Alles over lipstick + tips & trucs

In 2012 schreef ik verschillende ‘Alles over…’ artikelen op mijn blog. Deze blogposts staan bomvol tips op het gebied van make-up en vooral de basics komen hier aan bod. Zo schreef ik bijvoorbeeld al over mascara, blush, eyeliner, oogschaduw, foundation en wenkbrauwen. Alleen een ‘Alles over liptick ‘ ontbrak nog. Vandaag dus alsnog een artikel over lipstick met uiteraard de nodige tips & trucs…

Het schijnt dat zo’n driekwart van de vrouwen wel een lipstick gebruikt, best veel eigenlijk. Naast lipstick heb je uiteraard nog meer producten speciaal voor de lippen, bijvoorbeeld: lipgloss, lipstain en lippenbalsem. Allemaal producten om je lippen te voorzien van kleur, glans en/of verzorging. Toen ik een jaar of 14 was begon ik met het dragen van lipgloss en nog steeds is dit een product waar ik nog regelmatig naar grijp. Toch merk ik ook dat ik steeds vaker lipstick pak en dan het liefst in een lekkere knalkleur! Vandaag wil ik jullie wat meer vertellen over vooral lipstick, omdat dit product toch het meest wordt gebruikt door vrouwen. Maar nu eerst even een kort geschiedenis lesje over de lipstick…

In de prehistorie stiftten de vrouwen hun lippen al rood, niet met een echte lipstick maar met producten die ze tegenkwamen in de natuur, zoals bijvoorbeeld rode bessensap. Zoals eigenlijk bij alle make-up producten werd lipstick vooral veel gebruikt in het Oude Egypte en ook daar kleurden de vrouwen hun lippen rood met producten die ze vonden in de natuur. Niet alleen met fruit, ook kevertjes (voor de rode kleur) en visschubben (voor de glans) moesten eraan geloven. Gelukkig zitten er tegenwoordig vooral synthetische ingrediënten in een lipstick. In 1915 begon de lipstick meer te lijken op de lippenstift van tegenwoordig maar pas in de jaren 50 begon het echt te lijken op hoe we het nu kennen. Merken zoals Max Factor en Revlon waren één van de eerste die kwamen met lipsticks. Ook de filmindustrie heeft flink meegeholpen om de populariteit van lipstick te vergroten, vooral de kleur rood was bij veel vrouwen favoriet. Nu is rood trouwens nog steeds een erg populaire kleur.

Lipstick heb je in erg veel verschillende kleuren en finishes. Je kunt het qua kleur niet zo gek bedenken of het is er wel. Ook zijn de finishes allemaal heel verschillend, zo heb je lipsticks met glans, mat, parelmoer, shimmer etc. Eigenlijk voor ieder wat wils en het is maar net wat je zelf mooi vindt maar ook is het belangrijk om te kijken welke kleuren jou mooi staan…

Welke kleuren lipstick staat bij welke haarkleur?

Lichtblond kleuren: Donkerrood, wijnrood, bessenkleuren, mauve en cappuccino

Goudblond kleuren: Koraalrood, abrikoos, perzikkleuren

Brunettes kleuren: Rood met een bruine ondertoon, terracotta, kaneel

Roodharigen: Terracotta, perzik, kaneel

Hieronder ten slotte nog wat tips & trucs…

 • Voordat je lipstick aanbrengt is het belangrijk om even je lippen te scrubben. Lipstick kan namelijk de droge velletjes accentueren, vooral lipsticks met een matte finish. Scrubben kun je heel makkelijk doen met een nat washandje, oude tandenborstel of een suikerscrub.
 • Voordat je lipstick aanbrengt kun je ook eerst wat lippenbalsem aanbrengen om even je lippen goed te hydrateren.
 • Uiteraard wil je dat je lipstick zo lang mogelijk goed en mooi op je lippen blijft zitten. Hier heb je verschillende trucjes voor.  Je zou bijvoorbeeld wat foundation aan kunnen brengen op je lippen omdat dit een goede basis vormt. Persoonlijk ben ik hier niet zo’n fan van gezien ik het een ‘vies’ gevoel vind. Je kunt ook eerst je lippen inkleuren met een lip pencil in dezelfde kleur. Ook dit zorgt dat je lipstick langer blijft zitten. Tijdens het opbrengen kun je ook werken in laagjes. Dit doe je als volgt: Breng een laagje lipstick aan op je lippen, hap even op een tissue en poeder je lippen af met een transparante poeder. Dit herhaal je een aantal keren…
 • Het aanbrengen van lipstick gaat heel makkelijk en precies met een speciaal lippenceeltje. Niet alleen kun je hier preciezer mee werken, ook bespaart het lipstick!
 • Matte lipstick staat erg mooi bij volle lippen, het maakt namelijk je lippen optisch smaller. Lipstick met een glans staat bijvoorbeeld weer mooier bij smalle lippen, je lippen lijken met glans namelijk voller.
 • Heb je smalle lippen, kies voor lichte kleuren en vermijd donkere kleuren. Heb je volle lippen kies voor wat meer gedekte kleuren.
 • Nog een handig trucje om je lippen voller te laten lijken. Breng wat glans aan (met bijvoorbeeld transparante lipgloss) in het midden van je lippen. Zo lijken je lippen optisch voller.
 • Vermijd parelmoerglans, dit kan ‘oubollig’ staan. Vooral bij wat oudere vrouwen. Ga juist voor lipstick met een crème finish!
 • Lipstick met een rood/oranje tint kan je tanden geler doen lijken. Ga voor een lipstick met een blauwe ondertoon, deze kleur laat je tanden optisch witter lijken.
 • Om te zorgen dat je lipstick niet uitloopt, kun je eerst met een lip pencil een lijntje om je lippen tekenen. Zorg er wel voor dat de kleuren matchen. Met een lip pencil kun je ook heel subtiel de vorm van je lippen veranderen. Met de nadruk op subtiel!
 • Wil je mooie nude lippen? Zorg dan dat de kleur van de lipstick iets ‘feller’ is dan je eigen huidskleur. Kijk ook even naar je ondertoon, heeft je huid een roze ondertoon kies dan voor een kleur met wat meer roze erin. Heb je een gele ondertoon, kies dan een lipstick met een meer beige ondertoon. Experimenteer met verschillende nude kleuren en bekijk kritisch wat jou het mooiste staat.
 • Zorg dat je make-up look in balans is. Persoonlijk zou ik zelf nooit donkere smokey eyes dragen met ontzettend opvallende lippen. Ga ik voor felle lippen, dan hou ik de rest van mijn make-up rustig en naturel. Natuurlijk is dit een kwestie van smaak maar je wilt natuurlijk ook niet op een circus act gaan lijken.
 • Lipstick is langer houdbaar in de koelkast, dus in vervolg stop je niet alleen eten in je koelkast ook je lipsticks verdienen daar een plekje!
 • Wil je niet dat je lipstick afgeeft op bijvoorbeeld een glas? Maak dan voordat je een slokje van je drinken neemt je lippen een klein beetje nat.

Heb jij ook nog leuke tips & trucs, laat ze dan vooral bij de comments achter! Ik hoop dat jullie dit een leuke en interessante artikel vonden. Ik ben ook van plan om binnenkort basics video’s op te nemen als aanvulling van mijn ‘Alles over…’ artikelen. Laat even weten of jullie dit leuk zouden vinden, thanks!

165 Comments on Alles over lipstick + tips & trucs

 1. Mara
  26 april 2013 at 15:21 (10 jaar ago)

  Handige tips! Ik ben zelf gek op lipstick, vooral rode.
  Alleen twijfel ik alleen een beetje aan de kleuren die je noemt bij de haarkleuren. Ik heb rood haar en je noemt daar precies kleuren die mij totaal niet staan. Ik kan wel veel rode, roze en koraaltinten hebben, een een klein beetje peachy gaat ook nog wel.

 2. femketje
  26 april 2013 at 15:55 (10 jaar ago)

  erg handige trucs 😀

 3. Edith
  26 april 2013 at 16:08 (10 jaar ago)

  Handig artikel!

 4. Martina
  26 april 2013 at 16:41 (10 jaar ago)

  Ik gebruik graag lipstick! Gloss ben ik niet zo dol op

 5. Eline
  26 april 2013 at 16:58 (10 jaar ago)

  Leuk artikel, ik ben echt een lipstick freak, heb zojuist alweer een gekocht haha 🙂

 6. Axelle
  26 april 2013 at 18:15 (10 jaar ago)

  heel erg handig!

 7. Jill
  26 april 2013 at 22:01 (10 jaar ago)

  Weet iemand welke kleur (naam) die van YSL is op de eerste foto die roze?

 8. Cynthiiaa
  26 april 2013 at 22:33 (10 jaar ago)

  Het helpt ook om aan je glas te likken, sounds weird I know. xD Goede tips! Ik houd van felle tinten en dan vooral de oranje lipsticks met een blauwe ondertoon. 🙂 Maar rood ook! En een matte finish. Gorgeous!

 9. Kimberly
  27 april 2013 at 06:24 (10 jaar ago)

  Heel handig deze tips! Vooral welke kleur rood je het beste kan staan. Bij mij klopt het helemaal! Een beetje bruinrode kleur staat mij veel beter dan een hele felle kleur

 10. Ashleey
  27 april 2013 at 07:23 (10 jaar ago)

  Wat een leuk artikel en wat een goede tips! 😀

 11. Emma
  27 april 2013 at 10:36 (10 jaar ago)

  Ik vind het gewoon een beetje vreemd dat je zegt dat rode tinten je tanden geler doen lijken, mijn tanden lijken juist super-wit met een rode lipstick! 🙂

 12. Eva
  27 april 2013 at 10:58 (10 jaar ago)

  handig, maar welke kleur staat bij zwarte haren, behalve rood?

 13. Esther - Mango Sorbetto
  27 april 2013 at 12:32 (10 jaar ago)

  Handige tips! Hoewel ik denk dat er veel meer kleuren bij meerdere haarkleuren staan. Zo vind ik juist felroze bij brunettes altijd erg mooi. Het is natuurlijk ook niet echt afhankelijk van je haarkleur, maar ook heel erg van je huidtint en ondertoon wat je goed kan hebben.

 14. Priscilla
  27 april 2013 at 22:17 (10 jaar ago)

  Ik heb zwart haar en vind dat superfijn. Voorheen verfde ik het altijd rood en kon ik nooit roze lipstick op omdat dat vloekt. Nu draag ik alle kleuren lipstick. Rood, roze, paars, nude.. het kan me niet gek genoeg!

 15. firaatje
  28 april 2013 at 16:24 (10 jaar ago)

  Probleem met lipstick is altijd dat het er snel afgaat. De langhoudende lipsticks zijn dan weer ontzettend uitdrogend voor de lippen. Een lipstain vind ik nog het handigst.