
 • Gewassen kleding kun je voordat je het ophangt eventjes uitslaan en daarna hangend laten drogen, het liefst aan een kledinghanger. Doe dit overigens niet met rekbare stoffen want het kan zijn dat het model dan uit je kleding gaat en dat is jammer.
 • Is je kleding toch een klein beetje kreukelig? Hang je kledingstuk dan in de badkamer terwijl je gaat douchen. De stoom zorgt ervoor dat kleine kreukeltjes verdwijnen, handig!

Mochten deze tips toch niet voldoende zijn dan zit er niets anders op dan je strijkbout uit de kast te halen…

strijken3

Hieronder wat handige strijktips:

 • Zorg voor een stevige strijkplank en voldoende ruimte om er goed bij te kunnen.
 • Je strijkbout moet uiteraard schoon en glad zijn aan de onderkant.
 • Kijk uiteraard even op het etiket hoe warm het kledingstuk gestreken mag worden. Heeft het strijkijzertje één stip dan moet je koud strijken, met twee stippen warm en met drie kun je het heet strijken. Staat er een kruis door het strijkijzer heen, dan mag je het uiteraard niet strijken.
 • Het beste resultaat krijg als het kledingstuk vochtig is, dit kun je doen doormiddel van stoom (sommige strijkijzers hebben deze functie) en anders kun je het kledingstuk vochtig maken met bijvoorbeeld een plantenspuit. Ook zou je een natte theedoek/handdoek boven op het te strijken kledingstuk kunnen leggen, dit werkt ook heel goed!
 • Gebreide kleding kun je strijken, alleen doe je dit wel net een beetje anders. In plaats van heen en weer te bewegen kun je het beste de strijkbout kort op de kleding drukken, dit voorkomt dat het kledingstuk z’n vorm verliest.
 • Heb je kleding met kraaltjes, pailletjes of (gedrukte) prints? Dit kun je het beste binnenste buiten strijken.
 • Het is niet goed voor de onderkant van je strijkijzer om over knopen en ritsen te strijken, het ijzer kan hierdoor namelijk beschadigen.
 • Mouwen van overhemden zijn altijd vrij lastig te strijken. Dit wordt wat makkelijker als je de mouw opvult met een handdoek. Ook hebben sommige strijkplanken hier speciale smalle gedeeltes voor.
 • Je hebt speciale ‘strijkspray’ wat zorgt dat je kleding lekker fris gaat ruiken en het resultaat nog gladder wordt. Dit kun je ook zelf maken door in het waterreservoir een scheutje wasverzachter te doen.

Hopelijk wordt het strijken met deze tips net wat makkelijker en minder vervelend. Mocht jij nou nog een hele goede tip hebben, laat het vooral weten bij de comments!