Alles over eyeliner en tips & trucs!

Eyeliner is een product wat ik bijna dagelijks gebruik. In het begin kon ik helemaal geen fatsoenlijk lijntje zetten, maar hoe vaker ik het deed hoe beter ik erin werd. Het is dus echt een kwestie van oefenen, maar ook natuurlijk wat voor producten je gebruikt. Inmiddels kan ik vliegensvlug een strak lijntje op mijn bovenste ooglid zetten. Vandaag ga ik jullie wat vertellen over eyeliner en ga ik tips & trucs geven hoe je mooie lijntjes kunt tekenen…

Laten we eerst eens gaan kijken wat voor soorten eyeliner er bestaan. Ik heb voor jullie de vier meest bekende uitgekozen, namelijk 1) Kohl potlood 2) Liquid eyeliner 3) Gel eyeliner 4) Felt tip eyeliner. Diegene die ik het vaakst gebruik zijn de nummers 3 en 4, hier kan ik de mooiste lijntjes mee zetten. Je hebt eyeliner producten in heel veel kleuren en het valt me ook op dat er steeds meer kleuren bij komen. Hieronder leg ik uit wat voor producten het precies zijn.

1) Kohl potlood kennen we vast allemaal wel en dit was ook een van mijn aller eerste make-up producten. Met een potlood is het best wel lastig om een heel keurig lijntje te tekenen. Het is belangrijk dat de potlood scherp geslepen is en dat de potlood niet te hard en niet te zacht is. Zelf gebruik ik een kohlpotlood bijna nooit meer voor een lijntje op mijn bovenste ooglid, wel gebruik ik een kohl potlood voor op mijn waterlijn. Heel af en toe wanneer ik een smokey eye maak, gebruik ik wel een kohl potlood want dit kun je wel mooi ‘smudgen’.

2) Een eyeliner product waar ik heel slecht mee om kan gaan is een ‘liquid eyeliner’. Ik vind het heel lastig om een mooie strakke lijn te zetten. Dit komt omdat het kwastje vaak erg flexibel en lang is, waardoor het lastig is om een strake lijn te trekken. Naast dat het lastig werkt, gaat een liquid eyeliner bij mij ook altijd heel erg prikken. Ben je een ‘beginner’, dan zou ik zeker niet met een liquid eyeliner gaan oefenen. Ben je juist een meer ervaren make-upper dan kun je natuurlijk altijd een poging wagen. Ik weet ook wel zeker dat er genoeg meiden zijn die er wel mee om kunnen gaan, dan is een liquid eyeliner een heel mooi product omdat het vaak heel mooi zwart is. De liquid eyeliner is absoluut niet geschikt voor op je waterlijn.

3) Vooral de laatste tijd is de gel eyeliner populair. Steeds meer merken en ook budgetmerken komen met potjes gel eyeliners. Zelf heb ik die van Catrice en ik vind deze heel erg fijn. Ik gebruik dus heel vaak gel eyeliner en dit breng je aan met een kwastje (zie afbeelding hieronder). Persoonlijk vind ik een lijntje aanbrengen met gel eyeliner het makkelijkst. Je kunt vaak met een fijn kwastje heel secuur te werk gaan. Ook gebruik ik vaak de gel eyeliner voor op mijn waterlijn, er zijn mensen die beweren dat het niet heel goed is voor je ogen maar ik heb nergens last van. Ik doe het natuurlijk ook niet dagelijks. Een gel eyeliner blijft vaak ook heel goed zitten want ik heb dan vaak ook grote moeite om het er weer af te halen. Wat echt een nadeel is aan een gel eyeliner is dat het snel in het potje uitdroogt.

4) Een product die ik ook veel gebruik en heel vaak gebruik is een felt tip eyeliner. Dit is een eyeliner wat lijkt op een stift. Ik heb zelf die van H&M en deze vind ik erg fijn, aanrader! Met een felt tip eyeliner kun je hele mooie strakke lijntjes zetten, het enige nadeel is misschien dat de kleur niet altijd pikzwart is. Vaak lijkt de kleur meer donkergrijs. Ik heb ervaring met twee verschillende merken, namelijk een felt tip eyeliner van H&M en Catrice. Beide zijn heel prettig en dit komt ook omdat het stiftje heel puntig is waardoor je hele fijne lijntjes kunt zetten. Mocht je een felt tip eyeliner willen kopen, kijk dan vooral naar de dikte van de stift. Hoe puntiger, hoe makkelijker die werkt. Ook dit product is absoluut niet geschikt voor op je waterlijn, ik denk trouwens dat het niet eens lukt.

Om een gel eyeliner aan te brengen heb je kwasten nodig en ik heb de vier meest bekende uitgekozen. De kwast die ik zelf gebruik is nummer 3, dit is een ‘Angle brush’. Deze heb je ook voor je wenkbrauw, alleen zijn deze vaak iets groter. Ik vind dit een hele fijne kwast om mee te werken omdat je met de hoek heel makkelijk een lijn kan trekken en ik kan dat ook heel precies langs mijn wimperrand gaan. Nummer 1 is een ‘Liner brush’ net als nummer 2 , alleen ze verschillen per grootte. Sommige mensen vinden deze kwasten heel fijn maar ik kan er niet zo goed mee omgaan. Ik vind de kwastjes iets te flexibel vaak waardoor het me niet lukt om een mooi lijntje te zetten. Wel vind ik ze prettig om ze te gebruiken voor mijn waterlijn. Nummer 4 tenslotte is een ‘Bent eyeliner brush’. Een heel fijn kwastje met een knik bovenin waardoor je makkelijk dichtbij je wimperrand kan komen. Inmiddels  verkopen heel veel merken eyelinerkwasten, zo heb je al eyeliner kwasten vanaf 3 Euro.

Tenslotte heb ik tips & trucs die ik graag met jullie wil delen…

  • Oefenen is echt heel belangrijk. Desnoods oefen je eerst op de rug van je hand om het onder de knie te krijgen. Trek lijntjes en kom er achter hoe het product werkt. Dus hoe hard moet je drukken, hoeveel gel eyeliner heb je nodig voor een mooie zwarte lijn etc. etc.
  • Begin met een eyeliner product die je zelf het makkelijkst vindt werken. Heb je het in de vingers, pak dan een product die je daarna het makkelijkst vindt. Ik begon bijvoorbeeld met het kohlpotlood, ook al is het best lastig om hiermee een scherpe lijn te zetten. Het is wel een fijn product om mee te beginnen omdat een kohlpotlood het minst ‘kliedert’ en wanneer het niet zo netjes is aangebracht valt het ook niet zo op.
  • Wat je vaak ziet is dat mensen wanneer ze eyeliner aanbrengen hun ooglid strak naar buiten trekken. Zelf doe ik dit niet want bij mij werkt het gewoon niet. Als ik dan mijn huid loslaat dan heb ik juist een heel ribbelig lijntje. Ik sluit gewoon mijn oog en begin met tekenen.
  • Het is heel belangrijk dat wanneer je een zwart lijntje aanbrengt op je bovenste ooglid dat je dit doet zo dicht mogelijk bij de wimperrand. Doe je dit niet, dan zie je heel duidelijk een wit randje en dat is niet zo mooi.
  • Wat ik wel eens doe om een wit randje te voorkomen is voordat ik met een eyeliner product aan de slag ga, een zwart lijntje zet met zwarte oogschaduw. Met een kwastje kun je namelijk makkelijk bij de aanzet van je wimpers komen. Je zou zelfs hele korte verticale streepjes kunnen zetten tussen de wimper aanzet door. Sowieso is een zwart of bruin lijntje met oogschaduw heel mooi, het geeft een hele zachte uitstraling.
  • Kijk goed naar de vorm en grootte van je oog. Heb je kleine ogen dan is het niet aan te raden om zowel onder als beneden een lijn te zetten, want dan maak jij je ogen nog kleiner. Heb je grote ogen en wil je juist zorgen dat ze kleiner lijken dan kun je dat wel doen en vaak staat dit heel mooi en mysterieus.
  • Wanneer je voor een winged lijntje gaat (cateye achtig) zorg er dan voor dat het lijntje echt naar boven wijst. Leg bijvoorbeeld een kwast van je neusvleugel (aan de kant van het oog waarmee je bezig bent) diagonaal richting je buitenste ooghoek. Zo zie je ongeveer hoe schuin je het lijntje moet tekenen en dit voorkomt dat je een ‘sad’ look krijgt.
  • Probeer nooit in een keer een lijn te zetten, dit lukt je waarschijnlijk toch niet. Doe het gewoon in ‘etappes’ en verbind zo de lijntjes met elkaar.
  • Soms doe ik een tightline. Dit is je waterlijn zowel onder als boven zwart maken. Dit doe ik altijd met een gel eyeliner en doe ik op een hele slimme manier. Ik doe op mijn onderste waterlijn een wat dikkere laag zwarte gel eyeliner en knijp daarna mijn ogen stijf dicht. Zo krijg je automatisch een zwart lijntje in je bovenste waterlijn. Zo zorg je ervoor dat je wimpers optisch langer lijken.
  • Vaak heb ik aan op mijn ooglid de uiteinde (aan de buitenkant) een dikkere lijn. Dus ik begin met een dunne smalle lijn en deze wordt steeds breder. Dit geeft een liftend effect aan je ogen en je wimpers lijken aan de buitenkant ook voller.

Ik kan eigenlijk nog wel heel veel meer tips & trucs geven, maar het artikel is al zo lang. Mocht jij nu ook nog gouden tips & trucs hebben, deel ze dan vooral bij de comments. Zouden jullie het ook leuk vinden om een filmpje te zien hoe ik met verschillende eyeliner producten lijntjes maak?