Deel 1: Geschiedenis van kleding & mode!

Toen ik bezig was met de ‘Miss Selfridge’ lookbook van afgelopen maandag moest ik ineens denken aan de geschiedenis van kleding & mode. Want wat weten we daar eigenlijk van? Ik schrijf dan wel altijd over kleding en de trends van nu, maar hoe zag het er vroeger uit? Negen jaar geleden maakte ik een werkstuk ‘Van vijgenblad tot spijkerbroek’ over kleding & mode van vroeger. Toen had ik blijkbaar al veel interesse in mode en stiekem weet ik dus ook best veel over kleding en de geschiedenis ervan. Wil jij ook meer weten te komen (het wordt geen saaie geschiedenis les), lees dan snel verder voor deel 1…

Laten we maar helemaal beginnen bij het begin. We weten waarschijnlijk allemaal het verhaal van Adam & Eva, zij droegen geen kleding. Het enige wat ze wel droegen was een vijgenblad.  Als je kijkt waarom mensen vroeger kleding droegen dan is dat voornamelijk om zich te beschermen tegen de kou. Vroeger waren mensen veel meer behaard en konden ze zichzelf enigszins warm houden maar we kregen we steeds minder haar. Daardoor begonnen mensen met het dragen van dierenhuiden. Dit is eigenlijk het echte begin van kleding. Puur dus voor de kou en later ook omdat het gewoon als netter werd beschouwd. Dit is echt het prille begin en ik maak nu even een sprong van ‘zoveel’ voor Christus naar de 20ste eeuw, en om precies te zijn de jaren 20…

Ik begin met de jaren 20 omdat ik denk dat het voor jullie het leukst is om te weten. Natuurlijk was de kleding daarvoor ook erg mooi, denk aan o.a. mooie hoepel jurken en de pruikentijd, maar vanaf de jaren 20 is het denk ik het meest relevant. Ook omdat je tegenwoordig heel veel trends ziet van vroeger en wat nu weer helemaal terug komt. Ik vertel jullie over de geschiedenis van de Europese mode…

Voor de jaren 20 was het als vrouw zijnde not done om je benen te laten zien. Door de Eerste Wereldoorlog waren vrouwen minder afhankelijk en zelfstandiger geworden en dat zag je ook helemaal terug in de kleding. Ineens gingen vrouwen kortere kleding dragen waarbij de benen ook gewoon te zien waren. Ook kozen ze voor makkelijk zittende kleding waar ze zich makkelijk in konden bewegen. De lijnen van de kleding werden ook heel anders. Voorheen was het juist mooi om als vrouw je rondingen te laten zien maar in de jaren 20 kozen veel vrouwen juist voor rechte lijnen waardoor de bouw van het lichaam een stuk mannelijker oogden. Coco Chanel had vanaf 1921 ook haar eerste succes, namelijk een heel minimalistisch zwart avondjurkje. Minimalistisch is ook echt het goede woord voor de mode uit de jaren 20.

(badmode uit de jaren 20)

In de jaren 30 werd de mode juist weer heel anders. De rechte lijnen werden vervangen door juist meer vloeiende lijnen en de vrouwelijkheid werd door de kleding benadrukt. Ook mocht de taille weer gezien worden en dat betekende getailleerde kleding. De nadruk lag voornamelijk  op de taille maar ook op de schouders en er werd dus veel gebruik gemaakt van schoudervullingen, zo ontstond er een driehoek. De jurken en rokken kwamen tot en met halverwege de kuiten. Ook werd er in de jaren 30 veel parels gedragen. Door de opkomende filmindustrie kreeg je ook heuse stijliconen, twee hele bekende zijn Marlène Dietrich en Greta Garbo.

De jaren 40 en 50. We weten natuurlijk allemaal dat er in de jaren 40 de Tweede Wereldoorlog aan de gang was, dus je kunt je ook voorstellen dat vrouwen op dat moment totaal niet bezig waren met mode. Ze waren vaak arm en het was erg koud dus modieus liepen ze er niet bij. Pas na de oorlog kwam het allemaal weer op gang. In 1947 kwam er een omslag want toen kwam Cristian Dior met zijn kleding, hij kwam met hele vrouwelijke en luxe kleding. Hij bedacht de ‘New Look’. Eigenlijk was dit meer kleding voor vrouwen die niet hoefden te werken. De nadruk werd weer gelegd op de vrouwelijk vormen en je zag veel mantelpakjes en rokken tot aan of over de knieën. Ook ontstaan in de jaren 40 is de ‘cocktail’ jurk. De mode in de jaren 50 was vooral heel elegant en luxe.

(Christian Dior aan het werk)

Wat ook hip geworden is in de jaren 50 is de spijkerbroek, maar wel pas echt aan het einde van de jaren 50. Dit kwam door de Amerikaanse soldaten die tijdens de tweede wereldoorlog in Europa waren gekomen en zij droegen de jeans. In 1959 werden er een hoop spijkerbroeken geëxporteerd naar Europa en zowel mannen als vrouwen gingen deze broeken dragen.

In deel 2 ga ik jullie meer vertellen over de mode uit de jaren 60 tot en met nu (alleen als jullie het leuk vinden natuurlijk). Ik hoop in ieder geval dat jullie het leuk vonden om dit te lezen en mocht je nog iets toe te voegen hebben dan lees ik dat graag bij de comments!

Bronnen: Fashion-era.com/ Wikipedia/ http://modetrends100jaar.websitemaker.nl/http://fashion-week.gala.fr/http://nl.elle.be/Blog/REDACTIEBLOG-een-lesje-modegeschiedenis

95 Comments on Deel 1: Geschiedenis van kleding & mode!

 1. femketje
  4 augustus 2011 at 11:08 (11 jaar ago)

  leuk! ik had ook een deel hierover geleerd toen ik nog kunstvakken had in mijn 2 laatste jaar op de middelbaren 🙂

 2. Isa
  4 augustus 2011 at 11:27 (11 jaar ago)

  Leuk, ik had 2 jaar terug een spreekbeurt over mode. Veel dingen hierin herken ik dan weer. Echt heel grappig.

  Maar een deel 2 lijkt me leuk!
  X

 3. Rebecca
  4 augustus 2011 at 12:12 (11 jaar ago)

  Leuk om toch even wat te weten te komen over de geschiedenis van de mode en ik zou graag de rest ook te weten komen! 😉

 4. Marie
  4 augustus 2011 at 21:10 (11 jaar ago)

  Leuk om te lezen en het is ook aangenaam door de leuke, bijpassende plaatjes 🙂

 5. charlotte
  5 augustus 2011 at 14:33 (11 jaar ago)

  Erg leuk artikel! Ik stem voor deel twee!

  Misschien ken je de youtube filmpjes van Lisa Eldridge? Zij maakte een paar maanden geleden een aantal filmpjes over de geschiedenis van Make Up.

 6. Femke
  5 augustus 2011 at 20:39 (11 jaar ago)

  Erg leuk en interessant artikel zeg! En een deel twee, yes please!

 7. Sacha
  6 augustus 2011 at 01:08 (11 jaar ago)

  Leuk! Een groot deel wist ik al omdat ik me er een poosje geleden in verdiept heb, maar er waren ook dingen die ik nog niet wist 🙂 Een deel 2 lijkt mee heel leuk!

 8. jessica
  16 augustus 2011 at 12:45 (11 jaar ago)

  Leuk! ik had vorig jaar een werkstuk over mode gemaakt dus ik wist het al een beetje maar toch heel leuk, heb zin in deel 2! 😀

 9. fatos
  30 januari 2012 at 09:57 (11 jaar ago)

  jullie zijnj egt kud mensen dit is egt geen mode weet je wat mode is kijk dan op h&m
  :-O

 10. Nissie
  11 februari 2012 at 19:37 (11 jaar ago)

  Egt SUPER leuk
  en handig ik hou mijn werkstuk over mode en dit is egt zoooooooo handig
  XXXjes

 11. inge
  7 maart 2012 at 13:51 (10 jaar ago)

  wat een leuke poppetjes

 12. Charleyne
  22 april 2012 at 14:15 (10 jaar ago)

  Een heel goed stuk over de geschiedenis van mode!
  Heel interessant om te lezen en goede foto’s erbij.
  Graag zou ik deel 2 willen lezen.
  ik zit in mijn laatste halfjaar van mij examen jaar op het Nederlandse Kappersakademie en heb een grote mode opdracht ( op een model het haar, make-up en kleding verzorgen) in catwalk style.
  Hierbij hoort ook een mode boek waar het hele traject in verwerkt en daar hoort dus ook een stuk geschiedenis van 1920 tot nu bij.
  Dus ja ik hoop snel deel 2 zien te verschijnen!

 13. elise
  17 mei 2012 at 14:41 (10 jaar ago)

  ik vind het echt heel leuk

 14. carmen
  18 juni 2012 at 16:36 (10 jaar ago)

  echt een hele leuke artikel zeg! :-d

 15. lotje
  27 juni 2012 at 14:15 (10 jaar ago)

  heej Sanne,

  ik heb het met veel plezier gelezen,
  maar waar blijft deel 2?
  xx lotje

 16. Stephanie
  20 februari 2013 at 14:06 (9 jaar ago)

  leuk zeg ik had vier jaar geleden een werkstuk over mode gedaan en wat alle andere zeggen doe er nog een deel twee bij ..

  xxxxx Stephanie

 17. bhjgv
  28 maart 2013 at 19:12 (9 jaar ago)

  rtdtyg

 18. Lotje
  11 november 2013 at 12:49 (9 jaar ago)

  Waar blijft deel 2? Grts Lotje

 19. cheyenne
  11 december 2013 at 13:10 (9 jaar ago)

  deel 2 graag

 20. ik
  23 maart 2014 at 14:40 (8 jaar ago)

  ik vind het leuk en leerzaam ik zit in groep 7 en doe nu mn werkstuk erover er staan veel leerzaame dingen in en het is leuk om te lezen!!!!

 21. Lynn
  24 april 2014 at 19:18 (8 jaar ago)

  Ik heb hier echt super veel van geleerd!

 22. omer
  25 juni 2014 at 09:42 (8 jaar ago)

  Leerzame informtie alleen je springt van de oudtijd in een keer naar de 20 ste eeuw, wist je dat ottomanen 900 jaar lang de basis hebben gelegt voor de kledinweverij en mode. Miljoenen symbolen, kleurverschillen , boodschappen kon je vinden op 1 kleed.
  Jammer dat we alleen de geschiedenis van europa weten vanaf de 20 ste eeuw.
  Gr omer