Tips om je kleding zo lang mogelijk mooi te houden

Je koopt geen kleding om het na een maand weer weg te gooien, toch? Vooral bijvoorbeeld je favoriete jurkje, jasje of blouse wil je zo lang mogelijk mooi houden. Uiteraard ligt het ook aan de kwaliteit van je kleding en kun je er vanuit gaan dat een top van Primark minder lang mooi blijft dan een top van bijvoorbeeld French Connection. Toch kun je zelf ook heel veel doen om te zorgen dat je kleding zo lang mogelijk goed blijft en daarom heb ik vandaag voor jullie wat tips…

Wassen en/of stomen

Kleding moet uiteraard zo af en toe gewassen worden, daar ontkom je niet aan. Toch is wassen niet heel goed voor je kleding en is het verstandig om dit zo weinig mogelijk te doen. Natuurlijk is het belangrijk dat je kleding wel fris blijft maar bijvoorbeeld een jeans hoef je minder vaak te wassen dan een shirtje. Sommige (duurdere) kleding kun je beter naar een stomerij brengen. Wat in ieder geval heel belangrijk is, is het houden aan de wasvoorschriften. Maar wat betekenen eigenlijk al die symbolen op je etiket, zie hieronder…

Verder nog wat tips voor het wassen van je kleding:

 • Was je kleding het liefst zo koud mogelijk, zo blijft je kleding het langst mooi.
 • Gebruik niet te veel wasmiddel, dit is niet alleen slecht voor je kleding maar ook voor de wasmachine. Op de verpakking van wasmiddel vind je vaak een advies, deze klopt echter meestal niet gezien je veel minder wasmiddel kunt gebruiken voor je kleding. Natuurlijk moet je rekening houden met hoe vies je kleding is maar ook met de waterhardheid. 
 • Het klinkt logisch maar probeer je kleding zoveel mogelijk te scheiden qua kleuren. Dus witte was apart wassen, donkere kleuren zoals: blauw, paars, groen en zwart bij elkaar wassen en ook kleuren als oranje, rood en roze met elkaar wassen. Zo moet je misschien wel vaker wassen maar je kleding blijft zo wel het mooist!
 • Gebruik altijd voor je witte kleding speciale wasmiddel voor de witte was, hier zit een bleekmiddel in en zorgt ervoor dat je witte items ook echt wit blijven. Het is ook het beste om je gekleurde kleding te wassen met een daarvoor speciale wasmiddel, doe dit in ieder geval nooit met een wasmiddel voor de witte was omdat anders de kleur vervaagt. 
 • Pas op met nieuwe kleding, vooral donkere kledingstukken kunnen de eerste paar keren tijdens het wassen kleur afgeven en dat is zonde van de rest van je kleding.
 • Je jeans kun je het beste binnenste buiten keren als je deze gaat wassen, zo blijft de wassing van je broek het mooist. Probeer je jeans zo min mogelijk te wassen, in plaats van wassen kun je af en toe er ook voor kiezen om je broek even buiten te laten luchten.
 • Ook al is een droogtrommel misschien handig, je kleding zal eerder slijten en krimpen bij het gebruik van een droogtrommel en het is dus beter om je kleding ‘old fashioned’ op te hangen.
 • Kleding gemaakt van tere stoffen zoals zijde en voile kun je het beste wassen in een aparte waszak. Heb je geen waszak in huis dan zou je ook een kussensloop kunnen gebruiken. Het beste is om fijne kleding te wassen met de hand maar ik kan mij ook voorstellen dat je hier misschien geen tijd voor hebt. Tegenwoordig hebben veel wasmachines ook speciale handwas programma’s.
 • De meeste wasmachines hebben speciale wasprogramma’s voor verschillende stoffen. Heb je iets van wol, was deze dan ook vooral met het wolwasprogramma etc. 
 • Het beste kun je ritsen en knoopjes sluiten tijdens het wassen, dit voorkomt slijtage.
Ten slotte nog wat andere tips…
 • Kleding gemaakt van rekbare stoffen kun je het beste opvouwen en in de kast leggen. Hang je dit op dan kan de vorm eruit gaan, vooral bij zwaardere kledingstukken.
 • Kledingstukken wat snel kreukelt kun je daarentegen het beste ophangen, scheelt ook weer een strijkbeurt.
 • Hang je kleding altijd over een stoel, in je kast of vouw het op als je het niet draagt. Je kleding op de grond gooien komt de mooiigheid van je kledingstukken niet ten goede.
 • Let er op dat deodorant en parfum lelijke vlekken kan achterlaten, spuit dus nooit direct op de stof van je kledingstuk. 
 • Ook kan je kleding verkleuren wanneer het altijd in het licht staat. Heb je een kledingrek, zorg dan dat deze niet direct in het volle zonlicht staat.
Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips, mocht je zelf nou ook nog een leuke tip hebben laat dit dan vooral achter bij de comments!

77 Comments on Tips om je kleding zo lang mogelijk mooi te houden

 1. Caro
  27 maart 2014 at 08:28 (9 jaar ago)

  Wat een handige tips, heel veel wist ik nog niet! 🙂

 2. femketje
  27 maart 2014 at 09:03 (9 jaar ago)

  super handige tips 😀

 3. Rianne
  27 maart 2014 at 12:27 (9 jaar ago)

  Fijne tips!

 4. Mandy
  27 maart 2014 at 15:34 (9 jaar ago)

  Ik was mijn kleding ik altijd apart en op het juiste programma. Witte was wordt in de zon verbleekt, dus in de zon je witte was laten drogen van de zomer 😀

 5. Axelle
  27 maart 2014 at 18:44 (9 jaar ago)

  heel handige tips!

 6. Manon
  27 maart 2014 at 19:09 (9 jaar ago)

  wat een handige tips!

 7. Anouk
  5 oktober 2014 at 12:23 (8 jaar ago)

  Goede tips!

  Ik vraag mij alleen altijd af. Als ik je nou meerdere kledingstukken tegelijk koopt, moet je die dan allemaal apart eerst wassen? En als je die apart moet wassen, kan je ze dan ook gewoon even op een heel kort wasje (15 minuten) zetten of is dat niet voldoende?

  Want ik vind het een beetje zonde om mijn wasmachine 6x achter elkaar een uur lang te draaien met 1 kledingstuk erin..