Alles over oogschaduw en tips & trucs!

Bijna dagelijks voorzie ik mijn oogleden van een kleurtje. Zonder oogschaduw vind ik mijn ogen best wel saai en kaal en mijn ogen komen ook gewoon wat mooier uit met wat kleur. Toen ik heel lang geleden begon met oogschaduw te gebruiken, gebruikte ik slechts één kleurtje. Alhoewel dit nu wel weer een beetje hip is, vind ik het persoonlijk toch mooier om minimaal drie kleuren te gebruiken. Oogschaduw ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook verschillende functies bijvoorbeeld om je ogen te shapen. Op de volgende pagina kun je alles over oogschaduw lezen en aan het einde geef ik ook nog wat tips & trucs…

Oogschaduw gebruiken wordt al heel  lang gedaan, bijvoorbeeld al door de Egyptenaren. We gebruiken nu vooral oogschaduw om ons ogen meer te laten opvallen, de kleur van onze iris meer te accentueren en om ons ogen een mooiere vorm te geven. Ik gebruik vooral oogschaduw om mijn ogen meer te laten opvallen. Wanneer ik een bepaalde kleur kleding draag dan pas ik daar vaak ook wel een klein beetje mijn oogmake-up op aan.

De juiste kleur oogschaduw kiezen bij de kleur van je ogen: Ook al ben ik niet zo van de beauty regeltjes, ik geloof namelijk meer dat je dingen gewoon op een bepaalde manier moet doen zodat jij je prettig en mooi voelt. Toch kunnen de kleuren van oogschaduw de kleur van je iris beter uit laten komen waardoor je ogen net wat intenser lijken.

Wanneer je bruine ogen hebt staan vooral de koele kleuren je mooi. Koele kleuren zijn o.a. blauw, groen en paars maar ook bruinige en bronstinten staan prima!

Heb je groene ogen dan staan de volgende kleuren je mooi, ga voor tinten waar rood inzit dus bijvoorbeeld kleuren zoals terracota of steenkleur. Ook kleuren zoals paars, kaki, mauve en bruin en goud zorgen ervoor dat je ogen er optisch groener uitzien.

Ik heb zelf blauwe ogen en hierbij passen vooral bruine tinten of roodachtige tinten met een blauwe ondertoon. Het is in ieder geval het mooiste als je gaat voor een warme kleur omdat dat juist heel mooi matched met de koele kleur van je ogen.

Je hebt veel verschillende soorten oogschaduw en ik heb de vier belangrijkste voor jullie verzameld (zie afbeelding beneden):

Te beginnen bij nummer 1, dit is een poederoogschaduw in vaste vorm. Je kunt deze oogschaduw ook in losse poeder krijgen alleen vaak werkt dit net iets lastiger omdat je sneller last krijgt van fall out (poeder wat bijv. op je wangen gaat zitten). Het is een oogschaduw wat hoogstwaarschijnlijk het meest wordt gebruikt. Je kunt de kleuren goed met elkaar blenden omdat de structuur vaak heel zacht is. Ook kun je poederoogschaduw nat aanbrengen voor een meer intens effect.

Nummer 2 is een pigment. Ik heb deze erbij gedaan omdat dit product steeds vaker wordt gebruikt voor de ogen. Een pigment is vaak super goed gepigmenteerd  en bestaat vaak uit 100% pigmenten dus er worden vaak zo min mogelijk vulmiddelen aan toegevoegd. Als je met pigmenten aan de slag gaat moet je uitkijken dat je niet te veel fall out krijgt. Om te zorgen dat de pigmenten goed blijven ‘plakken’ kun je het een beste een speciaal product bijvoorbeeld mixing medium van MAC gebruiken.

Nummer 3 is een vloeibare oogschaduw en is niet echt favoriet bij mij. Ik vind het altijd vrij lastig te blenden en het gaat vaak heel erg in mijn crease zitten. Soms is het wel een fijn product om als basis te gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een poederoogschaduw eroverheen gebruikt, blijft het vaak wel beter en langer zitten.

En ten slotte nummer 4, dit is een creme oogschaduw. Een creme oogschaduw is gemaakt op basis van creme en is gemakkelijk aan te brengen. Ook deze oogschaduw vorm is niet echt favoriet bij mij, het gaat namelijk vaak bij mij in mijn plooitjes van mijn oogleden ophopen. Als basis kan dit product wel weer heel fijn zijn!

Je kunt oogschaduw met je vingers aanbrengen maar met een kwast is het toch net iets gemakkelijker en secuurder. Ik heb voor jullie de meest voorkomende kwasten verzameld (zie afbeelding hieronder)…

Nummer 1 is misschien bij jullie wel een beetje gevreesd, bij mij eerlijk gezegd ook. Dit is een sponsapplicator en deze tool zit ook best vaak bij een oogschaduw inbegrepen. Ik kan er niet heel erg veel mee maar wie weet zijn er juist vrouwen die er heel blij van worden!

Nummer 2 is een ‘Angled Eye shadow Brush’. Deze kwast gebruik ik voornamelijk om oogschaduw in mijn buitenste ooghoek en voorin mijn crease. Fijne kwast!

Nummer 3 is eigenlijk gewoon een vrij standaard platte oogschaduw kwast die vrij ‘fluffy’ is. Ik gebruik dit soort kwasten het liefst om ‘vaste’ poederoogschaduw aan te brengen. Het werkt snel en vrij secuur.

Nummer 4 is ook een platte oogschaduw kwast maar deze heeft wat kortere haartjes waardoor die wat steviger is. Ook een favoriet bij mij en ik vind het vooral een fijne kwast om losse poeders/pigmenten op mijn bewegende ooglid aan te brengen.

Nummer 5 is een ‘pencil brush’. Ik denk dat heel veel vrouwen het voor heel veel verschillende dingen gebruiken. Ik vind deze kwast vooral fijn om oogschaduw onder mijn ogen aan te brengen. Je kunt met deze kwast namelijk best wel secuur te werk gaan maar het geeft toch ook een beetje een ‘smokey’ effect.

Ten slotte nummer 6, de blendingkwast! Ik kan niet meer zonder en ik vind gewoon dat deze kwast tussen je tools moet zitten. Met een blendingkwast kun je blenden maar ook vervagen. Je kunt dus heel gemakkelijk verschillende kleuren in elkaar over laten lopen maar ik gebruik deze kwast ook om oogschaduw richting mijn crease te vervagen.

Shapen kun je dus ook heel goed doen met oogschaduw, ik kan hier heel veel over schrijven maar het leek me leuker en duidelijker om dit in een filmpje te doen. Binnenkort dus een video waarin ik laat zien hoe je je ogen het beste kunt shapen.

Ten slotte heb ik nog wat tips & trucs…

  • Wil je dat je oogschaduw lang en mooi blijft zitten, gebruik dan een goede oogschaduwbasis.
  • Tik je kwast met oogschaduw altijd een beetje af zodat je het overtollige kwijt bent.
  • Ik duw altijd als ware de oogschaduw in mijn kwast zodat het zoveel mogelijk IN mijn kwast zit.
  • Het beste kun je oogschaduw deppend met je kwast opbrengen, dus niet vegen.
  • Gebruik je losse poeder of pigmenten, breng dit dat aan met een vrij stevige kwast dit voorkomt namelijk zoveel mogen fall out.
  • Kijk altijd goed naar de vorm van je ogen en bedenk hoe je wilt dat je ogen eruit zien. Heb je bijvoorbeeld kleine ogen dan is het slim om niet te donkere kleuren gebruiken. Experimenteer en kijk wat het mooiste bij je staat. Vaak is het ook gewoon een kwestie van doen en durven!
  • Heb je een beetje last van wallen? Gebruik dan vooral geen donkere oogschaduw onder je ogen, je kunt beter alleen een klein beetje mascara in je onderste wimpers gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je ogen lekker fris eruit zien.
  • Heb je kleine ogen of ben je heel erg vermoeid? Gebruik dan een lichte kleur in je binnenste ooghoek. Je ziet er meteen een stuk wakkerder uit!

Heb jij ook nog leuke tips & trucs, laat ze dan vooral bij de comments achter!