Handige tips voor online shoppen!

Handige tips voor online shoppen!

onlineshoppen1

Online shoppen doe ik erg vaak en veel, trouwens vele mensen met mij. In 2013 gaf 83 procent van alle internetgebruikers aan wel eens online te shoppen, dat komt neer op 10,3 miljoen(!) mensen. Waarschijnlijk bestellen de meeste mensen af en toe iets, ik daarentegen doe het best vaak en ik ben dus best een ervaren online shopper. Ik weet niet of ik hier trots op moet zijn maar ik heb hierdoor wel wat handige tips en vandaag deel ik ze met jullie…

Online shoppen vind ik heel fijn om te doen, je kunt rustig vanuit je luie stoel producten in je digitale mandje klikken. Je hoeft nooit meer te wachten voor een lange kassarij, je hoeft jezelf niet in een pashokje te proppen en daarnaast hoef je geen rekening te houden met openingstijden. Ideaal, maar er zijn wel wat dingetjes waar je op moet letten…

Veilig shoppen

In Nederland alleen al heb je duizenden webshops, bekende maar ook minder bekende. Als je iets besteld wil je ook graag dat het aankomt en daarom hieronder wat tips om veilig online te shoppen om te voorkomen dat je opgelicht wordt…

 • Ben je op een wat onbekende webshop terecht gekomen en ziet het er misschien niet heel betrouwbaar uit? Kijk eens of de webshop een keurmerk heeft, bijvoorbeeld ‘Thuiswinkel Waarborg’ en of er reviews achtergelaten zijn, bijvoorbeeld op sites zoals Kiyoh. Daarnaast kun je vaak via Google informatie vinden over een webshop, bijvoorbeeld op verschillende forums. Als een webshop echt slecht en onbetrouwbaar is kun je hier vast en zeker wel wat over vinden, mensen zijn namelijk altijd geneigd om negatieve ervaringen te delen. En bij twijfel, gewoon geen bestelling plaatsen.
 • Let ook of de webshop goed bereikbaar is, bijvoorbeeld via de mail, social media of telefoon. Op die manier weet je dat als er iets niet helemaal goed gaat met je bestelling, je de webshop kunt bereiken.
 • Shop nooit online op een publieke wifi. Het gevaar is dat hackers jouw verbinding gebruiken om je ingevulde gegevens te misbruiken en dat wil je niet!
 • Bij de betaling moet je opletten of er een slotje voor het webadres, of dat er https komt te staan. Het slotje en de S geven namelijk aan dat je de betaling voldoet in een beveiligde “omgeving”.
 • Heb je een bestelling geplaatst? Als het goed is krijg je vaak een bevestiging van je bestelling, bewaar deze heel goed. Mocht er dan toch iets mis gaan met de levering dan heb je een bewijs van je order.
 • Op de site van Consuwijzer kun je checken of een webshop betrouwbaar is, ook heel handig!

os3

Voordelig shoppen

Op internet shoppen is vaak goedkoper dan in een fysieke winkel. Dit heeft o.a. te maken met de concurrentie, er zijn immers erg veel webshops, en daarnaast hebben webwinkels vaak lagere kosten dan in een echte winkel. Hierdoor kunnen ze producten vaak voordeliger aanbieden. Hieronder mijn tips om zo voordelig mogelijk te shoppen…

 • Er zijn verschillende sites waarbij je in een aantal clicks heel gemakkelijk product prijzen kunt vergelijken. Bijvoorbeeld op Kieskeurig.nl of Vergelijk.nl. Maar het kan nog makkelijker, namelijk met Shoppingbuddy. Stel je voor je ziet een product waar je interesse in hebt, bijvoorbeeld een fotocamera, dan kan Shoppingbuddy bij meer dan 3000 webshops zoeken naar de laagste prijs. Deze shops zie je dan automatisch rechtsboven in je scherm. Met deze link kun je direct Shoppingbuddy installeren en alvast tientallen Euro’s besparen.
 • Sommige webshops hebben vaak kortingscodes, bijvoorbeeld voor gratis verzending of 10% kortingscode. Als ik een aankoop doe bij een online shop check is altijd even via Google of er op dat moment een kortingscode is. Ook heb je handige verzamelsites, bijvoorbeeld; Kortingscode.nl, Actiecode.nl & Stylediscount.nl.
 • Daarnaast heb je vaak de mogelijkheid om je in te schrijven voor een nieuwsbrief. Niet heel fijn als je liever geen spam ontvangt maar vaak staan er in nieuwsbrieven wel leuke kortingscodes. En bij sommige webshops krijg je direct een korting zodra je je hebt ingeschreven.
 • Hou de sales goed in de gaten, vaak beginnen de online sales gelijktijdig met de sales in de winkels. Daarnaast heb je bij veel online winkels vaak speciale ‘outlet pagina’s’, deze vind je bijvoorbeeld bij Mango, Asos, Zalando en H&M.

Ten slotte nog wat handige tips & trucs voor online shopping:

 • Op eBay kun je vaak heel voordelig super leuke spulletjes scoren. De levertijd is vaak wel redelijk lang en eBay kan wat lastig zijn in het begin. Ik schreef al eens een artikel over eBay met daarin handige tips, om je een klein beetje wegwijs te maken.
 • Zijn de verzendkosten bij een webshop heel hoog? Plaats je bestelling dan bijvoorbeeld samen met vriendinnen, familie etc. Vaak heb je boven een bepaald bedrag gratis verzending en zo niet, dan kun je de verzendkosten delen.
 • Soms is retourneren gratis en dat is best handig. Stel je voor je twijfelt over de maat van een kledingstuk, bestel dan verschillende maten. Je kunt dan op je gemakje thuis alles aanpassen en de verkeerde items gewoon gratis retourneren. Let wel even op hoeveel dagen je de tijd hebt om te retourneren, vaak kun je dit op de site terug vinden.
 • Bestel je een product buiten de Europese Unie, dan moet je er rekening mee houden dat je misschien douane kosten moet betalen. Als je hier van te voren rekening mee houdt kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Dit waren mijn tips voor online shoppen. Mocht je zelf ook nog een leuke handige tip hebben, deel het vooral bij de comments!