Kies de juiste bikini voor jouw figuur!

Kies de juiste bikini voor jouw figuur!

Het bikiniseizoen is weer bijna geopend! Tijd dus om een leuke bikini te scoren. Maar waar ‘moet’ je nou eigenlijk op letten? Veel meiden en vrouwen voelen zich best onzeker in badmode. En eerlijk is eerlijk, het is ook wel vrij bloot en niets verhullend. Ook ik voel mij altijd vrij onzeker in een bikini en ik draag liever ‘gewone’ kleding. Gelukkig zijn er wel allerlei soorten bikini’s zodat je wel eentje uit kunt kiezen die het beste bij jouw lichaam past. Om je een beetje te helpen heb ik wat research gedaan zodat jij een bikini kunt vinden die het beste bij jouw lichaamsbouw past…

We zijn (gelukkig) allemaal verschillend gebouwd. Zo heb je meiden met smalle schouders, brede schouders, brede heupen, lange benen, volle benen etc. etc. Wanneer je op het strand ligt is het belangrijk dat jij je goed en zeker voelt. Dat kun je o.a. bereiken door vooral je pluspunten te benadrukken. Dus ben je blij met de grootte van je borsten, zorg dan dat ze benadrukt worden (op een classy manier uiteraard). Ben je daarentegen iets minder blij met de lengte van je benen, zorg dan dat je kiest voor een broekje die je benen langer doen lijken. Hieronder licht ik de verschillende lichaamsfiguren uit + bijbehorende voorbeeld bikini’s…

Recht figuur: Meiden en vrouwen met een recht figuur zijn vaak slank en hebben weinig rondingen. Wil je juist wat meer rondingen creëren ga dan voor een bikini met ruches, strikken, franje (helemaal hip!) of vullingen. Hierdoor lijkt het alsof je iets ronder bent. Ook een print kan trouwens erg veel doen, ga voor een grote print!

1) H&M €9,90 2) Accessorize €23,50 3) Accessorize €23,50

Peer figuur: Heb jij kleine borsten, een platte buik en een slanke taille maar wel wat bredere heupen en vollere bovenbenen, dan heb je vast en zeker een peer figuur. Wil je dat je lichaam iets meer in verhouding is? Ga dan voor een bikini top met een drukke print en/of in een opvallende kleur. Of kies ook een bikini met ruches, strikjes, franjes etc. Match je broekje met het topje maar ga bijvoorbeeld voor een effen kleur. Beter kun je niet een broekje uitkiezen met strikjes, ruches etc., want dit benadrukt juist de breedte van je heupen. (De bovenstaande bikini topjes van de ‘rechte figuur’ staan je ook goed!)

1) Zalando €41,95 2) Zalando €28,95 3) Modemusthaves (incl. broekje) €19,95 4) H&M €9,95 5) H&M €24,90

Appelfiguur: Meiden en vrouwen met een appelfiguur zijn vaak iets voller aan de bovenkant (grotere borsten, bredere armen en schouders en niet zo heel veel taille) maar hebben juist hele slanke benen. Ook dan kan ik mij voorstellen dat je misschien iets meer in balans wilt zijn. Zoek ten eerste een bikini top uit die een goede ondersteuning biedt voor je borsten, bijvoorbeeld een bikini met een beugel. Verder kun je het beste kiezen voor een bikini met rechte bandjes. Een halterbikini met hele brede of smalle bandjes is ook niet zo’n goede keuze gezien je schouders hierdoor breder lijken, maar ook je borsten kunnen hierdoor wat groter ogen. En ten slotte is een halterbikini ook niet heel comfortabel met een cupmaatje meer, je krijgt al snel last van je nek. Ben je onzeker over een evt. buikje, ga voor een bikinibroekje die niet te klein is en evt. met een wat hogere taille. Ook kun je een broekje kiezen met een horizontale streep waardoor je heupen optisch breder lijken…

1) Wehkamp €89,90 2) V&D €32,98 3) Zalando €57,90

Zandloperfiguur: Heb jij een duidelijke taille, iets vollere borsten en zijn je heupen in verhouding met je schouders? Hoogstwaarschijnlijk heb jij een zandloperfiguur. Meiden en vrouwen met dit figuur kunnen qua bikini’s heel veel hebben en het is vooral kijken wat jou het beste staat door gewoon veel verschillende bikini’s aan te passen.

1) Topshop €29,- 2) H&M €22,90 3) Miss Selfridge €34,-

Hieronder nog even wat handige (algemene) tips:
  • Voordat je een bikini koopt is het misschien wel handig om even voor de spiegel te staan en te kijken naar je min-en pluspunten. Met deze punten in gedachte is het waarschijnlijk makkelijker om een bikini te kopen.
  • Heb je kleine borsten en zou je willen dat ze er iets groter uitzien? Ga dan voor een triangel topje want zo komen je borsten mooi uit. Ook kun je een bikini topje zoeken met vulling waardoor je borsten iets voller lijken. Natuurlijk kun je ook een bikini kopen met franjes, rushes, etc.
  • Heb je grote borsten? Kies dan voor een bikini die een goede ondersteuning biedt. Ook moet je niet te dunne bandjes nemen want dit kan flink gaan snijden in je huid, maar ga ook niet voor te brede banden want dit kan er juist voor zorgen dat je borsten er ‘massiever’ uitzien (mocht je dit natuurlijk vervelend vinden).
  • Heb je een kort bovenlichaam en wil je dat je optisch langer lijkt? Ga dan voor een badpak of bikini met verticale strepen. Ga ook voor een laag model broekje, hoe meer afstand er zit tussen het topje en broekje, des te langer je bovenlichaam lijkt!
  • Wil je langere benen faken? Kies voor een hoog gesneden bikinibroekje. Vermijd broekjes met pijpjes want hierdoor lijken je benen nog korter.
  • Ben je niet zo bruin, kies dan vooral niet voor een bikini in een zwarte of witte kleur. Hierdoor lijk je nog witter en het geheel kan een beetje ‘flets’ ogen. Ga voor pastel tinten of voor veilig bruin. 
  • Koop niet een te kleine bikini, dit lijkt een overbodige tip maar mensen zijn soms geneigd zichzelf in kleinere maatjes te proppen en bij een bikini is dit erg opvallend en alles behalve charmant. 
  • Ga je in de winkel een bikini passen? Maak in het pashokje wat bewegingen die je ook zou doen bijvoorbeeld op het strand. Zo weet je meteen of alles goed op z’n plek blijft zitten, wel zo prettig!
  • Voel je jezelf toch niet helemaal zeker in je bikini maar wil je wel gewoon lekker kunnen genieten? Tegenwoordig heb je super veel leuke kaftans en pareo’s die je misschien net dat stukje zekerheid kunnen geven die je nodig hebt.
Dit waren mijn tips voor het kopen van een geschikte bikini. Ik hoop dat het met deze tips wat makkelijker is om de juiste bikini te vinden, ik weet namelijk van mezelf dat dit best lastig kan zijn. Mocht jij nou ook nog leuke tips hebben? Deel ze vooral bij de comments!