Welke kleuren staan jou goed?

Wanneer jij kleding koopt, let je dan op kleur en weet jij welke kleuren jou goed staan en welke niet? Heel eerlijk, als ik kleding koop let ik daar niet zo heel goed op, ik koop vooral datgene wat ik mooi vind. Ik weet wel welke kleuren mij goed staan, bijvoorbeeld blauw omdat het goed staat bij mijn ogen past en koraal kleuren vind ik ook goed passen bij mijn huid en haarkleur. Toch zou ik er misschien wat meer op moeten gaan letten, want kleur kan heel veel doen voor je teint en uitstraling en daarom vandaag een artikel met daarin alles over kleur en kom erachter welke kleuren jou goed staan…

Laat ik eerst maar een handige verdeling maken in kleurtype, ben jij namelijk een lente, zomer, herfst of wintertype? Doormiddel van de omschrijving hieronder kun je er achter komen welke kleuren goed bij jou passen.

De lente type: Je haarkleur is blond of rossig en je hebt licht kleurige ogen, bijvoorbeeld lichtblauw, lichtgroen of lichtbruin. Je hebt een lichte huid en je hebt een rozige ondertoon, eventueel met sproetjes. Kleuren die goed bij jou passen zijn: zalmroze, zachtblauw, créme, pistachegroen, eigenlijk vooral pasteltinten. Pas op voor te harde kleuren zoals zwart en felrood, ook al ben ik van mening dat eigenlijk iedereen zwart wel kan hebben.

De zomer type: De kleur van je haar is blond en je ogen hebben een grijsblauwe of groene kleur. Je huid heeft een roze ondertoon, dus koel. De kleuren die goed bij jou passen zijn: oudroze, koelblauw en lila, de wat donkere pasteltinten. Vermijd donkere harde kleuren.

De herfst type: De kleur van je haar is bruin, donkerbruin of donkerblond. Je hebt bruine of groene ogen en je huid is of licht met een gele ondertoon of je bent licht getint. Kleuren die jij heel goed kunt hebben zijn: warm oranje, aardekleuren, donkergroen, okergeel, goud en brons. De warmere tinten passen erg goed bij je en daarom kun je beter koele lichte pasteltinten vermijden.

De winter type: De kleur van je haar is donkerbruin of zwart en je ogen zijn fel of donkerblauw, bruin of groen. Je huid heeft een lichte bleke kleur of je hebt een wat donkere huid. Kleuren die je goed kunt hebben zijn de primaire kleuren zoals: helderrood, blauw, groen maar ook paars, bordeaux, zwart en grijze tinten kun je prima hebben. Kleuren zoals oranje, goudtinten en pasteltinten kun je waarschijnlijk beetje mijden.

De beschrijving hierboven klopt niet altijd, het is namelijk ook nog eens heel erg afhankelijk van welke kleur ondertoon je hebt (en persoonlijke voorkeur) en daar moet je ook rekening mee houden.

Je ondertoon kun je o.a. bepalen door naar de binnenkant van je polsen te kijken. Bij mensen met een koele ondertoon zijn de aders vaak blauwig en mensen met een warme ondertoon zijn de aders vaak groen. Vergelijk je huid ook eens met andere mensen, zo kom je al snel erachter of je huid ten opzichte van iemand anders rozig of gelig is.

Heb je een rozige ondertoon, dan staan koele kleuren zoals bijvoorbeeld: pastel, paars, blauw, groen je goed en heb je een gele ondertoon, ga dan voor warme kleuren zoals: rood, geel en oranje.

Twijfel je nog steeds, kijk dan ook even naar de kleur van je haar. Heb je bijvoorbeeld van nature een warme gloed in je haar, dan ben je hoogstwaarschijnlijk een warme type en mensen met een een assige tint zijn eerder van nature koel. Ten slotte kun je ook nog even kijken naar de kleur en tint van je ogen. Zo heb je mensen met grijsgroene ogen (koel) en mensen met meer een olijfgroene kleur (warm).

Met de bovenstaande beschrijvingen moet het je vast lukken om erachter te komen welke kleuren jou goed staan. Ben je erachter dan is het altijd nog even slim om voor de spiegel te gaan staan met de kleuren die hoogstwaarschijnlijk goed bij jou passen. Hieronder wat tips hoe je dat het beste aan kunt pakken:

 • Ga in daglicht voor de spiegel zitten.
 • Draag geen make-up.
 • Zorg ervoor dat er geen schaduwen op je gezicht valt.
 • Pak uit je kledingkast kleding of sjaals in de desbetreffende kleuren en hou ze voor je gezicht. 
De kleur die je hebt uitgekozen is niet goed wanneer:
 • Donkere kringen onder je ogen komen
 • Oneffenheden zichtbaarder worden
 • Als de keuren meer opvallen dan jij (dat je gezicht als ware verbleekt, of grauwig wordt)
De kleur die je hebt uitgekozen is goed wanneer:
 • Je gezicht lijkt op te lichten
 • De kleur van je ogen helderder wordt
 • Je huid egaler lijkt
 • Jij en de kleur een harmonieus geheel vormen
Hopelijk hebben jullie wat aan dit artikel en weet je nu welke kleurtype jij bent en welke kleuren jou goed staan.