Welke kleuren staan jou goed?

Wanneer jij kleding koopt, let je dan op kleur en weet jij welke kleuren jou goed staan en welke niet? Heel eerlijk, als ik kleding koop let ik daar niet zo heel goed op, ik koop vooral datgene wat ik mooi vind. Ik weet wel welke kleuren mij goed staan, bijvoorbeeld blauw omdat het goed staat bij mijn ogen past en koraal kleuren vind ik ook goed passen bij mijn huid en haarkleur. Toch zou ik er misschien wat meer op moeten gaan letten, want kleur kan heel veel doen voor je teint en uitstraling en daarom vandaag een artikel met daarin alles over kleur en kom erachter welke kleuren jou goed staan…

Laat ik eerst maar een handige verdeling maken in kleurtype, ben jij namelijk een lente, zomer, herfst of wintertype? Doormiddel van de omschrijving hieronder kun je er achter komen welke kleuren goed bij jou passen.

De lente type: Je haarkleur is blond of rossig en je hebt licht kleurige ogen, bijvoorbeeld lichtblauw, lichtgroen of lichtbruin. Je hebt een lichte huid en je hebt een rozige ondertoon, eventueel met sproetjes. Kleuren die goed bij jou passen zijn: zalmroze, zachtblauw, créme, pistachegroen, eigenlijk vooral pasteltinten. Pas op voor te harde kleuren zoals zwart en felrood, ook al ben ik van mening dat eigenlijk iedereen zwart wel kan hebben.

De zomer type: De kleur van je haar is blond en je ogen hebben een grijsblauwe of groene kleur. Je huid heeft een roze ondertoon, dus koel. De kleuren die goed bij jou passen zijn: oudroze, koelblauw en lila, de wat donkere pasteltinten. Vermijd donkere harde kleuren.

De herfst type: De kleur van je haar is bruin, donkerbruin of donkerblond. Je hebt bruine of groene ogen en je huid is of licht met een gele ondertoon of je bent licht getint. Kleuren die jij heel goed kunt hebben zijn: warm oranje, aardekleuren, donkergroen, okergeel, goud en brons. De warmere tinten passen erg goed bij je en daarom kun je beter koele lichte pasteltinten vermijden.

De winter type: De kleur van je haar is donkerbruin of zwart en je ogen zijn fel of donkerblauw, bruin of groen. Je huid heeft een lichte bleke kleur of je hebt een wat donkere huid. Kleuren die je goed kunt hebben zijn de primaire kleuren zoals: helderrood, blauw, groen maar ook paars, bordeaux, zwart en grijze tinten kun je prima hebben. Kleuren zoals oranje, goudtinten en pasteltinten kun je waarschijnlijk beetje mijden.

De beschrijving hierboven klopt niet altijd, het is namelijk ook nog eens heel erg afhankelijk van welke kleur ondertoon je hebt (en persoonlijke voorkeur) en daar moet je ook rekening mee houden.

Je ondertoon kun je o.a. bepalen door naar de binnenkant van je polsen te kijken. Bij mensen met een koele ondertoon zijn de aders vaak blauwig en mensen met een warme ondertoon zijn de aders vaak groen. Vergelijk je huid ook eens met andere mensen, zo kom je al snel erachter of je huid ten opzichte van iemand anders rozig of gelig is.

Heb je een rozige ondertoon, dan staan koele kleuren zoals bijvoorbeeld: pastel, paars, blauw, groen je goed en heb je een gele ondertoon, ga dan voor warme kleuren zoals: rood, geel en oranje.

Twijfel je nog steeds, kijk dan ook even naar de kleur van je haar. Heb je bijvoorbeeld van nature een warme gloed in je haar, dan ben je hoogstwaarschijnlijk een warme type en mensen met een een assige tint zijn eerder van nature koel. Ten slotte kun je ook nog even kijken naar de kleur en tint van je ogen. Zo heb je mensen met grijsgroene ogen (koel) en mensen met meer een olijfgroene kleur (warm).

Met de bovenstaande beschrijvingen moet het je vast lukken om erachter te komen welke kleuren jou goed staan. Ben je erachter dan is het altijd nog even slim om voor de spiegel te gaan staan met de kleuren die hoogstwaarschijnlijk goed bij jou passen. Hieronder wat tips hoe je dat het beste aan kunt pakken:

 • Ga in daglicht voor de spiegel zitten.
 • Draag geen make-up.
 • Zorg ervoor dat er geen schaduwen op je gezicht valt.
 • Pak uit je kledingkast kleding of sjaals in de desbetreffende kleuren en hou ze voor je gezicht. 
De kleur die je hebt uitgekozen is niet goed wanneer:
 • Donkere kringen onder je ogen komen
 • Oneffenheden zichtbaarder worden
 • Als de keuren meer opvallen dan jij (dat je gezicht als ware verbleekt, of grauwig wordt)
De kleur die je hebt uitgekozen is goed wanneer:
 • Je gezicht lijkt op te lichten
 • De kleur van je ogen helderder wordt
 • Je huid egaler lijkt
 • Jij en de kleur een harmonieus geheel vormen
Hopelijk hebben jullie wat aan dit artikel en weet je nu welke kleurtype jij bent en welke kleuren jou goed staan. 

89 Comments on Welke kleuren staan jou goed?

 1. Ashleey
  23 september 2013 at 06:32 (9 jaar ago)

  Wat een handige tips! Erg fijn! 😀

 2. Sofie
  23 september 2013 at 07:27 (9 jaar ago)

  Handig artikel! Leuk om te lezen 🙂

 3. Beautydagboek
  23 september 2013 at 08:37 (9 jaar ago)

  Ik heb een keer met mijn studie zo’n test gedaan en ik ben een herfst type. Heel leuk om te zien dat je echt in een ‘type’ in te delen bent 🙂 Handig artikel!

 4. femketje
  23 september 2013 at 09:24 (9 jaar ago)

  Herfsttype in the house 😀

 5. Martina
  23 september 2013 at 09:34 (9 jaar ago)

  Ik gok dat ik een herfst type ben…

 6. Eline
  23 september 2013 at 09:39 (9 jaar ago)

  Ik vind het nog altijd erg lastig om mezelf ergens in te delen want ik voldoe aan geen van deze omschrijvingen.. Maar ik denk dat een herfsttype het meest in de buurt komt 🙂

 7. Charile
  23 september 2013 at 09:42 (9 jaar ago)

  Leuk 😀 Ik ben denk ik wel een herfsttype 🙂

 8. Selena
  23 september 2013 at 10:52 (9 jaar ago)

  Leuk artikel. Ik ben denk ik een herfsttype! En het klopt helemaal met die kleuren, die staan me idd het beste!

 9. Mara
  23 september 2013 at 16:12 (9 jaar ago)

  Zalmroze bij een lichte huid: dat is negen van die tien keer een misser, wat voor ondertoon je ook hebt. Pas daarmee op dus!

  Ik ben zelf een soort mix tussen lente en herfst, erg licht en rood haar. Pastelkleuren wel snel te flets, maar warme kleuren kan ik juist heel goed hebben! Echt een kwestie van proberen dus, al zijn richtlijnen altijd handig als je het echt niet weet natuurlijk.

 10. Axelle
  23 september 2013 at 17:47 (9 jaar ago)

  heel handig!

 11. Esmée
  23 september 2013 at 19:48 (9 jaar ago)

  Wat leuk om te lezen, ik let er ook niet op, maar ik heb soms wel het gevoel dat iets niet staat. Ik ben het zomertype. (:

 12. Lies
  23 september 2013 at 23:21 (9 jaar ago)

  Wat een leuk en handig artikel! Ik ben sowieso het wintertype en dat vind ik ook niet erg, want ik ben gek op de kleuren die daaronder vallen.

 13. Robin
  24 september 2013 at 15:58 (9 jaar ago)

  Heeel handig, ik ben er nooit zo mee bezig geweest maar misschien toch handig om te weten.

 14. Rosa
  22 februari 2015 at 21:55 (8 jaar ago)

  Volgens de test ben ik meer een zomertype, maar toch staan pastelkleuren me niet, de fellere kleuren juist weer wel…